Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Három színháznál a munkáltatói jogokat is elveszi a kormány Budapesttől

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az állam által finanszírozott színházak esetén a kultúráért felelős miniszter – vagyis Kásler Miklós –  gyakorolná a munkáltatói jogokat az előadóművészeti törvény hétfőn benyújtott, a felhatlamazási törvény szavazásának árnyékban majdnem elsikkadó módosító javaslata szerint – erről az MTI számolt be.

A kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által az Országgyűlésnek benyújtott módosító arra hivatkozik, hogy „a magyar színháztámogatás rendszere a fenntartói felelősség alapelvére épül, ennek szellemében jött létre az önkormányzati fenntartású színházak közös működtetésének intézménye, az állam és a helyi önkormányzatok igazságos színházfinanszírozási szerepvállalása érdekében”.

„A teátrumok közös működtetése keretében fellépő aránytalanságok megszüntetése érdekében azonban szükséges az előadóművészeti törvény módosítása” – áll a hétfőn benyújtott javaslatban.

A módosító javaslat ezért azoknál az önkormányzati fenntartású színházaknál, amelyek éves működésének pénzügyi feltételeit teljes egészében a központi költségvetés biztosítja, a teátrum vezetője feletti alapvető munkáltatói jogokat a miniszter kezébe adná.

Az alapvető munkáltatói jogok a javaslat szerint a kinevezés, a vezetői megbízás, a felmentés, a vezetői megbízás visszavonása, az összeférhetetlenség megállapítása, a fegyelmi eljárás megindítása, valamint a fegyelmi büntetés kiszabása.

Mint a javaslat emlékeztet, a Nemzeti Kulturális Tanácsról, a kultúrstratégiai intézményekről, valamint egyes kulturális vonatkozású törvények módosításáról szóló 2019. évi CXXIV. törvény – közismert nevén a decemberben heves tiltakozást kiváltó színháztörvény, amely több eddigi jogkört elvett az önkormányzatoktól a tavalyi választások után – a színházi struktúra új formáját vezette be a közös működtetés intézményén keresztül.

„A színházműködtetéshez kapcsolódó jogok és kötelezettségek tényleges egyensúlyának érvényesítése érdekében ha a színház működésének pénzügyi feltételeit a közös működtetésre irányuló megállapodás keretében teljes egészében az állam biztosítja, a színház vezető állású munkavállalója felett az alapvető munkáltatói jogokat a kultúráért felelős miniszter gyakorolja”

– áll a mostani törvénymódosításban.

A főváros három olyan színházat nevezett meg, amelyeket az állam finanszírozna teljes egészében: ezek az Újszínház, a József Attila Színház és a Thália Színház, melyek esetében a jelen törvényjavaslat értelmében Kásler Miklós gyakorolná a munkáltatói jogokat is – hívja fel a figyelmet az eddigi törvénytől való eltérésre az Index.

Vagyis e három színház esetében a főváros már csak névleg marad üzemeltető.

(MTI, via Index)

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán