Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újra nő a megbetegedések száma Kínában, árzuhanás a londoni lakáspiacon – koronavírus összefoglaló hétfőn

Ez a cikk több mint 4 éves.

Magyarországon április 13-án a kormányzati weboldal szerint 1458 fertőzött van, ebből 120 már gyógyult személy, és eddig összesen 109-en vesztették életüket a járvány következtében. Világszinten 1 909 286 betegről tudni, 118 499 halottról, és 440 273-an vannak azok, akik már meggyógyultak. A húsvét miatt ma sem tartott napi tájékoztatót az Operatív Törzs, de ettől még zajlottak az események a vírussal kapcsolatban. Hétfői összefoglalónk következik.

Magyarország

A magyar híreket továbbra is a budakeszi Országos Rehabilitációs Intézet ügye dominálta, ahol az Emmi nemrég kirúgta Dr. Cserháti Péter főigazgatót. Hétfőn az intézmény dolgozói tüntetést szerveztek a vezető menesztése ellen, és a kormánynak is nyílt levelet írtak, ugyanis igazságtalannak és megalapozatlannak tartják a döntést. Eközben a minisztérium már ki is nevezte Cserháti utódját, Dr. Kovács Gábort, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatóját.

Reggel újabb egészségügyi védőfelszerelés-csomag érkezett Magyarországra Kínából. 6 repülőgép landolt Budapesten 5 millió 300 ezer maszkkal, 6 millió kesztyűvel és 86 ezer izolációs köpennyel – jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

Külföld

Némi aggodalomra ad okot, hogy Kínában 5 hete nem volt olyan magas a fertőzések száma, mint vasárnap. Amint az Index írja, a kínai egészségügyi hatóságok közlése szerint vasárnap 108 új koronavírusos esetet rögzítettek, amibőll 98 import, vagyis külföldről érkezett embernél regisztrálták, de 10 fertőzés az országon belül történt.

Kitüntette az Egészségügyi Világszervezet Vietnámot, amiért időben és határozottan lépett fel a koronavírus ellen, szigorú karantént bevetve már az elején. A HVG azt írja, a hivatalos adatok szerint több mint 75 ezer ember volt házi karanténban vagy elkülönítőben, és eddig 121 ezer tesztet végeztek. Viszont ebből csupán 262 bizonyult pozitívnak, és egyelőre senki nem halt meg a járvány miatt az országban.

Spanyolországban a kormány hétfőtől engedélyezte, hogy bizonyos munkahelyek ismét megnyíljanak, így a gyárakban újraindul a termelés, és az építkezések is folytatódhatnak – írta meg a 444. Ezzel szemben az iskoláknak és az üzletek többségének még így is zárva kell maradniuk, valamint további 10 millió maszkot is kiosztanak a közlekedési csomópontokon, hogy a tömegközlekedést az emberek csakis maszkot viselve használják. Spanyolországban eddig összesen 166 ezer megbetegedést és 17 ezer halálesetet regisztráltak, de az új fertőzések száma csökkenőben van.

Az Egyesült Királyságban a nap híre az volt, hogy Boris Johnson minden jel szerint meggyógyult, ugyanis negatív lett a koronavírus-tesztje. A brit kormány eközben arról tájékoztatta a lakosokat, hogy még tart a tetőzés, így egyelőre nem fogják enyhíteni a korlátozásokat. Az MTI pedig azt írta londoni pénzügyi elemzőkre hivatkozva, hogy a járvány miatt meredek árzuhanásra lehet számítani az ingatlanpiacon a közeljövőben. Tekintve, hogy a lakbérek és az ingatlanárak annyira el vannak szállva a brit fővárosban, hogy még a középosztálybeliek is csak szűkösen tudják megengedni maguknak a kényelmes lakhatást, ez önmagában elég jó hír.

Az óceán másik oldalán Donald Trump amerikai elnök az Egyesült Államok valamennyi tagállamát katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította. Trump Twitteren közölte, hogy először fordul elő az amerikai történelemben, hogy elnöki rendelettel az országnak mind az 50 tagállamát katasztrófa sújtotta területnek nyilvánították. Az elnöki rendelet a gyakorlatban azt jelenti, hogy a katasztrófa sújtotta területnek minősített tagállamok külön anyagi segítségre tarthatnak igényt a szövetségi kormánytól.

Törökországban Recep Tayyip Erdogan török elnök nem fogadta el Süleyman Soylu belügyminiszter vasárnapi lemondását, aki arra hivatkozva lépett volna vissza, hogy a nagyvárosok lakosságának hétvégi kijárási tilalmáról szóló, péntek este tíz óra körül tett minisztériumi bejelentés után országszerte százezrek tódultak az utcákra a koronavírus-járvány veszélye ellenére, és rohamozták meg az élelmiszerboltokat. A kormány a döntést azzal indokolta, hogy Soylu sikeres munkát végez, és kiválóan koordinált természeti katasztrófák és földrengés utáni mentéseket, ezért szükségük van rá a járvány idején is.

(MTI)

Címlapkép: MTI/Mónus Márton