Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Online demonstráltak több ezren a Fidesz korlátlan hatalma ellen

Ez a cikk több mint 3 éves.

Bár a járványügyi helyzetre való tekintettel formabontó, online demonstrációt tudtak csak szervezni a kormány túlhatalma miatt aggódó civilek, a tiltakozást így is több ezren követték.

A tiltakozást a kormány azon törvényjavaslata váltotta ki, ami az új koronavírus miatt fellépett veszélyhelyzetben rendeleti kormányzást tenne lehetővé, méghozzá különösebb időkorlát nélkül.

A törvényjavaslatot a héten megpróbálta már elfogadtatni az országgyűléssel a kormányzat, de az akkor még – lévén első körben négyötödös felhatalmazásra lett volna szükség – elbukott az ellenzék ellenszavazatai miatt. A törvényt ugyanakkor várhatóan ismét benyújtja majd hétfőn a kormány, és ezúttal elegendő lesz sima kétharmados többség is az elfogadásához.

A demonstrációt szervező aHang társadalmi érdekképviseleti szervezet online petícióját vasárnapra több mint 100 ezren írták alá, ebben így fogalmaznak:

„Még a rendkívül veszélyes és beláthatatlan járványhelyzet sem indokolhatja azt, hogy a magyar kormány kezébe olyan felhatalmazást adjon a parlament, amivel korlátlan ideig bármilyen tárgykörben jogot alkothat! A hatalom a járványt kihasználva olyan törvényt kíván elfogadtatni, amely kiiktatja közéletünkből a jogállam utolsó, még megmaradt intézményeit, a szólás- és sajtószabadságot, a parlament általi törvényalkotást és a választásokat, mindezt úgy, hogy annak sem időbeli, sem tárgybeli korlátja nem lenne! Teszi ezt ahelyett, hogy pontos és közérthető információkat adna, és gondoskodna, felkészülne a várható katasztrófára, valódi nemzeti egységet teremtene a nehéz helyzetben.”

Az online térben tartott demonstráció este 8 órakor kezdődött a „felszólalók” videóüzeneteivel.

Horgas Péter látványtervező, civil aktivista videójában arról beszélt, hogy a miniszterelnök nem tudja, vagy nem akarja megteremteni az ország egységét ebben a nehéz helyzetben. Szerinte a járvány okozta természetes félelmet senki nem használhatja ki.

„Nem háború, hanem egy rettenetes világjárvány van, amely viszont nemzeti egységet is teremthetne.”

– mondta, majd hozzátette, hogy szerinte ez a helyzet a társadalmi megbékéléshez is vezethetne, ha nem lenne túlhatalma a kormánynak.

A beszédek közben olyan beérkezett transzparenseket is megosztottak a szervezők, mint

„Oldjuk meg diktatúra nélkül. Nem háború van, hanem vészhelyzet”

Horgas Péter után Fullajtár Andrea színésznő rövid beszéde hangzott el. Ő Angela Merkel német kancellár szavaival biztatta állampolgári felelősségre, és a petíció aláírására a résztvevőket.

Az egyik online beküldött transzparens. Forrás: Facebook

Utána következett Róna Péter közgazdász emelkedett szóra. Szerinte vége a korlátlan hatalmak korszakának. Másfajta hozzáállást sürgetett, a szeretetet nem ismerő „hetyke, pökhendi” módot elutasította.

„Arra van szükség, hogy szeressük, és megértsük egymást”

– mondta.

Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke szerint járvány idején nagy a kísértés arra, hogy a nálunk nagyobbnak hatalmat adjunk, hogy megvédjen minket. Ehhez képest szerinte nem vagyunk tehetetlenek, az igazi erő szerinte a közösségért cselekvő emberekben rejlik. Elmondta, a Helsinki Bizottság munkatársai otthonról is legjobb szakmai tudásuk szerint dolgoznak otthonról, és segítenek jogvédelemmel a bajbajutottakon.

„Nem adhatunk a kormánynak korlátlan vakhitet.”

– fogalmazott Pardavi, aki szerint a kormánynak világossá kell tennie, hogy pontosan meddig akar élni a felhatalmazásával.

Lattmann Tamás nemzetközi jogász arról beszélt, hogy a jelenlegi törvényjavaslat még a mostani alkotmányos helyzetünkön is rontani fog. Hangsúlyozta, hogy szerinte is rendkívüli jogosítványokra van szüksége jelen helyzetben a kormánynak, ám azokat a jogosítványokat az alaptörvény alapján kellene alkalmaznia.

Az eddigi tapasztalatok alapján Lattmann szerint elmondható, hogy a kormány előszeretettel hallgattatja el az ellenvéleményeket. Szerinte a törvényjavaslat nem csak ellentmond az alaptörvénynek, de alkalmas lehet a politikai felelősség elhárítására is. Szerinte így semmilyen kontrollja nem lesz a kormány működésének.

Pákozdi Éva civil aktivista arról beszélt, hogy őt mint idősebb polgárt is aggodalommal tölti el az, hogy létszámhiány van az egészségügyben, és nagyon aggódik a gazdasági leállás miatt is. Szerinte az aggodalmakra most rögtön kell válaszolni, nincs helye a „kiszorítósdinak” – utalt a politikai csatározásokra.

„Össze kéne fogni végre, és nem szétválasztani.”

– tette hozzá.