Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy olasz kórházban lélegeztetőgép-alkatrészt nyomtattak 3D-nyomtatóval, a gyógyászati cég perrel fenyeget

Ez a cikk több mint 4 éves.

A koronavírus által durván sújtott Lombardia egyik városának, Chiarinak az egyik kórházában elfogytak azok a létfontosságú szelepek, amelyek a lélegeztetőgépek működéséhez szükségesek. Egy ilyen szelep alapjáraton 11 ezer dollárba kerül, a kórház próbált is rendelni belőle, ám a gyártó jelezte, nem tud eleget tenni a rendelésnek.

A kórház menedzsmentje a helyi sajtón keresztül segélyhívást tett közzé, a szomszédos Brescia városából egy háromdimenziós nyomtatással foglalkozó startup vállalkozás munkatársai, Cristian Fracassi and Alessandro Ramaioli jelentkeztek a feladatra.

A páros előbb a gyártótól szerette volna megszerezni a szelep tervrajzát, hogy az alapján próbálja meg sokszorosítani az alkatrészt. A cég azonban elzárkózott ettől, sőt perrel fenyegette meg a két fiatalembert, ha esetleg folytatni mernék a tervüket.

Fracassi és Ramaioli azonban folytatták a kísérletet, több különböző példányt nyomtattak, és végül sikerült megtalálni a megfelelő megoldást, amellyel március 14-ig már 10 koronavírussal fertőzött betegen tudtak segíteni.

„A páciensek életveszélyben lévő emberek voltak és mi cselekedtünk. Pont” – írta Facebookon Fracassi, és hozzátette:

„eszünk ágában sincs profitálni a helyzetből, nem fogjuk használni a terméket azon az azonnali szükségleten túl, amely cselekvésre sarkallt, nem fogjuk terjeszteni a tervrajzokat.”

Külön érdekesség, hogy miközben a gyógyászati cég 11 ezer dollárért árulja ezeket a szelepeket, a két fiatal mindösszesen hat dollárért állította elő darabját.

Nem világos, hogy a gyártó végül valóban perbe fogja-e a két férfit, annyi biztos, hogy az olasz innovációs miniszter Twitteren állt ki mellettük, bár jogi szempontból valószínűleg a nagyvállalat győzedelmeskedne.

Frissítés (13:00) – A 3D nyomtatós akció egyik résztvevője nemrégiben pontosította nyilatkozatát, jelezve, perfenyegetést nem kaptak, a cég csupán megtagadta a modell terveinek átadását, így nekik kellett azt visszamodellezniük.

Érdemes megjegyezni, hogy a mostani ügyben érintett gyógyászati cég elzárkozó magatartása korántsem példa nélküli, ahogyan a minimális gyártási költség mellett csillagászati áron eladott gyógyszerek és gyógyászati cikkek sem.

Ahogy arra a Fordulat társadalomelméleti magazin friss Facebook-bejegyzése is rámutat, a gazdaság legtöbb szektorával ellentétben a gyógyszeripar és a gyógyászati cikkek ipara nagyot kaszálhat a koronavírus-járványon.

Mindezt úgy, hogy a kormányok általában nagy összegű közpénzt tolnak bele egy-egy újabb gyógyszer, vagy vakcina fejlesztésébe, ám a végeredmény nem közjó lesz, hanem egy gazdasági szereplő magántulajdona – kvázi monopóliuma – amelyre akkora árat szab ki, amekkorát csak szeretne.

Ez teszi lehetővé nagy nyereségeiket, illetve azt is, hogy rengeteg ember nem kaphatja meg az alapvető gyógyszerekhez való hozzáférését, annak ellenére sem, hogy az adott gyógyszer fejlesztésébe talán az ő adójának egy része is ment.

Ez a helyzet, ahogyan a fenti olasz történet is jól mutatja, miért nem szabad az alapvető emberi szükségletek garantálását piaci mechanizmusokra bízni.

(Mérce / Verge)