Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyre több pszichológus ajánl ingyenes segítséget az egészségügyi dolgozók lelki támogatására

Ez a cikk több mint 3 éves.

A koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet kisebb-nagyobb mértékben, de mindannyiunk számára megterhelő. A szociális távolságtartás, a szeretteinkért való aggódás, a bezártság érzés, az otthoni munkavégzés, vagy épp a munkába járás miatti stressz, a vírus okozta gazdasági-társadalmi hatásoktól való szorongás és még rengeteg más tényező is befolyásolhatja mentális jóllétünket a következő hetekben-hónapokban.

Ahogy arról nemrég beszámoltunk, több pszichológus úgy döntött, összefogva mindenki számára elérhető ingyenes telefonos segítségnyújtást ajánl fel, a szakszervezetek.hu pedig a kapcsolatrendezo.hu-val együttműködésben ajánlotta fel ingyenes mediációját azok számára, akiknek nehézséget okoz az új helyzetben való eligazodás.

A civil lakosságnak nyújtott segítség mellett viszont nem szabad megfeledkezni az egészségügyi dolgozókról sem, akikre eddig sem kevés felelősség és munka nehezedett, a koronavírus elleni harcban pedig talán soha nem tapasztalt terhelésnek lesznek kitéve.

Amellett, hogy több intézmény (a Semmelweis Egyetemen például egészen nagy a választék) is igyekszik segítséget nyújtani a nemcsak fizikailag, de lelkileg is rendkívül megterhelő munkában az egészségügyi dolgozók számára, önkéntes szakemberek is a rendelkezésükre állnak.

Az Agora Oktatási Intézet pszichológusai ingyenes krízisintervenciós programmal, heti közel száz órában fogadják az egészségügyi dolgozók hívásait, segítve az érintettek mentális egészségének megőrzését ebben a nehéz helyzetben.

„Mindenkire embert próbáló hetek, hónapok várnak, de  az egészségügyi dolgozók  azok az emberek, akikre a legnagyobb szükség van és akikre a legnagyobb rész jut a rosszból. A testileg-lelkileg kimerítő munka közepette reméljük, le tudunk venni egy kis terhet a vállukról. Hiszen az egészségügyi dolgozók eddig is a maximumot nyújtották, de most biztos, hogy még többre lesz szükség”

– írják.

Az Agora honlapján minden szakemberről megtalálható egy fotó és a szakmai tapasztalatait összefoglaló írás, ami alapján mindenki eldöntheti, kivel szeretne beszélgetni.

Ugyanezzel a céllal jött létre a Mental for Doctors nevű Facebook-oldal is, ahol az önkéntesek fotóalbumára kattintva választhatják ki az érintettek a számukra legszimpatikusabb szakembert.

Mint azt a kezdeményezés egyik önkéntese, Kovács Gergő klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus nemrég elmondta a vaol.hu-nak, egyelőre viszonylag kevés megkeresésük van, mivel egyrészt egy új kezdeményezésről van szó, másrészt nagyon az elején vagyunk a veszélyhelyzetnek, „még tartanak a pszichés tartalékok”.

A program keretein belül maximum három alkalmas, 45 perces térítésmentes segítségnyújtás vehető igénybe, kifejezetten a koronavírussal kapcsolatos plusz terhelés kapcsán, ez az időszak ugyanis előhozhat olyan pszichés problémát – szorongást, élethelyzeti nehézséget –, ami esetleg korábban is jelen lehetett a kliensekben.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt