Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Toroczkai antiszemita toposzokkal hergelte a közönségét, a Mi Hazánk horthysta megemlékezést tartott

Ez a cikk több mint 4 éves.

Frissítés (19:49):

Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd kollégánknak elmondta a helyszínen, hogy tudomása szerint 5 felvonulót állított elő a rendőrség, többek közt félelemkeltés, gyülekezési joggal való visszaélés, valamint a gárdista egyenruha viselését tiltó törvény megsértése miatt.

Frissítés (19:37):

„Mocskos nácik!” skandálással, szirénázással és Bella Ciao átdolgozással zárul az antifasiszta ellentüntetés a Kossuth tér sarkán, a helyszínt csak a Lánchíd felé lehet elhagyni. Nagyjából harminc méter van a két rendőrsorfal között, sok a rohamrendőr is a Kossuth téren, összeütközésre nem került sor.

Egy gárdistát igazoltatnak a rendőrök a Vécsey utcánál, kollégánkat nem engedik oda.

Gárdista egyenruhás férfit igazoltatnak a rendőrök a Mi Hazánk Horthy megemlékezésén. Fotó: Mérce

Frissítés (19:22):

Felsorakoztak az antifasiszta ellentüntetők a Kossuth tér és a Vértanúk tere sarkán tiltakozni a Kossuth téri horthysta beszédek ellen. Élő közvetítésünk itt követhető:


Frissítés (19:18):

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke arról beszélt, hogy „zsidó szembenézésre” lenne szükség, és „el kell gondolkodni, hogy miért voltak zsidók a Tanácsköztársaság vezetői.” Miután kifejtette, hogy a Tanácsköztársaság zsidó vezetőinek szerepe volt „Magyarország tönkretételében”, azért hozzátette: voltak jó zsidók is!

Időközben megérkeztek az antifasiszta ellentüntetők is, őket a szélsőjobboldaliaktól rendőrsorfal választja el. „Gyilkos Horthy!” „Gyilkosok!” – skandálják antifasiszta dalok kíséretében.

Frissítés (18:52):

Megérkezett a lovasmenet a Kossuth tér sarkára, ahol korábban az azóta áthelyezett Nagy Imre-szobor állt. Most itt található  Mi Hazánk színpada, ahonnan Novák Előd gárdistákat szólít fel „Adjon az isten – Szebb jövőt” felkiáltással. Utána ifj. Hegedűs Lóránt beszél arról, hogy Horthy rehabilitálása „társadalmi feladat.”

Frissítés (18:46):

A horthysta felvonulók 6 óra után megérkeztek a Szabadság téri Hazatérés Temploma elé, ahol zenés műsorral emlékeztek a kormányzóról. Innen a tömeg a Parlament felé indul tovább, nyomában az ellentüntető antifasiszták. Az Eleven Emlékművet (ami szintén a Szabadság téren található) az óvatosság kedvéért a hatóságok elkordonozták.

Frissítés (18:18):

Fénybe borult a pesti rakpart a horthysták fáklyái nyomán, a menetet továbbra is a lovasok vezetik, már nagyjából a Vigadónál járnak.

Frissítés (18:13):

Meggyújtották fáklyáikat a Mi Hazánk megemlékezői a pesti rakparton.

Frissítés (18:07):

Kinyitották a rendőrök a Fővám téri kordont, ezzel ismét megnyílt a gyalogos forgalom számára a Szabadság híd, az antifasiszták követik a horthysta megemlékezőket. A Mi Hazánk lovas vonulása a rakparton a Kossuth tér felé tart:

„Horthysta kutyák vonulnak az utcádban!” feliratú antifasiszta falragasz a Duna-parton. Fotó: Mérce

Frissítés (18:00):

A Fővám téri antifasiszta tüntetők elkezdtek átvonulni a Kossuth térre, valamint a Gellért téri ellentüntetők, akik a horthystákat követték, folyamatosan vonulnak át a pesti oldalra. A Mi Hazánk fáklyás-fehér lovas tüntetése már átvonult a hídon.

Az MTI ezt a két képet hozta le a mai délutáni eseményekről, ellentüntetőkről nem számoltak be:

Budapest, 2020. március 1.
A Horthy Miklós kormányzóvá választásának 100. évfordulója alkalmából tartott megemlékezés résztvevõi a XI. kerületi Szent Gellért téren 2020. március 1-jén. A megemlékezést a Mi Hazánk Mozgalom szervezte a Horthy Miklós Társaság, a Trianon Társaság, a Független Kisgazdapárt, a MIÉP, a Betyársereg, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Nemzeti Jogvédelmi Szolgálat képviselõi részvételével.
MTI/Mohai Balázs

Budapest, 2020. március 1.
A Horthy Miklós kormányzóvá választásának 100. évfordulója alkalmából tartott megemlékezés résztvevõi a XI. kerületi Szent Gellért téren 2020. március 1-jén. A megemlékezést a Mi Hazánk Mozgalom szervezte a Horthy Miklós Társaság, a Trianon Társaság, a Független Kisgazdapárt, a MIÉP, a Betyársereg, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Nemzeti Jogvédelmi Szolgálat képviselõi részvételével.
MTI/Mohai Balázs

Frissítés (17:42):

Lóval vonulnak a horthysta megemlékezők a Szabadság hídon, információink szerint déli irányba biztosítják az utat számukra a rakparton:

Frissítés (17:35):

A budai oldal Horthy-megemlékezői elindultak a Szabadság hídon keresztül a pesti oldalra, a Parlament felé tartanak. A Fővám téren a menetet egyre több antifasiszta ellentüntető várja „Horogkeresztények!” feliratú molinóval, dobolással és skandálással, élő közvetítésünk itt követhető:

 

Frissítés (17:29):

Fülöp Erik Mi Hazánkos parlamenti képviselő arról beszélt, hogy pártja „egyedüli parlamenti pártként” vállalja Horthy emlékének ápolását.

