Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az amerikai Gravity Payments vezetője saját fizetését vágta meg, hogy egyenlő bért adjon a dolgozóinak

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az Index írta meg a Gravity Payments amerikai kártyás fizetéssel foglalkozó cég vezetőjének szokatlan, de az évek során sikeresnek bizonyult fizetési modelljét. Dan Price, a cég alapítója és társtulajdonosa 2015-ben döntött úgy, hogy bevezeti a kisvállalkozások számára elektronikus fizetési megoldásokat nyújtó, akkor 120 fős cégénél a 70 ezer dolláros (1,77 millió forintos) minimálbért.

Price ötlete akkor jött, amikor egy barátjával kirándult, aki arról mesélt neki, hogy egy 200 dolláros lakbéremelés milyen nehézségeket jelent a számára. A fiatal cégvezető ekkor már milliomos volt, évente több mint 300 millió forintnak megfelelő fizetéssel, akinek már régen nem voltak ilyen problémái. Azonban ez a beszélgetés elindított benne valamit: meglepte, hogy közvetlen környezetében milyen mértékű vagyoni egyenlőtlenségek vannak, hogy egy keményen dolgozó, rendes barátjának milyen anyagi nehézségei lehetnek.

Ezért úgy döntött, utánanéz témának, és ekkor bukkant egy Daniel Kahnemann és Angus Deaton (mindketten Nobel-díjas közgazdászok) által jegyzett tanulmányra, ami szerint az Egyesült Államokban a fizetés boldogsági határa 75 ezer dollár. Ennél kevesebbtől még nagy rajtuk az anyagi nyomás, ennél többtől viszont nem nő olyan jelentősen a boldogságuk.

Price mérlegelt, számolt és úgy döntött, hogy ha ezt az összeget nem is, de saját fizetését csökkentve 70 ezer dolláros fizetést tud biztosítani minden dolgozójának.

Ezután Price természetesen megkapta a kommunista bélyeget, sokan elpártoltak tőle, attól félve, hogy ha szerződésben állnak a Gravityvel akkor az ő dolgozóik is fizetésemelést kérnek majd. Többen felmondtak a vezetői körből, mikor megtudták, hogy ezentúl takarítónő is annyit fog keresni, mint ők. Price testvére, aki társelnök a cégnél, perre is vitte azzal vádolva öccsét, hogy tönkreteszi a céget.

Végül sikerült megegyezniük, és a cég modellje sikeresnek bizonyult: amellett, hogy a cég dolgozóinak száma a duplájára emelkedett, az alkalmazottak körében született gyermekek száma is megötszöröződött.

A dolgozók kétharmada minden korábbi tartozását is vissza tudta fizetni, illetve egytizedük saját lakást is tudott vásárolni.

(Index)