Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

30 napos marihuánamentes kihívás indul a Száraz November mintájára

Ez a cikk több mint 4 éves.

A nagy sikerű Száraz Novembert szervező Kék Pont Alapítvány egy másik, talán kevesebb figyelmet kapó, de nem kevésbé fontos függőséggel kapcsolatos kampányt is elindít minden évben. Míg a Száraz November célja, hogy a hetente legalább egyszer alkoholt fogyasztók az ital utáni sóvárságban megtalált tanulságok által testi-lelki megújuláson menjenek keresztül, segítsék az önismeretüket, megregulázzák a vágyaikat és időben felismerjék az alkoholfogyasztás okozta korai problémákat, addig a 2018-ban elindított Tépőzár azoknak szeretne segíteni, akik problémásnak érzik a marihuánával való kapcsolatukat.

A Tépőzár március 22-től április 20-ig tart, résztvevői pedig vállalják, hogy 30 napra felhagynak a fűhasználattal. A kihívás elsősorban azoknak szól, akik naponta szívnak, de érdemes a heti, kétheti rendszerességgel füvezőknek is belevágniuk. A harminc napos marihuána mentesség célja a társadalmi párbeszéden túl a rekreációs használat és a függőség közötti határvonal láthatóvá tétele, illetve a megfelelő menedzselési technikák elsajátítása a marihuána fogyasztás megregulázására.

A vállalás megtartását tapasztalati szakértők és képzett segítők támogatják majd, de a tanulságok, tapasztalatok megosztására, illetve egymás segítésére egy anonim fórumot is létrehoztak a szervezők. Emellett ha valaki jobban szeretné körüljárni problémáját, van lehetősége bizalmasan, kizárólag egy másik segítő személlyel konzultálni egy online konzultációs felületen is. Az anonimitás azért fontos, mert a a droghasználat rendészeti és büntetőjogi kérdés is, ezért ha valaki a saját drogfogyasztásáról ír a saját neve alatt valamilyen nyilvános platformon, annak büntetőjogi következménye lehet.

Mint azt a Kék Pont hangsúlyozza, a programnak semmilyen módon nem célja vagy témája a marihuána legalizációja, a központi kérdés a függőség elkerülése és a problémás használat megszüntetése vagy menedzselése. A kihívás egyébként éppen azért is tart április 20-áig (vagyis „négyhúszig”, a marihuána nem éppen hivatalos világnapjáig),

hogy a világméretű marihuána legalizációs hullám erősödése mellett a problémás használat elkerülésének egyéni módszerei és a közösségi alapú segítés lehetőségei is legalább akkora figyelmet kapjanak, mint a legalizáció melletti érvek és ellenérvek.

A Kék Pont szerint a résztvevők jó esetben a kezdeti rázós szakaszt követően sok pozitív felismerést és tapasztalatot szereznek, egyre jobban érzik magukat a bőrükben, új oldalukat ismerhetik meg, többet törődnek majd magukkal és másokkal – ugyanakkor az is nagyon fontos visszajelzés, ha valakinek nem sikerül kibírnia a 30 napot.

Ha segítségre van szükséged, ezeket a számokat éjjel-nappal ingyenesen hívhatod:

Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok – 061 116-123

Kék vonal (gyermek- és ifjúsági telefonszolgálat) – 061 116-111

Címlapkép: MTI/Kallos Bea