Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szakszervezetek: agyondolgoztathatják a munkaválallókat a 2 éves munkaidőkeret miatt

Ez a cikk több mint 3 éves.

A munkabiztonságot veszélyezteti az, hogy a kormány lehetővé tette a vállalatok számára a kétéves munkaidőkeret meghatározását – nyilatkozta több szakszervezeti képviselő az ATV-nek.

Ahogy arról a Mérce elsőként számolt be, pénteken a Magyar Közlönyben jelent meg az a rendelet, amely lehetővé teszi a cégek és vállalatok számára, hogy kétéves munkaidőkeretet határozzanak meg, azaz aki most kap fizetést, de nem dolgozik, mert a munkahelyén leállt a termelés, azzal 2 éven belül ledolgoztathatják a most kieső munkaórákat. „Békeidőben” egyébként ez a munkajog értelmében maximum 6 hónap volt eddig.

A Vasas szakszervezet a rendeletből kiemelte azt is, hogy a jelenlegi szabályozás akár heti 60 órányi munkavégzést és a túlórapótlékok kikerülését is lehetővé teszi, továbbá röghöz kötheti a dolgozókat.

Ezek alapján ugyanis aki most nem végez munkát, annak negatív órái halmozódnak fel, amit vissza kell fizetnie abban az esetben, ha felmond vagy nyugdíjba szeretne vonulni.  Nem csoda tehát, hogy a szakszervezetek tiltakoznak a változás ellen, hiszen mindez tulajdonképpen akár egy második rabszolgatörvénynek is felfogható.

„Ez olyan helyzetet teremthet, ami ráadásul még meglátásunk szerint a munkabiztonságot is veszélyezteti. (…) Az emberek nem lesznek kipihentek.” – mondta Székely Tamás, a VDSZ elnöke az ATV-nek.

A vegyipari szakszervezet úgy véli, az egy egyéves munkaidőkeret elegendő lenne, ezzel pedig a Vasas is egyetért. László Zoltán alelnök szerint az egyik legnagyobb probléma az, hogy a mostani időszakban nagyon sok negatív óra halmozódik fel, így előállhatnak majd olyan helyzetek, hogy ha valaki ősszel vagy jövő ilyenkor munkahelyet váltana, akkor azt mondják neki, fizessen vissza akár milliós összegeket.

Az alelnök szerint az is problémát jelent, hogy olyan cégek is igénybe vehetik ezt a lehetőséget, akiknek egyébként nem esett vissza termelésük, így az efféle, munkajogokat korlátozó rendeletek helyett – úgy vélik – az államnak inkább bérkiegészítés kellene fizetnie az állásidőre.

Az ATV témában készült műsora itt nézhető vissza.

Címlapkép: Leléné Varga Ildikó