Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Adatokat továbbított a népszerű videós alkalmazás, a Zoom a Facebooknak, beperelték

Ez a cikk több mint 4 éves.

Adatvédelmi problémák merültek fel a Zoommal, az egyik legnépszerűbb videókonferencia-szervezésre használt programnál, írja a Bloomberg. A cég márciusban érte el a 200 millió aktív felhasználót (tavaly decemberben ez a szám még csak 10 millió volt), a koronavírus követelte közösségi távolságtartás miatt ugyanis az alkalmazást használva dolgozik vagy szocializálódik otthonról a világ jelentős része.

A CBS beszámolója szerint a Zoom minden alkalommal jelentést készített a Facebooknak, amikor egy felhasználó bejelentkezett, hogy videókonferenciában vegyen részt. Majd miután kijelentkezett, további adatokat is átküldött:

  • hogy milyen eszközön használták,
  • hogy annak pontosan milyen modelljén,
  • valamint hogy mi a felhasználó egyedi reklámazonosítója, amely alapján aztán személyre szabott ajánlatokat küldhetnek neki.

A céget emiatt beperelték, a lap szerint azóta változtattak a Facebookkal kapcsolatos adatvédelmi beállításaikon. Elon Musk űrkutatási vállalata, a SpaceX egyébkén kifejezetten eltiltotta az alkalmazottait a Zoom használatától.

A Zoom hivatalos blogján a történekre reagálva egy közlemény adott ki, miszerint

nem akarták becsapni a felhasználóikat, de elismerik, hogy van különbség a végpontok közötti titkosítás általánosan elfogadott definíciója és aközött, ahogyan ők használták.

Az FBI emellett arra kéri a felhasználókat, hogy a meetingek linkjét ne posztolják nyilvános felületekre, vagy összák meg social medián, ugyanis az utóbbi hetekben elharapódzott a „zoom-bombing” jelensége. A zoom-bombing során egy hacker csatlakozik a videókonferenciához, hogy pornografikus tartalmakat, vagy gyűlöletkeltő tartalmakat osszon meg.

A cég azt ígérte: kilencven napra befagyasztják a fejlesztési folyamataikat, hogy az alkalmazást érintő biztonsági és adatvédelmi kérdésekre koncentrálhassanak.