Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gazdasági intézkedésdömping és együttműködést kívánó ellenzéki polgármesterek – koronavírus összefoglaló kedden

Ez a cikk több mint 4 éves.

Míg Kínában január óta első alkalommal egyetlen újabb halálozást sem jelentettek, valamint ismét csökkent a napi megbetegedések száma, világszerte továbbra is tombol a koronavírus-járvány. Április 7., kedd estére globálisan 1 381 014, Magyarországon pedig 817 fertőzöttet diagnosztizáltak, valamint 9 fős emelkedéssel hazánkban eddig 47 áldozata van a vírusnak – az alábbiakban olvasható a Mérce napi koronavírus-hírösszefoglalója.

A fertőzöttek száma folyamatosan frissülő élő térképen itt, Magyarország Kormányának koronavírussal foglalkozó weboldala pedig itt követhető. További cikkeink a COVID-19 járvánnyal kapcsolatosan ezen a linken elérhetők.

Magyarország

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az Operatív Törzs napi sajtótájékoztatója előtt jelentett be újabb részleteket a kormány gazdasági mentőcsomagjából, erről részletesen itt írtunk.

Palkovics László az alábbiakat jelentette be:

  • A miniszter tisztázta, hogy a munkahelymegőrzés valóban hasonló lesz a Németországban és Ausztriában bevezetett Kurzarbeithez, vagyis az állam a munkáltatón keresztül kifizeti a munkás bérének 70 százalékát 3 hónapig, miközben az alkalmazottak csökkentett munkaidőben dolgoznak. Magyarországon azonban a dolgozók nem „otthon lesznek” a rövidebb munkanapok miatt, hanem a cég számára hasznos tevékenységet végeznek majd.
  • Mivel a gazdasági visszaesésben a kutatásfejlesztési kapacitások is veszélybe kerülhetnek, a mérnöki és kutatásfejlesztési munkakörben 40 százalékos bértámogatást biztosít a kormány.
  • Palkovics adminisztrációs könnyítéseket is jelentett be a rugalmasabb munkaszervezés érdekében: létrehoztak egy vállalkozói portált, ahol a vállalatok tehetnek fel kérdéseket és informálódhatnak.
  • A szociális hozzájárulási adót 2 százalékkal csökkentik július elsejétől.
  • Elhalasztják a beszámolókat és a hozzájuk kapcsolódó éves adóbevallásokat szeptember 30-ig.
  • Gyorsul az ÁFA-visszaigénylés.
  • Bevezetik az adózói minősítéseket, hogy az adózót ne érje joghátrány a veszélyhelyzet miatti esetleges mulasztások során.
  • A betegszabadságról szóló dokumentumokat digitálisan is be lehet nyújtani a munkahelyekre.
  • Azoknak a vállalatoknak, akik megtartják munkavállalóikat, egyszerű pályázati konstrukciót vezetnek be, ha befektetni szeretnének vagy éppen áttérni környezetkímélő megoldásokra.
  • A kormány támogatni fogja, ha egy vállalatnál az éppen nem szükséges munkavállalókat átképeznék.  Palkovics példaként említette az informatikusképzést, amit jól lehet a távolból is oktatni, és segítene az informatikai munkaerőhiányon is, ha most többen átképeznék magukat. Ezekben az esetekben a tandíj 95 százalékát az állam átvállalja. Akik elvesztették az állásukat, ezekre a képzésekre 0%-os diákhitelt vehetnek fel.
  • A diákok egyszeri, 500 ezer forintos, szabad felhasználású, 0%-os diákhitelt tudnak igényelni.

Annak a 75 ezer hallgatónak, aki eddig nyelvvizsga híján nem tudta átvenni a diplomáját, a kormány most eltekint a nyelvvizsga-kötelezettségétől, mert „az újra felgyorsuló gazdaságnak sok diplomásra lesz szüksége”.

