Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Új alkotmánybírót választott az Országgyűlés

Ez a cikk több mint 4 éves.

A mai napon az Országgyűlés új alkotmánybírót választott, Juhász Miklós személyében.

A választás azután vált szükségessé, hogy Balsai István volt alkotmánybíró és egykori igazságügyi miniszter március elsejét gyógyíthatatlan betegségben elhunyt.

Juhász Miklóst a múlt héten javasolta az Alkotmánybíróság Balsai helyére.

Hétfői igazságügyi bizottsági meghallgatásán Juhász elmondta, jogi diplomájának megszerzése után az 1980-as évek első felében a Pesti Központi Kerületi Bíróságon volt bíró, ahol megtanulta, hogy csak a törvényeknek és a saját lelkiismeretének alárendelve végzi munkáját. A rendszerváltás időszakában képviselt vállalatokat és önkormányzatot is. Megismerte a közigazgatás logikáját, a közpénzekkel gazdálkodást, már tíz éve pedig a GVH elnöke, és ez a munkakör is inspirálta jogi gondolkodását. Képviselői kérdésre válaszolva elmondta: álláspontja szerint a digitális világ túlzottan felforgatta a magánszférát, amelyet ezért nagyobb védelemben kellene részesíteni, csakúgy, mint a közösségeket. A GVH is több döntésében foglalkozott ezzel a problémával, például a személyes adatok olyan jellegű felhasználásával, amelyről a fogyasztókat nem tájékoztatták. (MTI)

Juhász 2010-ben lényegében úgy lett a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, hogy sem a versenyjoggal kapcsolatos eljárásokban, sem a szakterületet érintő tudományos életben nem volt igazán ismert a neve, akkoriban ő maga is elismerte, hogy fő szakterülete inkább a polgárjog és a civiljog volt, bár foglalkozott korábban versenyjogi ügyekkel is.

Juhászról ráadásul amellett, hogy akkoriban hozzáértésének hiánya miatt érte kritika, kiderült, hogy korábban ítélték már el bennfentes információval való visszaélésért.

A Transparency International (TI) még Juhász kinevezése előtt nyílt levélben hívta fel a miniszterelnök és a köztársasági elnök figyelmét arra, hogy a „Gazdasági Versenyhivatal elnöki posztjára jelölt személyt, illetve azt a céget, amelynek Felügyelő Bizottsága elnökeként a cég jogszerű működésének ellenőrzéséért a jelölt felelt, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete olyan ügylet miatt marasztalta el, amelynek során bennfentes információval élt vissza”. Juhász utóbb pert indított a TI ellen jó hírnevének megsértése miatt, ezt a pert azonban elvesztette.

A képviselők ma 134 igen szavazattal, 22 nem ellenében és 1 tartózkodás mellett döntöttek az új alkotmánybíró személyéről szóló titkos szavazáson. Juhász Miklós április 15-étől tölti be a posztot.

Juhász Miklós megválasztását követően letette esküjét is, majd gyorsan kezet is fogott Orbán Viktorral, Semjén Zsolttal, és még egy sor kormánypárti politikussal (ami így járvány idején nem feltétlenül ajánlott, de úgy tűnik, ilyen esetekben nem elhanyagolható…).