Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bolsonaro hívei felszámolnák az alkotmányos rendet Brazíliában, ahogy maga az elnök is

Ez a cikk több mint 4 éves.

Jair Bolsonaro támogatói országos tüntetést szerveznek március 15-re, melynek kimondott célja a Brazília demokratikus intézményeivel szembeni fellépés. A szervezők propagandavideókkal árasztották el a közösségi média különböző platformjait, melyekben a Kongresszus egyes tagjait támadják és az ország katonai irányítás alá helyezését támogatják – Bolsonaro vezetésével. Egy ilyen videót osztott meg a brazil elnök személyes Whatsapp csetüzenetben.

A Bolsonaro által megosztott videó gyakorlatilag egy óda az elnök személyéről, olyan állítások szerepelnek benne, mint „[Bolsonaro] értünk harcol, majdnem meg is halt értünk, szembeszáll a korrupt és vérszomjas baloldallal, miközben rágalmazzák és hazugságokat terjesztenek róla. Március 15-én mutassuk meg, hogy támogatjuk Bolsonarót és tagadjuk meg Brazília ellenségeit.”

Bolsonaro látszólagos kiállása a tüntetés mellett hatalmas felháborodást váltott ki az országban. Fernando Henrique Cardoso – aki 1995 és 2002 között volt az ország elnöke – szerint abban az esetben, ha Bolsonaro valóban támogatja az antidemokratikus tüntetéseket, az az ország számára „rendkívül súlyos intézményi krízist” okozna. Bolsonaro korábbi baloldali kihívója és a volt elnök, Luiz Inácio Lula da Silva szerint „Bolsonaro soha nem jött ki jól a demokráciával. Hamis patrióta, aki beáldozza a szuverenitásunkat az USÁ-nak és szegénységre kárhoztatja a brazil népet.”

Még São Paulo jobboldali kormányzója is kifejezte rosszallását az ügyben: João Doria szerint „Brazília keményen megharcolt a demokráciája megmentéséért. A leghatározottabban el kell utasítanunk minden olyan lépést, amely veszélyezteti az ország demokratikus intézményeit és támaszait.”

A Guardian cikke szerint

az elnök személyén kívüli demokratikus intézmények elleni mozgósítás célja a Kongresszus megfélemlítése lehet, mivel az a gyanú szerint Bolsonaro elmozdítását tervezi.

Az utóbbi hetekben egyébként újból megerősödött a gyanú, hogy az elnöknek köze lehetett Marielle Franco ellenzéki politikus meggyilkolásához, miután a halálában érintett bérgyilkost lelőtték. A bérgyilkoshoz több szálon kötődik Bolsonaro és a családja, többen pedig azt a kérdést feszegetik, hogy kinek származott haszna a bérgyilkos halálából?

A március 15-re tervezett szélsőjobboldali tüntetéseket már január eleje óta szervezik, azonban csak az után kezdtek el a szervezők a Kongresszus elleni támadásokra fókuszálni, hogy az elnöki kabinet vezetője és a brazil hadsereg nyugdíjazott tábornoka, Augusto Heleno „csalóknak” nevezte az intézmény választott képviselőit.

Az Intercept újságírója, Glenn Greenwald Twitteren arra figyelmeztet, hogy Bolsonaro mindig is elismeréssel nyilatkozott az 1964 és 1985 között fennálló katonai diktatúráról. Az országot több mint 20 éven keresztül irányító diktatúra a brazil hadsereg március 31-i puccsával indult 1964-ben, aminek az 55. évfordulóját Bolsonaro hivatalosan is meg akarta ünnepelni.

Greenwald szerint:

„Bolsonaro 30 éve egyértelműen állítja, hogy támogatná a katonai diktatúra felélesztését. A brazil elit nagy része – beleértve a médiát – úgy döntött, nem hisz neki. Most meglátják, hogy komolyan gondolta.”

A brazil elnök egyébként pont márciusban tervezett Magyarországra látogatni, azonban a napokban felmerült, hogy a koronavírus miatt lehet, hogy lemondja az utazást.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs