Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Beleszállt a KDNP-közeli portál a NAT ellen tiltakozó Piarista Gimnáziumba

Ez a cikk több mint 4 éves.

Bár Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere nem szívesen beszél róla, az új Nemzeti Alaptanterv ellen 40 intézmény, több mint két tucat szakmai szervezet és több mint 20 ezer ember tiltakozik. Hozzájuk csatlakozva nem sokkal később a budapesti Piarista Gimnázium is kiadott egy állásfoglalást, ráadásul nem pusztán a NAT miatt, hanem annak ürügyén az oktatás mai helyzetéről is.

Az állásfoglaláshoz mostanra 1200 egyházi (vagyis nem állami) iskolában tanító tanár csatlakozott névvel, vagy név nélkül, ami úgy tűnik, egyeseket kifejezetten zavar. A KDNP pártalapítványa által támogatott vasárnap.hu Oberfrank Pál színművész, színházigazgatóval készített interjút, amelyben kizárólag arról esik szó, hogy őt, mint a budapesti Piarista Gimnázium egykori diákját mennyire rosszul érinti, hogy a tanári kar egy része ki merte mondani, amit gondol.

Mivel egy négyszáz éves szerzetesrendről és egy háromszáz éves iskoláról beszélünk, szerinte óriási a felelőssége annak a tanárnak, aki ma civilként ebben az iskolában tanít. Oberfrank ugyan nem vitatja, hogy lehetnek a tanároknak nem tetsző dolgok az új NAT-ban, de „tíz, meg húsz, meg harminc évvel ezelőtt sem volt minden megoldott a nevelés körül”. Szerinte az állásfoglalást aláíró tanárok vagy nem értik, hol vannak, és olyan területre akarnak merészkedni, ami egyáltalán nem az ő terepük, vagy egy nagyon is tudatos akció húzódik a dolgok hátterében.

Sőt egyenesen vérlázítónak és elfogadhatatlannak tartja a véleménynyilvánítás ezen formáját, szerinte ugyanis szervezhettek volna az elégedetlen tanárok egy konferenciát is, ahol megszólaltathatták volna a kormány képviselőit, akik között ott vannak azok a piarista diákok is, akik szintén ebben a szellemiségben tanultak.

Az azonban úgy tűnik, kevésbé háborítja fel Oberfrankot, hogy a NAT kidolgozásakor ezek a kormánypárti politikusok nem egyeztettek a pedagógus szakma képviselőivel.

Szerinte nem lehet rárontani a kormányra „ilyen értelmetlenül”, hiszen az sokmilliárd forinttal támogatta korábban az iskola költözését egy hatalmas, csodálatos épületbe, „és amikor szükségük volt valamire, akkor is csak kaptak”.

„Kívülről is látszik és elérnek mindenhová a hírek, hogy valami nagyon nincsen rendben a Budapesti Piarista Gimnáziumban. Valami nagy zavar van a gépezetben” – mondta Oberfrank, aki saját bevallása szerint most nagyon megrettent.

Emellett egyébként az Origo is foglalkozott tegnap az állásfoglalással, nem is akárhogy: Megtévesztő állásfoglalást köröztetnek egyházi iskolákban címmel kelt „leleplező” cikkükben felhívják a figyelmet arra, hogy az állásfoglalást a budapesti Piarista Gimnázium nevelőtestületének „néhány tagja” fogalmazta meg, arról azonban nem esik szó, hogy pontosan mi áll benne. A cikk érdekessége egyébként, hogy még az állásfoglalás előtt jelent meg, amivel kapcsolatban egyházi vezetőket kérdeztek meg.

Megszólaltatták például az ügyben Szilvásy Lászlót, a magyar piaristák tartományfőnökét is, aki azt mondta:

„A terjesztett levél tanárok egy csoportjának a véleményét tükrözi, semmiképpen nem tekinthető semmilyen módon hivatalos állásfoglalásnak egyik egyházi intézményfenntartó részéről sem. Így természetesen nem a Piarista Rend Magyar Tartományának hivatalos állásfoglalása. A levelet egy véleménynek tekintem, semmi többnek.”

De mint arra ma fény derült, az Origo maga is megtévesztően írt a megtévesztésről, ugyanis Szilvásy ma közölte: ő nem adott interjút sem az Origonak, sem más sajtóorgánumnak az ügyben, az idézet pedig egy magánlevelezéséből származik.

A tartományvezető az Index kérdéseire válaszolva azt írta, hogy a piaristák körében indult aláírásgyűjtés miatt

„semmilyen szankcióra nem készül a Piarista Rend Magyar Tartománya. Tiszteljük a másik ember véleményét függetlenül attól, hogy az egyezik, vagy sem a miénkkel. Örülünk a szakmai vitáknak, mert az segít megtalálni a jobb megoldást bármilyen helyzetben. Támogatjuk, hogy munkatársaink gondolkodó pedagógusok legyenek.”

Címlapkép: MTI/Bús Csaba