Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A leégett református kollégiumra hivatkozva venné el a Fidesz az önkormányzatok egyik fontos bevételét

Ez a cikk több mint 4 éves.

Törvénymódosítással fosztaná meg a Fidesz az önkormányzatokat a kormány által „kiemelten közérdekűvé” nyilvánított beruházások építésekor beszedett közterület-használati díjtól.

Az előterjesztést kedden nyújtotta be a parlamentnek a fidesz Kocsis Máté és Böröcz László, valamint a KDNP-s Nacsa Lőrinc. A javaslat lényegi része így szól:

„Amennyiben a közterület használatára Kormány rendeletében kiemelten közérdekű beruházássá nyilvánított olyan építési beruházással összefüggésben kerül sor, mely legalább 50%- ban központi költségvetési támogatásból valósul meg, úgy a beruházás megvalósítója, legfeljebb a Kormány rendeletében meghatározott időtartamra, a helyi önkormányzat tulajdonában álló közterületet díjmentesen használhatja.”

Hogy miért szükséges a közterület-használati díj „kiemelten közérdekű” építkezések esetén való elengedése, arról Kocsis Máté egy Facebook-posztban írt szerdán. Ebben a parlamenti képviselő felidézi, hogy tavaly januárban leégett a Ráday utcai református kollégium.

„Az újjáépítés kisebb-nagyobb adományokból, állami támogatásból végre elkezdődhetett. Baranyi és csapata viszont nem segít, hanem inkább 100 milliós közterület-használati díjat szednének be az építkezésből, ami nem szükséges, és nyilván nem tervezett bevétel. Egy ilyen tragédia esetén ez több mint ízléstelen, és ez még csak a kezdet a részükről!”

A kormányközeli média ugyancsak a ferencvárosi kollégium ügyéhez köti a törvényjavaslatot, amely „Lex Baranyinak” neveznek, magát a IX. kerületi polgármestert pedig „a reformátusokat megsarcoló Baranyinak” nevezik.

Baranyi Krisztina csütörtökön szintén a Facebookon reagált Kocsis vádjaira. Szerinte egyrészt nem 100, hanem csak 30 millió a kollégium szomszédságában található Markusovszky téri játszótér használati díja (sőt engedményt is adtak), másrészt pedig a kollégium újjáépítéséért így is, úgy is fizetni kell, mivel az nem kiemeleten közérdekű beruházás.

A ferencvárosi polgármester szerint a Fidesz csak ürügyként használja a református kollégium esetét, de a közterület-használati díj alóli mentességgel valójában a Szíjj László-féle Duna Aszfalt malmára akarják hajtani a vizet. A Duna Aszfalt Kft. ugyanis Baranyi szerint teljes (150 millió forintnyi) díjelengedést kért a déli összekötő vasúti híd építésének idejére, az önkormányzat azonban ezt nem tette meg, mivel hatalmas bevételkiesést jelentete a kerületnek.

„Meglepetten tapasztalták, hogy akadnak olyan önkormányzatok, ahol az addig jól bevált gyakorlataik már nem működnek. Nincs automatikusan kivételezett eljárás, nem tudják megkerülni a szabályokat, sőt okosban se tudják már enyhíteni fájdalmaikat, csökkenteni a költségeiket. […] Azzal szembesültek a NER-oligarchái, hogy évente több százmillió forintot kell majd kifizetniük egy ellenzéki vezetésű városnak a közterületek használatáért.”

-írja posztjában Baranyi.

A ferencvárosi polgármester úgy látja, hogy ha a kétharmados többségben lévő Fidesz megszavazza a törvényjavaslatot, akkor a magánépítkezések, a kis- és középvállalkozók, az egyszerű vendéglátósok és a fideszes körön kívüli építési vállalkozók fognak rosszul járni.

Nekik továbbra is fizetni kell majd, míg Mészáros Lőrinc, Garancsi István és Szíjj László viszont újabb terhektől szabadulhat meg.

Nemcsak a közterület-használati díj elengedésével fosztaná meg a kormány az önkormányzatokat bevételeik jelentős részétől: a kormány épp most vizsgálja az iparűzési adó csökkentését, amely ellen már egyre több fideszes polgármester is tiltakozik.