Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nők napján támadtak meg tüntető nőket Kirgizisztánban, a rendőrök mégis a demonstrálókat vitték el

Ez a cikk több mint 4 éves.

A nők romló helyzete miatt tiltakozott egy nőjogi csoport Kirgizisztánban vasárnap, nők napján. Aktivisták szerint a közép-ázsiai országban sorozatosak a kényszerházasságok és a családon belüli erőszak esetei az egyre erősödő jobboldali ideológiai környezet közepette.

Az országban mindenfajta gyülekezést és tüntetést megtiltott egy bíróság július 1-ig a hatóságok kérésére, a koronavírus terjedésének megfékezésére való hivatkozással. Csakhogy az országban egyelőre nem regisztráltak hivatalosan ilyen fertőzést.

Az hivatalos döntés – ami a most vasárnapi nőjogi menetet is érinti – annál is különösebb, mivel az országban az állami megemlékezések megtartását semmiben sem korlátozták.

„Azt gondolom, régóta így működik ez a patriarchális kormányunk szerveinél. A polgármesteri hivatal határozata alapján minden tömegrendezvényt betiltanak, kivéve az államiakat – ezek szerint a koronavírus nem tudja megtámadni a kormány eseményeit?”

– nyilatkozta a menet egyik szervezője a kirgiz Kloop hírportálnak.

A Reuters riportere a tiltás ellenére femisinista szervezetek által elkezdett demonstrációt egy perccel a hivatalos kezdés előtt maszkos, népviseletben megjelenő férfiak támadták meg, több transzparenst kitéptek a tüntetők kezéből, majd széttépték azokat.

A támadók elmenekültek még a rendőrök érkezése előtt, azonban a hatóság emberei nem őket üldözték, ehelyett mintegy 50 nőjogi aktivistát (főként nőket) vettek őrizetbe.

A biskeki rendőrséget egyelőre nem sikerült elérnie a portálnak további tájékoztatásért, így nem világos, hogy pontosan milyen büntetésre számíthatnak a tiltás ellenére gyülekező aktivisták.

(Reuters; Kloop)

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 70 220 2505 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.