Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Biden szorosan nyerte Washingtont, több államban elhalasztják az előválasztást a koronavírus miatt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Március 10-én hat tagállamban tartottak demokrata előválasztást az Egyesült Államokban, ezek közül utoljára Washingtonban hirdettek eredményt hétfő éjszaka (a szavazatok összeszámlálása azért tartott ilyen sokáig, mert itt kizárólag levélben lehet voksolni).

A végeredmény elég szoros lett: Joe Biden a szavazatok 37,9 százalékát szerezte meg, míg Bernie Sanders vermonti szenátorra a választók 36,4 százaléka voksolt.

Elizabeth Warren massachusettsi szenátor 9,3 százaléknyi szavazatot kapott, és a washingtoniak 8 százaléka Michael Bloomberg New York-i milliárdost látta volna legszívesebben a Demokrata Párt elnökjelöltjeként. Warren és Bloomberg a múlt kedden még szerepelt a szavazólapokon, pedig két héttel ezelőtti, szuperkeddi kudarcuk után mindketten visszaléptek a további küzdelemtől. Bloomberg Bident biztosította támogatásáról, Warren szenátor viszont jelezte: nem támogat senkit.

A március 10-ei előválasztásokon így végül Észak-Dakotát leszámítva mindenhol Joe Biden nyert, ezzel lényegében eldőlt, hogy ő lesz  a Demokrata Párt elnökjelöltje, aki majd ősszel megmérkőzik Donald Trumppal, Bernie Sanders esélyei gyakorlatilag elszálltak.

Biden az előválasztások kezdetén nyújtott rendkívül gyenge teljesítményét követően a március 3-án tartott „szuperkedden”, amelyen 14 államban szavazhattak a demokrata jelöltekre a választók, hirtelen előretört: a 14-ből 10 államban ő szerezte meg a legtöbb voksot, míg fő ellenfele, Bernie Sanders csupán négyben. Az akkori eredményt befolyásolhatta az a tény, hogy Pete Buttigieg, aki az első előválasztási fordulóban Iowában még fej-fej mellett végzett Sanders-szel az első helyen, váratlanul felfüggesztette kampányát a szuperkedd előtt, így a centrista szavazók szavazatai nem oszlottak meg akkora mértékben Biden és Buttigieg között, mint amennyire erre számítani lehetett.

Ma további három államban és egy tengerentúli területen tartanak előválasztást: Arizonában, Floridában és Illinois-ban, valamint a Csendes-óceán nyugati vidékén fekvő Északi Mariana-szigeteken. Ezekben az államokban összesen 577 pártkongresszusi küldött sorsa dől el. A mostani előválasztással kapcsolatban az elemzők úgy számolnak: ha a 219 küldöttet adó Floridában vagy a 155 delegáltat adó Illinois államban Joe Biden győz, akkor Sandersnek már matematikailag sem marad esélye, hogy ő legyen a demokraták elnökjelöltje.

Eközben Mike DeWine, Ohio kormányzója hétfőn éjjel bejelentette: a keddi előválasztásokat az új típusú koronavírus terjedése miatt kialakult helyzetre tekintettel június 2-ára halasztják.

DeWine előbb bírósághoz fordult, amely az előválasztás megtartása mellett tette le a voksát, ám a kormányzó nem fogadta el a döntést, és a helyi egészségügyi hatóságtól kért állásfoglalást. A hatóság vezetője, Amy Acton végül azonnali hatállyal elrendelte a választási helyiségek bezárását, arra hivatkozva, hogy a Covid-19 nagy fertőzési kockázatot jelent a lakosság nagy többsége számára.

Hétfőn Kentuckyban is bejelentették, hogy a május 23-ára meghirdetett előválasztásokat június 23-ára halasztják. A múlt hét végén Louisiana és Georgia jelentette be, hogy az eredetileg áprilisban és márciusban tartandó előválasztásukat júniusban, illetve májusban tartják meg.

MTI/Mérce
Címlapkép: Forrás: Twitter