Frissítés (17:16):

Eközben a pesti oldalon az antifasiszta ellentüntetők egyre közelebb húzódnak a rendőrsorfalhoz, amely előtt már épül a kordon, lezárva a Szabadság hídra vezető utat.

Antifasiszta tüntetők gyülekeznek nagy rendőri jelenlét mellett a Mi Hazánk Horthy-megemlékezése ellen a lezárt Fővám téren, 2020. március 1.

Frissítés (17:10):

Ipolybalog plébánosa, György Ferenc a felvidéki magyarok nevében megköszönte Horthynak a visszacsatolást, miután a jelenlevőkkel együtt elmondott egy miatyánkot.

Frissítés (17:03):

A Mi Hazánk rendezvénye beszédekkel kezdődött, amelyeken a kormányzó regnálását igyekeztek jó színben feltüntetni: egyes felszólalók a szociális intézkedéseket, a nyugdíj- és társadalombiztosítási rendszert méltatták, a nyitóbeszédet mondó Novák Előd pedig egyenesen budapesti díszpolgári címet és szobrot követelt Horthynak.

Korábban írtuk:

Horthy Miklós kormányzóvá választásának 100. évfordulóján, azaz ma, március elsején tartanak fáklyás felvonulást szélsőjobboldali szervezetek a Mi Hazánk szervezésében Budapesten.

A horthysta vonulást olyan szélsőjobbos szervezetek neve fémjelzi, mint a Horthy Miklós Társaság, a Trianon Társaság, a MIÉP, az FKgP, a délvidéki MPSZ, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Betyársereg és a Nemzeti Jogvédő Szolgálat.

Nem kell sokáig visszamenni az időben a Mi Hazánk legutóbbi masírozásáig. A párt február 16-án – azaz a dunaújvárosi időközi választással és Orbán Viktor évértékelőjével egy napon – tartott 100-150 fő részvételével először Miskolcon egy demonstrációt „a bűnözés ellen”,  majd pedig Sályon szerveztek ugyanaznapra látványos, ám annál rövidebb ideig tartó fáklyás felvonulást. Éppen a miskolci tüntetésen jelentette be a párt elnöke, Toroczkai László a márciusi lovas felvonulást.A szélsőjobbos vonulás ellen több antifasiszta szervezet is ellentüntetést jelentett be már korábban. Az esemény szervezői szerint nincs helye a magyar fővárosban a náci masírozásnak, és annak hogy a  százezrek haláláért felelős Horthy Miklós kormányzót ünnepeljék.

Antifasiszták és Kossuth tériek várják a Horthy-menet résztvevőit a Fővám téren. Fotó: Mérce

Mintegy 60 ellentüntető gyűlt össze a pesti oldalon fél 5 körülre, a Fővám térnél a Mi Időnk és egyéb antifasiszta csoportok szervezésében. Eseményük leírásában „náci masírozásnak” titulálták a Mi Hazánk programját:

„Az eseményt több Fidesz-kollaboráns szervezet és szélsőjobboldali képződmény támogatja. Ha Te is úgy érzed, hogy nincs helye Magyarország fővárosában a náci masírozásnak, gyere el tüntetni!”

Antifasiszta ellentüntetők várják a Horthy-menet szélsőjobboldali résztvevőit a Fővám téren. Fotó: Mérce

A budai oldalon is demonstrált egy antifasiszta csoport, őket a helyszínt nagy erőkkel biztosító rendőrség kordonokkal választotta el a Horthy-megemlékezéstől. A gyülekező szélsőjobboldali demonstrálóknak ez a csoport kihangosított történelmi előadásokat játszott le a Horthy-korszak végéről, a Sztójay Döme vezette kormány és a deportálások témájában. Ezt a szélsőjobbosok nemzeti rock bömböltetésével igyekeztek elnyomni a saját térfelükről.

A Szent Korona mása is tiszteletét tette a Mi Hazánk Horthy Miklós emlékmasírozásán. Fotó: Mérce

Az antifasiszta szervezetek mellett Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is elítélte a vasárnapi masírozást, nem sokkal annak kezdete előtt. Ahogy Facebook-posztjában írta:

„Mélységesen elítélem, hogy ma ennek az évfordulónak az alkalmából álellenzéki pártok vonulást szerveznek, meggyalázva ezzel sok százezer honfitársunk emlékét, akiket a Horthy-rendszer vallási vagy faji alapon megkülönböztetett, majd a halálba küldött.

Kötelességünk felszólalni mindenki ellen, akik történelmünket meghamisítva, politikai haszonszerzésre használva azt, kirekesztésre buzdítanak. Ezért csak támogatni tudom azokat, akik a mai napon is kiállnak a gyűlölet ellen, és nem tűrik, hogy szembefordítsanak minket egymással.”

A Horthy Miklós emlékére szervezett szélsőjobboldali vonulásról nem hiányozhattak az alkalomhoz illó csecsebecséket árusító kiskereskedők sem. Fotó: Mérce

Kiemelt kép: Mérce fotó