Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szigorodó intézkedések Európa-szerte, kezet nem fogó Erdogan, elhalasztott meccsek – koronavírus összefoglaló csütörtökön

Ez a cikk több mint 4 éves.

Eltelt újabb nap, és bár Kína éppen ma jelentette be, hogy náluk véget ért a koronavírus, Magyarországon és világszerte javában tombol a járvány, egyre több a fertőzés és az az ellen bejelentett kormányzati megfékező intézkedés. A hét korábbi napjaihoz hasonlóan itt a Mérce koronavírus-beszámolóinak legfrissebb, március 12-ei, csütörtöki része. Az alábbiakban országokra bontva, Magyarország után olvashatóak a külföldi koronavírus-hírek, valamint – mivel sorra mondják le, illetve halasztják el a mérkőzéseket – végül a sporteseményekre vonatkozó ma kihirdetett intézkedések.

A koronavírus-járványról szóló korábbi napi beszámolóink a napok nevére kattintva olvashatóak tegnapról, keddről, hétfőről és szombatról. Koronavírus témában a további cikkeink itt találhatóak.

Magyarország

Megvan az első felgyógyult beteg az országban, az iráni diákok egyike. Közben három új fertőzöttet diagnosztizáltak, így hivatalosan 16 magyar eset van.

Irodákat zártak le és fertőtlenítenek a Haller Gardens irodaházban, miután az épületben működő UPC-nél az egyik dolgozó koronavírus-tesztje pozitív lett. Este a Víziváros Irodaházat is kiürítették hasonló okok miatt.

Péntek estig minden hallgatónak el kell hagynia a felsőoktatási kollégiumokat,

a rektorok méltányossággal engedélyezhetik csak maradásukat, amennyiben nem megoldott a lakhatásuk.

Szijjártó Péter bejelentette, hogy négy magyar elhagyta a külföldi karanténokat, egy nő Németországban, valamint hárman Japánban.

Karácsony Gergely bejelentette, hogy bezárnak a főváros fenntartású mozik, színházak, múzeumok és könyvtárak.

Időseknek szóló tájékoztatót jelentet meg a kormány.

A szlovén és az osztrák határon ellenőrzéseket vezettek be.

A koronavírus-járvány miatt a Kossuth- és Széchenyi-díjak átadását is elhalasztják.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) háttérbeszélgetést rendezett, az ügynökség vezérigazgatója, Guller Zoltán elmondta,

„Még soha nem volt ilyen helyzetben a világ turizmusa, mint most a koronavírus-járvány miatt; a helyzet drámai.”

Az MTÜ bejelentette a nap folyamán azt is, hogy mivel az európai trendeket Magyarország sem tudta elkerülni, az ország turizmusát derékbe törta a koronavírus – napról napra nő a visszamondások száma.

Országszerte számos rendezvényt fújnak le, Debrecenben például a következő egy hónapban Debrecenben több mint 410 olyan kulturális, tudományos és sportrendezvény marad el, amelynek a látogatottsága meghaladná a száz főt – közölte a város polgármestere sajtótájékoztatóján.

Miután tegnap bejelentette a veszélyhelyzet kihirdetésekor a kormány, hogy bezárnak a színházak és a mozik, a Cinema City 99 fős létszámkorlátozást vezetett be a vetítéseire és továbbra is működni fog.

Polt Péter legfőbb ügyész különleges intézkedéseket rendelt el az ügyészségeken, valamint megelőző intézkedéseket foganatosítottak a bíróságokon is.

Megtartotta szokásos napi sajtótájékoztatóját az Operatív Törzs, ebben az új magyarországi esetekről számoltak be, valamint részletes ismertetést nyújtottak a hatósági házi karanténra, valamint a koronavírus megfékezésével kapcsolatos lakossági intézkedésekre vonatkozóan.

Mint elhangzott, a házi karantén betartását a rendőrség ellenőrzi, az abban élők ellátásáról lehetőség szerint a hozzátartozók segítsenek, illetve segít az adott település polgármestere is.

A sajtótájékoztatón elmondták, a Magyarországon lévő olaszokat az Alitalia repülőgépe szállíthatja haza, azonban a a személyzet és pilóta a szállítás folyamán nem hagyhatja el a repülőgépüket.

Orbán Viktor Moldovában járt, a moldovai lapok aggodalmukat fejezték ki a köhögő, torkát köszörülő magyar miniszterelnök miatt.

A DK és az MSZP egy-egy javaslatcsomagot nyújt be a koronavírussal kapcsolatosan, előbbi három pontot szorgalmaz az idősek védelmét illetően, utóbbi az egészségügyet, a munkavállalókat, az időseket és a gyerekeket érintő intézkedésekkel készült.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 4224,41 pontos, 11,56 százalékos csökkenéssel, 32 311,83 ponton zárt csütörtökön.

