Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Úton a tömeges fertőzések irányába – koronavírus összefoglaló csütörtökön

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ez itt a Mérce napi koronavírussal kapcsolatos hírek összefoglalója. 2020. március 19-én 73 fertőzöttet, 2 gyógyult és 1 elhunyt beteget tart számon az Operatív Törzs. Jelenleg 124-en vannak karanténban és 2322 mintavétel történt eddig.

Nézzük, mik voltak ma a fő hírek itthon és a nagyvilágban.

Müller Cecília: mindjárt átlépünk a tömeges fertőzések irányába

A tiszti főorvos az Operatív Törzs napi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy már az országban mindenhol vannak fertőzések, a vírus javában terjed a személyes kontaktok útján, így hamarosan átlépünk a következő fázisba, vagyis a csoportos megbetegedésektől a tömeges fertőzések szakaszába.

„Nem tudom elfogadni ebben a szituációban sem a fegyelmezetlenséget, sem a humorizálást, ennek nincs itt a helye” – mondta Müller Cecília.

Sajtótájékoztató helyett már csak online közvetítés lesz az Operatív Törzs napi összefoglalója

Az Operatív Törzs mai tájékoztatója előtt Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár közölte, hogy péntektől egy stúdióból fogják közvetíteni a napi beszámolókat, az újságírók pedig mostantól csak emailben küldhetik el kérdéseiket, amiket aztán a felvétel során megválaszolnak a Törzs tagjai.

Egy gyerek is elkapta a vírust Budapesten

Egy XV. kerületi gyermekorvos írta ki Facebookra, hogy a rendelő alsó szintjét az ANTSZ bezárja és fertőtleníti, miután kiderült, hogy olyan gyereket vizsgáltak meg az épületben, akinek pozitív lett a koronavírus-tesztje. Dr. Király Balázs azt írta, tudomása szerint jól van a megfertőződött fiatal, nem szorul kórházi kezelésre.

Kevesebbet fizetett volna a Dunaferr az otthoni munkavégzésért

Az Index írta meg, hogy a szakszervezet azt állítja, csak 60 százalékos bért fizetett volna a Dunaferr azoknak az alkalmazottainak, akik a járványra miatt otthonról dolgoznak. A cég előírta, hogy a külföldről hazatérő alkalmazottakat, vagy azokat, akik olyannal találkoztak, aki külföldön járt, vagy egyéb okból koronavírussal fertőzöttek lehetnek, a Dunaferr szabadságra küldheti, ezért jogosult az alkalmazottak teljes szabadsága fölött rendelkezni, és azonnal elrendelni a szabadságot. Ilyenkor, ha ettől függetlenül is dolgozni akarnak, és a munkakörük engedi, otthonról is végezhetik feladataikat, azonban csak 60 százalékos fizetésért.

Az egészségügyi intézményekben dolgozók részére biztosít lakásokat a II. kerület

Budapest II. kerülete bejelentette, hogy a március 4. és április 3. között meghirdetett bérlakás-pályázatot felfüggeszti, helyette a járványügyi vészhelyzet fennállásáig a szociális bérlakásokat a kerületben működő egészségügyi intézményekben dolgozók részére biztosítja.

„A mai nappal időlegesen felfüggesztjük a már meghirdetett szociális bérlakás-pályázatot, hogy most azokat támogathassuk, akik a frontvonalban küzdenek a világjárvány megfékezéséért” – olvasható a kerület weboldalán.

Karácsony Gergely számos bejelentést tett a koronavírus megfékezésével kapcsolatban

A Fővárosi Önkormányzat a figyelemfelhívásra is koncentrál a koronavírus megfékezéséért, így telefonon, közterületeken és a közösségi médiában is lesznek tájékoztatóik ezzel kapcsolatban:

  • a főpolgármester telefonon tájékoztatja majd a budapestieket és tanácsokat ad a járvány lassítására és az idősek védelmére
  • a BKK felületein új plakátokat helyeznek el, amelyeken higiéniai javaslatok lesznek láthatóak, valamint az, hogy védjük az időseket és maradjunk otthon
  • ismert emberek és művészek Facebookon Instagramon videóban mondják majd el, hogy vigyázzunk az idősekre
  • animációs film készül a gyerekek informálására
  • a Fővárosi Önkormányzat holnapjain pedig további infografikák lesznek.

A tervezett plakátok egyike.