  • A súlyosan érintett ágazatokra szánt többletforrás a következő 3 évben részben adócsökkentésen, beruházási támogatáson, infrastruktúra-fejlesztésen és hitelezésen keresztül lesz biztosítva.
  • Felfüggesztjük az idegenforgalmi adót december 31-ig, június 30-ig pedig 4%-ra csökken a SZÉP kártya szociális hozzájárulási adója.
  • A kormány az egészségipart illetően arra törekszik, hogy a hazai gyógyszergyárak és eszközgyártók termékei jobban megjelenjenek itthon, így támogatjuk a kutatásokat. Az egészségipar támogatása kiemelt stratégiai elem mostantól.
  • A munkaadók csődjének megelőzéséért a vállalati szektor likviditását biztosító hitelgarancia programokat indítanak, ami Palkovics szerint minden vállalati típust segíteni fog. Ezen kívül tőkeprogramokat is fognak indítani, hogy „megvédjék a hazai tulajdont”, nehogy a magyar vállalatok idegen kézbe kerüljenek.

Éjjel megjelent a Magyar Közlönyben a miniszterelnök által hétfőn bejelentett költségvetést érintő módosításokról szóló kormányrendelet, amelynek nyomán három új, a koronavírus-járvány elleni védekezést segítő, illetve a járvány gazdasági hatásait orvosló alap jön létre. A bejelentett intézkedésekről itt írtunk.

A Járvány Elleni Védekezési Alap 633,51 milliárdos forrással indul el, az alábbi összegekből tevődik össze:

  • a járvány elleni védekezés központi tartalékából 378 milliárd forint,
  • a pártok támogatása 50 százalékának átcsoportosításából származó 1,272 milliárd forint, és
  • 46,941 milliárd forint költségvetési átcsoportosításból
  • 36 milliárd forint a kiskereskedelmi adó
  • 55 milliárdos a pénzintézeti szektor hozzájárulásaként
  • 34,4 milliárd forint az önkormányzatoktól elvont gépjárműadóból
  • 81,894 milliárd forint, amit korábban az egészségügyi szakdolgozók és védőnők korábban eldöntött béremelésének fedezetének szántak.

Az MTI szerint az akcióterv három szakasza a nemzeti össztermék GDP 18-20 százalékát csoportosítja át, ideértve a jegybank által megindított programokat is. A módosítások a költségvetési hiányt 1 százalékról 2,7 százalékra emelik.

Délután a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának részéről Matolcsy György, a jegybank elnöke az Inforádió élő adásában jelentette be intézkedéseiket. Az intézkedések azt célozzák, hogy az ország visszakerüljön a koronavírus előtti gyors és dinamikus növekedés pályájára.

Az alábbi lépéseket ismertette Matolcsy a rádióban:

  • 3000 milliárd forint értékben beszáll a jegybank a gazdaságvédelembe;
  • NHP Hajrá néven, plusz ezermilliárdos kerettel visszajön a Növekedési Hitelprogram, a korábbinál nagyobb összegekben és több célra, a bankok számára kamattámogatással az MNB részéről;
  • a Növekedési Kötvényprogramban 20 milliárd forint helyett 50 milliárdos keret lesz érvényben;
  • szimmetrikussá tették a kamatfolyosót: a múlt héten bevezetett egyhetes fedezett eszköz kamata a kamatfolyosón belül eltérhet az alapkamattól felfelé vagy lefelé is, így ez az intézkedés kamatemeléssel ér fel;
  • bevezetik a minősített fogyasztóbarát személyi hitelt;
  • állampapírra és jelzáloglevélre vonatkozó eszközvásárlási programot indítanak;
  • több millió új 20 forintost vernek „tisztelet a hősöknek” felirattal a járvány idején helytálló dolgozók tiszteletére.

Közös közleményt adtak ki ellenzéki polgármesterek „Szabad városok polgármesterei” néven. Mint írják, a kormányzat támogatás helyett csak elvonásokat léptet életbe, „a kormány a demokratikus kontrollt is kiiktató rendkívüli felhatalmazását az önkormányzatok kivéreztetésére használja.” A közleményt aláíró 41 ellenzéki polgármester felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza az eddigi megszorító intézkedéseket és haladéktalanul kezdjenek egyeztetést a válságkezelés lépéseiről az önkormányzatokkal.

