Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

374 milliárd forintnyi büntetést kapott az Apple

Ez a cikk több mint 4 éves.

A francia versenyhatóság, az Autorité de la Concurrence mintegy 1,1 milliárd eurós, vagyis 374,1 milliárd forintos bírságot szabott ki az Apple-re, mert beavatkoztak a nagykereskedők árversenyébe – írja a HVG a Reuters-re hivatkozva. Ezzel a döntéssel egy 2012 óta húzódó vizsgálat zárult le.

A versenyhatóság azt állapította meg, hogy az Apple megegyezett a két nagykereskedővel – a Tech Datával és a Ingram Micróval –, hogy nem folytatnak árversenyt egymás ellen. Viszont eközben a prémium viszonteladókat – az olyan francia üzleteket, mint például itthon az iStyle – megakadályozták abban, hogy csökkentsék az áraikat.

Ennek eredményeként a kiskereskedelmi forgalomban kapható eszközök nagyjából felének mindenhol ugyanannyi volt az ára, ami sértette a versenyt.

Az Apple nem fogadta el a versenyhatóság döntését, így hamarosan fellebbezni fog ellene. Rajtuk kívül egyébként a két másik nagykereskedőnek is fizetnie kell 76 és 63 millió eurót.

„Az Apple és a két másik nagykereskedő abban egyezett meg, hogy nem versenyzik egymással, és ezáltal megelőzik azt is, hogy a kiskereskedők versenyezzenek – így pedig az Apple termékek teljes piacát sterilizálták” – idézte a Reuters a versenyhatóság közleményét.

Nem ez volt az egyetlen hatalmas bírsága az Apple-nek a közelmúltban Franciaországban. Ahogyan arról februárban beszámoltunk, a techcéget a fogyasztóvédelem 25 millió euróra is megbüntette, miután a cég bevallotta, hogy szándékosan lassítja le egyes régebbi készülékeit.

Állításuk szerint ezzel az öregedő akkumulátorok okozta kellemetlenségeket akarták elkerülni, mert a lassítással nem kapcsoltak ki az iPhoneok egy nagyobb számítási-kapacitás igényű programok megnyitásakor, és lassabban is merültek le.

Azonban erről a gyakorlatról a cég „elfelejtette” tájékoztatni ügyfeleit, így az egyre lassabb készülék a fogyasztóban azt az érzést kelthette, hogy ideje újat vásárolnia.

Ezzel szemben csak később, a közlemény hatására derült ki hivatalosan, hogy valójában az akkumulátor cseréje is elegendő lett volna, tehát egy 29 dolláros befektetés is visszahozta volna az eredeti gyorsaságot, a híresen drága új Apple-készülékek megvásárlására helyett.

(HVG, Reuters)

Címlapkép: Pxfuel