 

Külföld

Olaszországban egy új rendelkezés értelmében bezárják a nem létfontosságú kiskereskedelmi egységeket, a menzákat, szállodákat, vendéglátó helyeket, presszókat, éttermeket, sörözőket is – utóbbiak korábban este hatig még nyitva tarthattak. Ezzel, valamint az iskolák, fodrászatok, edzőtermek, templomok már korábban elrendelt bezárásával

immár kizárólag az alapvető szükségleteket ellátó üzletek (élelmiszerboltok), valamint a gyárak, dohányboltok, benzinkutak, tisztítók, bankok és posták maradnak nyitva az országban.

Továbbra is lehetőség lesz továbbá étel-házhozszállításra, valamint a közhivatalok is – bár rugalmas munkaidővel vagy távmunkával – de tovább működnek. A magánszektort felszólította Giuseppe Conte olasz kormányfő, hogy engedjék szabadságra vagy lehetőség szerint otthoni munkavégzésre alkalmazottaikat.

„Ha a számok tovább emelkednek, ami egyáltalán nem kizárt, nem kell majd feltétlenül újabb intézkedéseket bevezetnünk. Nem kell vakon a szakadék felé rohannunk. Józannak, felelősnek, mértéktartónak kell maradnunk”

– mondta a kormányfő. Az országban több mint 15000 fertőzöttet diagnosztizáltak. A milánói értéktőzsde irányadó FTSE MIB indexe 16,62 százalékkal gyengült, ami a legnagyobb csökkenés a mutató 1998. évi bevezetése óta.

Péntek éjféltől kezdődően az Egyesült Államok 30 napra felfüggeszt – az Egyesült Királyságból érkezőket leszámítva – minden beutazást Európából, jelentette be Donald Trump a Fehér Ház ovális irodájából sugárzott beszédében. Az elnök a koronavírust „külföldi” vírusnak nevezte és Kínát, valamint az Európából érkező utasokat okolta az USA-beli fertőzésekért – ennek kapcsán vezető Európai Uniós politikusok, Ursula von der Leyen és Charles Michel nyilatkozatban fejezték ki nemtetszésüket. New Yorkban betiltják az ötszáz főnél népesebb rendezvényeket, emiatt többek között felfüggesztik a broadwayi színházi előadásokat is, az Európából visszaérkező amerikaiakra két hét önkéntes karantén vár Trump bejelentése szerint. Mivel hét százalékot meghaladó eséssel nyitottak a New York-i tőzsde irányadó indexei, a héten újból előfordult, hogy a kereskedést 15 percre felfüggesztették. Bejelentette megbetegedését Tom Hanks színész, valamint felesége, Rita Wilson is, mindketten karanténba kerültek. Ma kiderült az is, hogy a brazil Fabio Wajngarten koronavírus-tesztje is pozitív lett – vele Trump öt nappal ezelőtt találkozott, azonban az elnök nem különösebben aggódik egészségéért, sőt, a koronavírust az influenzához hasonlítja legszívesebben.

Franciaországban már tíz gócpont van, majdnem ötszáz új fertőzöttel már kétezer fölé nőtt a fertőzöttek száma, valamint újabb 15 ember halálával 48-ra emelkedett a halálos áldozatok száma. Ennek ellenére a hétvégi önkormányzati választásokat nem kívánja elhalasztani a kormány, helyette kézfertőtlenítő és saját tollak használatát javasolják a szavazóknak.

Az Egyesült Királyságban ma lépett életbe a járványellenes intézkedési terv következő, „késleltetési” szakasza. Noha a megbetegedések száma a briteknél is egyre nő, a késleltetési szakasz célja az, hogy a járvány minél később csúcsosodjon ki, valamint minél alacsonyabb legyen a megbetegedések csúcspontja. Londonban Boris Johnson miniszterelnök vezetésével ülésezett a különleges nevű, különleges helyzetekben összehívott tanácskozó testület, a COBRA, a miniszterelnök az ülést követően elmondta, hogy megtiltják a külföldi osztálykirándulásokat, azonban az iskolák továbbra is működnek, illetve a tömegrendezvényeket is megtartják továbbra is az országban. A londoni FTSE-100 mutató 10,93 százalékkal gyengült, 1987 óta legnagyobb egynapi csökkenéssel zárt.

Délután kettőtől legalább harminc napos szükségállapotot hirdettek Csehországban. Jan Hamácek belügyminiszter bejelentése szerint a kockázatosnak ítélt országokból (Kína, Dél-Korea, Irán, Nagy-Britannia, Olaszország, Spanyolország, Ausztria, Németország, Svájc, Svédország, Norvégia, Hollandia, Belgium, Dánia és Franciaország) tilos beutazni Csehországba, illetve – a szolgálatban lévő kamionosok, pilóták, vasutasok és egészségügyi dolgozók kivételével – a csehek sem utazhatnak ezekre a helyekre. Határozatlan időre megszakítják a határokon átnyúló közúti autóbusz- és vasúti forgalmat. A koronavírus terjedése miatt elmarad a négy visegrádi ország és Németország külügyminisztereinek péntekre Prágába tervezett találkozója. Eddig 109 diagnosztizált fertőzött van az országban. Egy nap alatt harminccal nőtt a fertőzöttek száma, jelenleg 94 diagnosztizált koronavírusos beteg van az országban, ebből 48 Prágában.

