Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A mozgáskorlátozottak szövetsége „egy emberként” áll a Rehabilitációs Intézet menesztett főigazgatója mögött

Ez a cikk több mint 4 éves.

Kásler Miklóshoz fordult levélben a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elnöke, Kovács Ágnes, miután a miniszter vasárnap menesztette az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) főigazgatóját.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) múlt hét csütörtökön rendelte el 36 ezer kórházi ágy felszabadítását a koronavírus-fertőzöttek ellátása érdekében. Dr. Cserháti Péter a második kórházigazgató volt a hétvégén, aki a hivatalos indoklás szerint azért vesztette el korábbi állását, mert nem teljesítette intézményével az Operatív Törzs és a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi előírásait.

Az EMMI indoklása szerint 

„Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetnek április 15-re biztosítania kellett volna az új koronavírussal megfertőződött betegek számára több mint kétszáz ágyat, ebből április 10-én még egyetlen ágy sem volt erre a célra az OORI-ben, és április 16-ra az előírt tizedét sem ígérte a főigazgató az utasításban szereplő ágyszámmal szemben. Az intézetben ellátott rehabilitációs betegek áthelyezéséről nem gondoskodott. Mindez ellentétes az ágazati elvárással és a kórháznak adott feladatszabással. A megfelelő felkészülést nem végezte el a főigazgató, komolyan veszélyeztetve ezzel a járvány elleni sikeres védekezést és betegellátást.”

A MEOSZ elnöke szerint azonban ez az indoklás nem elegendő a főigazgató menesztéséhez, amit egyébként a mozgáskorlátozott közösség mély megdöbbenéssel fogadott.

„Értetlenül állunk az Ön döntése előtt, mert Főigazgató Urat a magas szakmai színvonalú ellátásért elkötelezett szakemberként, emberként ismerhettünk meg. Minden eszközzel megtett mindent az OORI élén és minden más módon is azért, hogy a betegellátás minősége a legmagasabb szinten tudjon megvalósulni hazánkban. Nemcsak szakemberként tett meg mindent az emberekért, hanem magánemberként is”

– írja.

Bár a MEOSZ szerint felelős döntést hozott az egészségügyi kormányzat a kórházi kapacitások felszabadításáról, ugyanakkor több kérdés is felmerül:

  • Orvosszakmai szempontból indokolt-e minden beteg elbocsátása a leendő COVID-19 fertőzöttek ellátására való felkészülés okán?
  • A háziorvosi szolgálatok és a járóbeteg szakellátás lassú leállása a jelenleg beteg emberek állapotára nézve milyen következményekkel fog járni?
  • Mekkora veszteség várható ezen a területen? Megússzuk-e áldozatok nélkül?
  • Milyen orvosszakmai szempont alapján kényszerült abba a helyzetbe Dr. Cserháti Péter főigazgató, hogy az utasításban megfogalmazott kérésnek nem tudott eleget tenni még április 10-én?

Majd Káslerhez fordulva azt kérdezi a szervezet elnöke:

vizsgálta-e ezen szempontokat, és mint a magyar egészségügyi szakpolitikáért felelős miniszter segítette- e ebben a főigazgató munkáját, kivizsgálta-e a helyzetet, vagy csak számokra alapozva hozott döntést, nem mérlegelve más szempontokat?

Emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy a miniszter április 10-én közölt adatokra hivatkozva  április 12-én hozta meg a felmentésről szóló döntést, holott a teljesítés határideje április 15-e volt. Kovács ezzel kapcsolatban azt kérdezi, hogy ha az utasításban foglaltak teljesülnek holnapig, Kásler visszavonja-e a felmentését megalapozottság hiányába, majd azt is hozzáteszi:

„bízom abban, hogy az OORI főigazgatója esetében nem eltérő gyakorlatot folytattak.”

A levél zárásaként az elnök a MEOSZ támogatásáról biztosítja a kirúgott főigazgatót.

„Egy emberként állunk mögötte, ahogy Ő tette a betegei ágyánál!” – fogalmaz.

Ahogy arról beszámoltunk a Mércén, tegnap több mint száz orvos és ápoló tüntetett Dr. Cserháti Péter kirúgása ellen. A tüntetők szerint a kórház időben elkezdte a felkészülést, csak éppen idő előtt akartak náluk elhelyezni egy vírusos beteget, amikor még erre nem álltak készen. Az sem igaz szerintük, hogy megtagadta volna a 200 ágy felszabadítását Cserháti.

A tiltakozók kiemelték, hogy az EMMI úgy akarja kiüríttetni a kórházat, hogy azzal olyan betegeket is hazaküldenének, akiknek életfontosságú a kórházi rehabilitációja, ennek pedig súlyos következményei lesznek. A Rehabilitációs Intézetből nem lehet csak úgy elküldeni a betegeket, nem lehet akárhogyan  helyettesíteni az ottani szakmai munkát.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán