Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Isztambulban könnygázzal, Pakisztánban kövekkel oszlatták a nőnapi meneteket, de Párizsban is vertek a rendőrök

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ma írtunk róla, hogy a kirgiz fővárosban, Biskekben maszkos támadók vertek meg nőket, akik a kényszerházasságok és az ellenük elkövetett erőszak ellen demonstráltak nőnapon.

A támadók elmenekültek még a rendőrök érkezése előtt, azonban a hatóság emberei nem őket üldözték, ehelyett mintegy 50 nőjogi aktivistát (főként nőket) vettek őrizetbe.

Közben Törökországban és Pakisztánban is atrocitások érték a női egyenjogúság napján felvonuló demonstrálókat.

A török rendőrség a Reuters beszámolója szerint korábban az isztambuli kormányzói hivatal lezárta a demonstráció tervezett helyszínét, mivel szerintük azok

„nem gyülekezésre kijelölt helyek.”

A tiltás ellenére több százan gyűltek össze, hogy a nők elnyomása ellen emeljék fel a hangjukat, ám amikor a rendőrség nagy erőkkel útjukat állta a bevásárlónegyed irányából, sokan inkább hazamentek. A helyszínen maradó több tucat nőjogi aktivistát könnygázzal oszlatta fel a rendőrség.

Pakisztán fővárosában, Iszlámábádban is komoly atrocitások érték a nők jogaiért kiálló demonstrálókat. A békés felvonulókat, akik a korábbi években is tüntettek ezen a napon olyan jelszavakkal, mint „Az én testem, az én döntésem”, „A testem nem a te csatatered”, vagy „Hagyj fel a menstruofóbiáddal” idén több száz iszlamista ellentüntető várta a menet egy pontján.

Közülük sokan kövekkel, botokkal, téglákkal és cipőkkel dobálták meg a felvonuló nőket és szimpatizánsaikat, többen – köztük a menet egyik szervezője – meg is sérültek a támadásban.


Több francia városban, így Párizsban is még szombaton éjjel tartottak radikális feministák demonstrációt, a fővárosban néhány száz résztvevővel. A patriarchális társadalmi szerkezetek lebontásáért, a fasizmus ellen és nem mellesleg a rendőri brutalitás ellen menetelő feministák tüntetését a párizsi rohamrendőrök az éjszaka egy pontján oszlatni kezdték, miután feszültség keletkezett a két tábor között.

 

A rendőrök gumibotokat és könnygázt használva oszlatták fel a menetelő feministákat, sokukat a metró aluljárójába szorítva vissza.

(Reuters; Huffington Post)