Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bűnösnek találták szexuális bűncselekményért és nemi erőszakért Harvey Weinsteint

Ez a cikk több mint 4 éves.

Szexuális bűncselekményért első fokon, nemi erőszakért harmadfokon bűnösnek találták Harvey Weinstein filmproducert – írja a BBC. A döntést öt nap alatt hozta meg az esküdtszék, a férfi Jessica Mann színésznő és Miriam Harley vádját is tagadta. Weinsteinre még egy újabb tárgyalás vár Los Angelesben, ugyanis két másik nő is szexuális  zaklatással és nemi erőszakkal vádolja, az esetek 2013-ban történtek. Ennek fényében 5 évtől 29 évig terjedő börtönbüntetés várhat a producerre. Harveyt első fokon nemi erőszakért és szexuális ragadozói magatartásért viszont nem találták bűnösnek.

7 férfi és 5 nő alkotta a New York-i legfelsőbb bíróságán tartott tárgyalás esküdtszékét, és a bíró instruálta őket abban, hogyan dolgozzák fel és mérlegeljék egyszerre azt az 5 vádat, amit Weinstein ellen emeltek.

A két legsúlyosabb vád a következő volt:

  • Jessica Mann színésznő azt állítja, a producer megerőszakolta őt egy New York-i hotelben, ezért a legmagasabb kiszabható büntetés 25 év szabadságvesztés.
  • Miriam Harley, a Project Runway nevű divattervezői tehetségkutató műsor producere pedig azzal vádolta meg Weinsteint, hogy orális szexre kényszerítette 2006-ban – itt is 25 év a maximum.

Az esküdtszék csak abban az esetben térhetett rá a másik 3 vádpontra, hogy ezek közül legalább az egyikben bűnösnek találta a producert. A további vádak már a visszaeső szexuális zaklatói magatartásával voltak kapcsolatosak.

Ehhez összesen 4 nő tanúskodott Weinstein ellen, és az ő vallomásaiknál kellett figyelembe vennie az esküdtszéknek a Maffiózók című sorozat színésznőjének, Annabella Sciorrának a bizonyítékait is. Ő a tárgyaláson arról számolt be, hogy 1993-1994 telén Weinstein kegyetlenül megerőszakolta: az ágyhoz szorította, a kezeit pedig a feje fölé tűzte.

Habár a feltételezett incidens alapvetően önálló vádpont lehetett volna, mivel már elévülési időn túl történt, nem lehetett miatta vádat emelni, viszont a szexuális ragadozói vádakkal kapcsolatban így is számításba vehették.

A bíró többször hangsúlyozta az esküdtszéknek, hogy hiába nagyon nehéz ebben az esetben, csak a bizonyítékokra hagyatkozzanak az ítélet meghozatalakor. A tárgyalások idestova másfél hónapig zajlottak, a nyitóbeszédek január 6-án hangzottak el New Yorkban.

Harvey Weinstein szexuális bűncselekményeiről 2017 októberében közölt feltáró cikkeket a New York Times és a New Yorker, azóta 87 nő vádolta meg őt szexuális zaklatással és nemi erőszakkal. A producer végig tagadott minden vádat.

A botrány kirobbanása indította el a #MeToo mozgalmat, amely során számos híresség és több millió nő állt elő őket érő, gyakran hatalmi visszaélésből származó szexuális zaklatásokról szóló történetekkel.

(BBC, The Guardian)

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

Segélyvonal bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06-80-505-101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

Címlapkép: Law & Crime Network / Twitter