Természetes evolúció eredménye a Covid-19 vírus, nem ember alkotta meg

A Covid-19-járványt okozó új koronavírus természetes evolúció eredménye egy friss tanulmány szerint, amelynek szerzői nem találtak bizonyítékot arra, hogy laboratóriumban hozták volna létre a kórokozót – írja az MTI.

A Nature Medicine aktuális számában megjelent kutatás során az új koronavírus (Covid-19) és a vele rokon vírusok géntérképéről nyilvánosan rendelkezésre álló adatokat elemezték immunológusok és virológusok, és arra jutottak, hogy összehasonlítva az ismert koronavírustörzsek genomját, biztonsággal megállapítható, hogy az új koronavírus természetes folyamatok eredménye.

A természetes kialakulást bizonyítja a vírus „gerince”, vagyis teljes molekuláris szerkezete, ez volt a másik, amit megvizsgáltak. Ha valaki megpróbált volna új koronavírus-kórokozót szerkeszteni, akkor egy már ismert, betegséget okozó gerincéből indult volna ki. Ezzel szemben a kutatók az találták, hogy az új koronavírus gerince lényegesen eltér a már ismert koronavírusokétól, és leginkább a denevérekben és tobzoskákban található rokon vírusokhoz hasonlít.

Az európai országok gazdasági mentőcsomagjainak összértéke több mint 1,7 billió euró

Az európai kormányok által bejelentett, a koronavírus okozta gazdasági helyzetet enyhítő mentőcsomagok összértéke eléri az 1,7 billió eurót. Az elkövetkezendő időszakban szükséges pénz-injekciók mellet a 2008-as világválságot követő beavatkozások el törpülnek majd, mondják a közgazdászok, akik szerint a nemzeti bankok sorozatos bejelentéseit továbbiak fogják követni, így ez a összeg is emelkedni fog

A legnagyobb értékben Németország különített el a károk enyhítésére, egy összesen 550 milliárd eurós „bazookát”, a második az Egyesült Királyság 350 milliárd euróval, de az eurózóna legkisebb államai is megtesznek minden tőluk telhetőt: Lettország 1 milliárd eurót szán a vállalkozások számára, különleges kölcsönök formájában.

Indiában is otthonmaradásra szólította fel a polgárokat a miniszterelnök

Narendra Modi TV-s bejelentésben kérte az indiaikat az önvállalt kijárási tilalomra, aminek értelmében se legyen az utcán reggel 7 és este 9 között, csak szükség esetén. Felszólította alakosságot arra is, hogy naponta 10 ismerősüket hívják fel telefonon, és beszéljenek nekik a helyzetről, így szállítva a hírt nehezen elérhető helyekre. A világ második legnépesebb országában 173 megbetegedésről és 4 halálesetről számoltak eddig be.

Újabb szankciókat vetett ki az Egyesült Államok Iránra, egy katonát szabadon engedtek

Bár már Kína is arra kérte, hogy enyhítsen a szankciókon, ezzel támogatva a különösen érintett közel keleti ország harcát a koronavírus ellen, az Egyesült Államok külügy minisztere kedden újabb intézkedéseket jelentett be Irán ellen, több 2018 óta fogvatartott katonájának szabadon bocsátását követelve.

Teherán végül a mai napon szabadon engedett egy két éve fogva tartott tisztet a koronavírus miatti börtönkiürítések keretében. Michael White az iráni svájci nagykövetségen várja a tovébbi fejleményeket. Pompeo szerint a vírus miatt kialakult humanitárius helyzetnek köszönhetően további szabadon bocsátások várhatóak.

Már Olaszországban követelte a legtöbb életet a járvány

Olaszországban ma 427 ember vesztette életét a COViD 19 betegségben, így 3405-re nőtt a halálos áldozatok száma, ezzel megelőzte Kínát, ahol a vírus tavalyi kirobbanása óta 3245 életet követelt.

Tovább gyengült a forint

Ma a koraesti órákban nem csak az euróhoz, de a a frankhoz és a dollárhoz képest is történelmi mélypontra került a magyar fizetőeszköz jegyzése. Az euró jegyzése 357,46 forintra emelkedett röviddel 18.30 óra előtt, a dollár a reggeli 325,38 forintról 334,64 forintra ugrott, mindkét adat eddig példátlan. A szakemberek szerint az árfolyam nem áll meg itt, további értékcsökkenés várható.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd