Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Idén is lesz alkoholmentes Száraz November, most a nőkkel a középpontban

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Kék Pont Alapítvány idén is meghirdeti a „Száraz November – egy hónap allkohol nélkül” kampányát, melynek célja, hogy a hetente legalább egyszer alkoholt fogyasztók az ital utáni sóvárságban megtalált tanulságok által testi-lelki megújuláson menjenek keresztül, segítsék az önismeretüket, megregulázzák a vágyaikat és időben felismerjék az alkoholfogyasztás okozta korai problémákat.

A Száraz November idén először tematikus tartalommal is kibővíti a törekvéseit: a tavalyi évben az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karával közösen végzett kutatás eredményeirei alapozva úgy döntöttek a szervezők, hogy idén a nőkre koncentrál, mivel a férfiak alkoholfogyasztása már régóta része a társadalmi párbeszédnek, a nőké viszont sokszor még mindig tabu, vagy a férfiak által szabályozni kívánt területek egyikeként jelenik meg.

„A nők alkoholfogyasztásának és a megküzdési stratégiáiknak a mélyebb megimserése közelebb vihet minket a kockázati ivás csapdáinak megértéséhez és a mérték megtartás gyakorlatának megismeréséhez.”

– írja az alapítvány.

A szervezők arra biztatják a résztvevőket, hogy a Száraz November ideje alatt bátran támaszkodjanak egymásra, ha tehetik, szervezzenek közös programokat, vegyék fel egymásal a kapcsolatot a Száraz November – Egymás Közt Facebook csoportban. A cél, hogy minél több nő vegyen részt aktívan az alkoholról szóló építő jellegű társadalmi diskurzusban, a közösen megélt „sóvárgás” idején hasznos tanulságokkal gyarapodjanak.

„Az ivásról alkotott ismereteink bővülését, a közös kihívásban meglelt örömök kiteljesedését, a nők társadalmi szerepvállalásának erősödését, a nők által megélt élmények közös hasznosítását, a nemek közötti párbeszéd erősödését, a nők általános egészségi állapotának javulását, a különbözőségek és az azonosságok felismerését”

várják az idei alkoholmentes hónaptól a szervezők.

Szeretnék elkerülni, hogy a nemek közötti ellentétek elmélyüljenek, a nők alkoholfogyasztása démonizálódjon, tabu legyen, vagy „a nőkre hárított társadalmi felelősség amúgy is elég nehéz súlyának a további fokozását, a női megmentő szerep igazolását vagy erősítését”.

Most tehát kifejezetten a nőket kérik, hogy vegyenek aktívan részt az idei kampányban, figyeljék a saját és környezetük reakcióit a Száraz November-kihívással kapcsolatban és osszák meg tapasztalataikat minél több fórumon.

Persze a férfiak sincsenek kizárva, tőlük is azt kérik, vegyenek részt a kihívásban, és kerüljék még tudatosabban a nőket érintő szexista megnyilvánulásokat, bátorítsák a közösségükben élő nőket a részvételre „és támogassák azokat, akik belevágtak az egy hónapos sóvárgás embert próbáló napjaiba.”

Mennyit iszik a magyar?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2002 és 2014 között 36 országban készített felmérést arról, hogy a 15 évesek hol, hány százaléka volt már életében legalább kétszer részeg. A felmérésből kiderült, a magyar fiúk rúgnak be legtöbbször Európában, a magyar kamaszlányok pedig harmadikak a sorban. Az alkohol évi 3 millió ember haláláért felelős, ebből kimagasló arányban, 2,3 millió férfi életét követeli. Az összes eset 29%-a nem közvetlenül az alkoholfogyasztás, hanem az általa okozott sérülések, például közlekedési balesetek vagy öngyilkosságok miatt történik meg. A húszas éveikben járók haláleseteinek 13,5%-ában szerepet játszott az alkohol.

A Száraz November kipróbálása mindenkinek ajánlott, aki hetente egyszer vagy többször iszik és szeretne többet megtudni az alkoholhoz fűződő viszonyáról. De azoknak is érdemes belevágni, akiknek egyszer már sikerült az egy hónapos alkoholmentesség, azoknak pedig még inkább, akiknek nem.

Ha valaki nem bírja egy hónapig alkohol nélkül, az fontos visszajelzés arról, hogy az ivás kezd kicsúszni az illető kezei közül. Számukra a Kék Pont Alapítvány kínál segítséget. Komoly alkoholproblémákkal küzdőknek nem ajánlott a kihívás, a változtatni vágyóknak az [email protected] címen vehetik fel a kapcsolatot az alapítvánnyal.