Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Itt a kormány első tájékoztató kisfilmje a koronavírus elleni védekezésről

Ez a cikk több mint 4 éves.

A koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs mai ülése után tartottak sajtótájékoztatót az illetékesek. Ennek keretében Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Hivatal parlamenti államtitkára bejelentette, a kormány tájékoztató kisfilmeket fog közzétenni a koronavírus elleni védekezés legalapvetőbb tudnivalóiról.

Dömötör elmondta: ezek a kisfilmek a tévében és az interneten is megtekinthetők lesznek, hasonló tartalmú bejátszókat a rádiókban is közzétesznek, az újságokban pedig hirdetéseket publikálnak. Az államtitkár ígéretéhez híven az első videót nemrégiben közzé is tették a kormány Facebook-oldalán.

Az operatív törzs sajtótájékoztatóján egyébként elhangzott, Magyarországon eddig négy külföldi állampolgárt diagnosztizáltak koronavírus-fertőzéssel: három iráni állampolgár és egy brit férfi van a fertőzöttek között; előbbiek Budapesten, a Szent László kórházban, a negyedik fertőzött a debreceni Kenézy Gyula kórházban van. Lakatos Tibor, a törzs vezetője ismertette: valamennyi környező országban megjelent a koronavírus, Ausztriában 43, Horvátországban 11, Romániában 6 fertőzött van, Csehországban 12, Szlovákiában és Lengyelországban 1-1 ember fertőződött meg.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa elmondta: az egyik iráni egyetemista enyhe tüneteket mutat, a másik sokat köhögött, de már jól van, a barátnője várhatóan még sokáig kórházban marad, míg a debreceni kórházban ápolt férfinek csütörtökön vesekárosodásra utaló tünetei voltak, ezért infúziós kezelést kapott.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a fertőzött betegekkel kapcsolatba került „kontaktszemélyek” felderítésének folyamatát ismertette. A legtöbb potenciális érintkezést a Semmelweis Egyetem diákjához kapcsolódik, a 16 fős egyetemi csoportja mellett egy 20 fős születésnapi bulin is reszt vett Iránból való visszatérte óta. Müller elmondása szerint az ő esetében a kontaktszemélyek feltárása még zajlik.

Eddig a pillanatig összesen 39 személy van karanténban, és 263 orvosi vizsgálat zajlott le.

Az operatív törzs arról is tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy Magyarország felfüggesztette a vízumkibocsátást az iráni állampolgárok számára, és engedélyhez kötötték a fertőzés elleni védőeszközök kivitelét az országból.

(Mérce / MTI)

Címlapkép: MTI/Kovács Attila