Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Harvey Weinstein ítélete: 23 év börtön nemi erőszakért és szexuális bűncselekményért

Ez a cikk több mint 4 éves.

A  #metoo botrány talán leghírhedteb alakját, a hollywodi producer Harvey Weinsteint a mai ítélethirdetésén, a hét férfiból és öt nőből álló esküdtszék kimondta: a 67 éves többszörös zaklató és erőszaktevő 23 évre rács mögé megy. Ez minden bizonnyal azt jelenti, Weinstein élete hátralévő éveit egy New York-i állami börtönben tölti majd.

Az ítélet 20 év szexuális bűncselekményekért és 3 év nemi erőszakért, ezeket egymás után kell letöltenie, a büntetés letelte után pedig 5 éves feltételes szabadlábra helyezési időszak követné majd. Weinstein védőügyvédje a producer „hirtelen megromlott egészségügyi állapotára” hivatkozva a minimális 5 éves büntetést kérte védencére, valamint két vádpontban fellebbezést helyezett kilátásba.

A producert február 24-én szexuális bűncselekményért első fokon, nemi erőszakért harmadfokon bűnösnek találták. Akkor öt vádpontban tárgyalták az ügyét ezek közül a két legsúlyosabban, Jessica Mann színésznő megerőszakolásában és Miriam Harley orális erőszakra való kényszerítésében is bűnösnek találták, mindkettőért 25 év szabadságvesztés a kiszabható legmagasabb büntetés.

Ezek után tértek rá a további vádakra, amik visszaeső szexuális zaklatói magatartására vonatkoztak, ezekben az ügyekben további 4 nő tett tanúvallomást. A tárgyalások két hónapja kezdődtek, a nyitóbeszédek január 6-án hangoztak el a New York-i legfelsőbb bíróság előtt.

Harvey Weinstein az általa elkövetett szexuális bűncselekményekről készült 2017-es a New York Times és a New Yorker által közölt cikkek megjelenése óta tagad minden vádat, azonban azóta 87 nő (többek közt Angelina Jolie és Gwyneth Paltrow is) vádolta őt meg szexuális zaklatással és nemi erőszakkal.

A botrány kirobbanása indította el a #MeToo mozgalmat, amely során számos híresség és több millió nő állt elő őket érő, gyakran hatalmi visszaélésből származó szexuális zaklatásokról szóló történetekkel.

(Independent, Mérce)

Címlapkép: Law & Crime Network / Twitter