Szlovákiában hétfőtől kezdődően lehalább két hétre felfüggesztik az oktatást minden oktatási intézményben, valamint lezárják az ország nemzetközi repülőtereit is.

Szlovénia betiltotta a beutazást Olaszországból a nem szlovén állampolgárok részére, valamint csak azok utazhatnak be az országba, akiknek három napnál nem régebbi igazolásuk van arról, hogy nem fertőzöttek. A fertőzés megállítása érdekében hétfőtől bezár az összes szlovén óvoda, általános- és középiskola és felsőoktatási intézmény.

Törökországban (bár hivatalosan egy fertőzött van az országban) március 16-tól három hétig szünetel a felsőoktatás, illetve oktatási szünet kezdődik az általános- és középiskolákban is. Erdogan nem fog kezet senkivel, valamint elhalasztják a hivatalos külföldi útjait is.

Miután meghalt az első koronavírussal fertőzött beteg Lengyelországban, veszélyhelyzet kihirdetését harangozta be a lengyel egészségügyi miniszter.

Romániában 21, a házi karantén szabályait nem betartó személy ellen indul bűnügyi eljárás. Két személy esetén továbbá a betegséggel kapcsolatos hamis nyilatkozattétel miatt nyitottak bűnügyi dossziét.

Bejelentették az első áldozatot Ausztriában.

Spanyolországban bezártak a legnagyobb múzeumok és több színház is, a kormány elrendelte az ezer főnél nagyobb, zárt helyen megtartott tömegrendezvények felfüggesztését Barcelonában korlátozzák a Sagrada Familia bazilika látogatóinak számát, egyszerre csak ezren tartózkodhatnak az épületben. A madridi tőzsde IBEX-35 indexe 14,61 százalékkal esett, ilyen nagy csökkenést még nem jegyeztek fel a tőzsdemutató történetében.

Eddig összesen 24 ország döntött világszerte az iskolái átmeneti bezárásáról. A pedagógus szakszervezetek, a PSZ és a PDSZ, valamint több ellenzéki párt is ezt szorgalmazza Magyarországon is, mivel azonban a kormány szerint a betegség elsősorban nem a gyerekekre veszélyes, illetve mivel el akarják kerülni, hogy a nagyszülők vigyázzanak az unokáikra, nálunk erről nem született egyelőre határozat.

 

Sport

Meggyújtották az olimpiai lángot Görögországban, azonban a járványra való tekintettel csak száz meghívott és akkreditált vendég vett részt a ceremónián, valamint a korábbiakkal ellentétben nem lehetettek nézők. Egyre inkább rebesgetik, hogy a koronavírus miatt 1-2 évvel elhalaszthatják a nyárra tervezett tokiói olimpia megtartását is, de hivatalosan még nem fújták le a július 24-ei megnyitóval kezdődő rendezvényt.

A Bajnokok Ligája jövő keddi mindkét mérkőzését (Manchester City-Real Madrid és Juventus-Olympique Lyon) elhalasztják, miután a Real Madrid és a Juventus játékosai karanténba kerültek.

A férfi tenisztornákat szervező ATP a koronavírus-járvány miatt hat hétre felfüggesztette a versenysorozatot, így az áprilisi, budapesti férfi viadal is elmarad.

Felfüggesztik az amerikai kosárlabdaliga, az NBA meccseit.

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség a vizes sportok mérkőzéseinek, futamainak halasztásáról döntött.

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatást adott ki, hogy a 11. heti, második fordulós totóműsorban szereplő 12-13-14. sorszámú Mallorca-Barcelona, Ath. Bilbao-Atl. Madrid és Sevilla-Betis spanyol bajnoki mérkőzéseket törölte, mivel ezeket a mérkőzéseket elhalasztották.

A Román Labdarúgó Szövetség (FRF) is felfüggesztette március végéig minden bajnokságát.

Bizonytalan ideig elhalasztják az európai olimpiai és paralimpiai selejtezőket a taekwandóban is.

A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) a hazai és a hazai rendezésű nemzetközi eseményeket elhalasztani tervezi.

Zárt kapuk mögött rendezik meg március 25-én a Magyarország-Montenegró női kézilabda Európa-bajnoki selejtezőmérkőzést.    

A Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) törölte a férfi alpesi világkupa-sorozat Kranjska Gora-i versenyeit, így véget ért a szezon.

(MTI, The Guardian)
Címlapkép: MTI/Varga György