„Nem kérünk mást, csak amit egyre nyomatékosabban kér a kormány is az állampolgároktól: együttműködést.”

Mivel már két fővárosi idősek otthonában is regisztráltak fertőzötteket, ezért az országos tisztifőorvos újabb intézkedések végrehajtására kérte fel a fenntartókat és az otthonok vezetőit – olvasható a koronavirus.gov.hu-n. Látogatási, kijárási, felvételi tilalmat vezettek be, emellett pedig a koronavírus-fertőzés megelőzéséért felelőst kell kijelölni minden otthonban és kiemelt figyelmet kell fordítani a szociális dolgozók védelmére, fokozott figyelemmel kell végezni a kéz- és a környezetfertőtlenítést.

A koronavírus-járvány elleni küzdelemben a nemzeti válaszok működnek a legjobban, a brüsszeli koordináció háttérbe szorult – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter napirend előtti felszólalásában az Országgyűlés keddi ülésén. Elmondása szerint mindenki nemzeti alapon, a nemzeti specifikumoknak, érdekeknek megfelelően hozta meg a döntéseit, míg a brüsszeli koordináció minden területen háttérbe szorult.

Két százalékkal csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Szájmaszkokkal csalt, összesen tízmilliókkal károsított meg magánszemélyeket, háziorvosokat és gyógyszertárakat egy 32 éves budapesti nő és egy 33 éves budapesti férfi – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata a police.hu oldalon kedden.

Müller Cecília arra figyelmeztet, Budapest gócponttá válhat, ha nem tartják be az emberek a kijárásra vonatkozó szabályozásokat.

Külföld

A felhatalmazási törvény nyomán a Fidesz európai parlamenti képviselőinek az Európai Néppárt (EPP) frakciójából való kizárását kezdeményezik egyes konzervatív és kereszténydemokrata pártok nemzeti delegációvezetői – számolt be a Népszava. A 14 küldöttségvezető által aláírt levelet a Néppárt tagjai a terveik szerint szerdán küldik el Manfred Weber frakcióvezetőnek.

Az Egyesült Államok több mint 380 ezer beteggel továbbra is vezeti a megbetegedések számát világszerte, azonban a wisconsini legfelsőbb bíróság hétfőn este megváltoztatta Tony Evers kormányzó döntését, és úgy rendelkezett, hogy kedden meg kell tartani az előválasztást. Korábban arról írtunk, hogy az amerikai előválasztás egyike azoknak az ügyeknek, amelyek esetén a koronavírus megnyomta a „szünet” gombot. Az országban a növekvő fertőzötti szám hatására minden gyártási tevékenységét felfüggesztette a Boeing, a seattle-i után kedden a charlestoni üzemét is bezárta a cég. A szélsőségesen konzervatív keresztény amishok számára lovas és szekeres drive-through tesztelő állomásokat állítottak fel.

Az Egyesült Királyság miniszterelnöke, Boris Johnson a hivatalos tájékoztatások szerint bár kórházba, intenzív osztályra került, továbbra sem szorul lélegeztetésre, tüdőgyulladása sincs. Walesben ingyen gyermekgondozást hirdettek az esszenciális fontosságú munkások gyermekeinek esetén.

Spanyolországban bevezetnék a feltétel nélküli alapjövedelmet.

Jórészt erősödéssel zártak a vezető ázsiai tőzsdék kedden, magyar idő szerint szerdán reggel: a röviddel 9 óra előtt még nyitva tartó sanghaji és hongkongi tőzsde is pluszban állt záráskor.

Romániában tíz újszülött fertőződött meg az elmúlt napokban egy temesvári szülészeten – jelentette be kedden a romániai stratégiai kommunikációs törzs. Egyik újszülött édesanyja sem bizonyult fertőzöttnek.

Szigorítottak a megelőző intézkedéseken több nyugat-balkáni országban, köztük Észak-Macedóniában, Szerbiában, Koszovóban, Montenegróban és Bosznia-Hercegovinában.  A felsorolt országokban mind egyre növekszik a fertőzöttek száma.

(MTI, Index)
Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt