Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Olaszországban 16 millió ember kerül vesztegzár alá a koronavírus miatt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Giuseppe Conte miniszterelnök vasárnap kora reggel jelentette be, hogy Lombardia egészét, illetve 14 másik tartományt teljesen lezárnak legalább április 3-ig, hogy megállítsák a koronavírus terjedését.

A BBC tudósítása szerint a vesztegzár idejére az egészségügyi dolgozók nem mehetnek szabadságra, illetve betiltották esküvők és temetések megtartását, és minden más vallási vagy kulturális eseményt is. Bezárják továbbá a mozikat, a szórakozóhelyeket, az edzőtermeket, a múzeumokat és a síközpontokat, az éttermek és kávézók pedig csak úgy lehetnek nyitva reggel és este 6 óra között, ha a vendégek között legalább 1 méter távolság van.

Április elejéig szintén bezárják az iskolákat, az egyetemeket és a sportesemények sem lesznek nyilvánosak, sőt az olasz labdarúgók szövetségének elnöke egyenesen azt kérte, halasszák el a meccseket.

Aki nem tartja be az előírásokat és megtöri a karantént, akár három hónap börtönt is kaphat majd. Az efféle drasztikus megoldásokra azért kerül most sor, mert Kína után Olaszországban terjedt el a koronavírus a legnagyobb mértékben.

Jelenleg 5883 esetről tudnak, és ebből 1200-at csak az elmúlt 24 órában diagnosztizáltak. 589 gyógyult személyt és 233 halálesetet jelentettek eddig.

A leginkább érintett terület Lombardia, Emilia Romagna és Veneto, ahova a betegek 85%-a és a vírus következtében elhunytak 92%-a köthető. Ezek után az Egészségügyi Világszervezet is arra szólította fel az országot, hogy tegyen meg minden szükséges lépést annak érdekében, hogy megállítsák a vírus terjedését.

Angelo Borrelli, a polgári védelem vezetője ugyanakkor hozzátette, hogy a halottak átlagéletkora továbbra is 81 év feletti és nagy részüket más betegséggel is kezelték.

Mindeközben pedig a legnagyobb olasz kormánypárt, a baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára Nicola Zingaretti, valamint Matteo Salvini egyik őre is koronavírussal fertőzött.

A kormány Rómában újabb óvintézkedésekről határozott, 20 000 fővel növelik az egészségügyi dolgozók számát és gyorsított közbeszerzésekkel biztosítják a kórházak működéséhez szükséges felszereléseket.

Olaszország a világ leginkább elöregedő társadalma, a lakosság 23 százaléka 65 év feletti, a vírus, aminek az idősebbek és a legyengült immunrendszerűek különösen ki vannak téve, ezért is terjedhet itt a koronavírus ilyen gyorsan.

Eközben Magyarországon 7-re nőtt fertőzöttek száma, 48 ember került karanténba és 319 személytől vettek mintát – olvasható a kormány hivatalos oldalán.

Az újonnan diagnosztizáltak között van a Semmelweis Egyetem egy másik iráni hallgatója, aki február 28-án együtt vett részt egy születésnapi partin az itthon elsőként koronavírussal fertőzött iráni diákkal. A hetedik fertőzött pedig annak a Debrecenben élő brit férfinak az 59 éves magyar felesége, aki Milánóban fertőződött meg – jelentette az MTI.

A Mérce koronavírussal kapcsolatos híreit itt lehet követni.

(BBC, The Guardian)

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt