Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megszavazta a Fidesz, hogy a kiemelt kormányzati beruházások építkezései ingyen használhassák a köztereket

Ez a cikk több mint 4 éves.

Kedden az országgyűlés kormánypárti többsége 133 igen szavazattal, 54 nem ellenében és két tartózkodás mellett elfogadta az épített környezetről szóló törvény módosítását, amelynek értelmében díjtalanná tette a több mint 50 százalékban közpénzből finanszírozott, kiemelt közérdekű beruházások közterület-használatát az építkezéshez szükséges időre -írja az MTI.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden, adófizetői pénzből finanszírozott és a kormány által jelentősnek vélt beruházásnál a kivitelezők ingyen és korlátlan időre lefoglalhatják az építkezéshez szükséges plusz közterületeket.

A törvényjavaslat – amelyet „Lex Baranyiként” is emlegetnek – egyik benyújtója, Kocsis Máté korábban azzal érvelt a módosítás mellett, hogy Baranyi Krisztina polgármester „megsarcolja” Ferencvárosban a Károli Gáspár Református Egyetem Ráday utcai kollégiumának tavaly januári leégése utáni újjáépítését, mert az önkormányzat nem volt hajlandó elengedni a közterület-használati díjat a porral, zajjal, fakivágással és frissen felújított közterületek lezárásával járó – egyébként összesen 5 milliárd forintból zajló –  építkezés területfoglalásért. Ráadásul Kocsis 100 millió forintról beszélt, míg Baranyi szerint kedvezményes ajánlatról, csak 30 millió forintról van szó.

A ferencvárosi polgármester szerint azonban a Fidesz csak ürügyként használta a református kollégium esetét, amely egyáltalán nem kiemeleten közérdekű beruházás.

Szerinte a közterület-használati díj alóli mentességgel valójában a Szíjj László-féle Duna Aszfalt malmára akarják hajtani a vizet. A Duna Aszfalt Kft. ugyanis Baranyi szerint teljes (összesen 150 millió forintnyi) díjelengedést kért a déli összekötő vasúti híd építésének idejére, az önkormányzat azonban ezt szintén nem tette meg, mivel hatalmas bevételkiesést jelentete a kerületnek. Arról nem is beszélve, hogy az építési költségekbe mindig beleszámolják a közterület-használati díjat is, tehát annak elengedésével ez a pénz is a kivitelező cégnél landol.

Az előterjesztés benyújtói egyébként az indoklásban úgy fogalmaztak, „az önkormányzati autonómiára tekintettel csak a lehető legszűkebb, az építési munkálatok elvégzéséhez nélkülözhetetlen mértékben, időtartamban és területre” vonatkozhat a díjmentesség. Egy elfogadott bizottsági módosító javaslat eredményeként az új szabályokat – hatályba lépésük napjától – a folyamatban lévő beruházásokra is alkalmazni kell.

Baranyi Krisztina korábban kifejtette: a törvény módosításával a magánépítkezések, a kis- és középvállalkozók, az egyszerű vendéglátósok és a fideszes körön kívüli építési vállalkozók fognak rosszul járni. Nekik továbbra is fizetni kell majd, míg Mészáros Lőrinc, Garancsi István és Szíjj László viszont újabb terhektől szabadulhat meg.

A 444 egy korábbi riportjában a ferencvárosi kollégium környezetén keresztül mutatta be, hogy a közterek ingyenes használata építési célokra mekkora kárt okoz a kerületeknek és a lakosoknak. Ugyanis így a kivitelező a járdákat, parkokat úgy veheti birtokba, hogy semmi sem ösztönzi, hogy azokat minél hamarabb és jó állapotban adja vissza a lakosoknak.

Az intézkedéssel százmilliókat vett ki a fideszes kétharmad az önkormányzatok zsebéből. Nemcsak a közterület-használati díj elengedésével fosztaná meg a kormány az önkormányzatokat bevételeik jelentős részétől: jelenleg is vizsgálják az iparűzési adó csökkentésének lehetőségét, amely ellen már egyre több fideszes polgármester is tiltakozik.

(MTI)

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd