Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Koronavírus: kormány elvárja a háziorvosoktól a védőfelszerelés használatát, de nem biztosítja

Ez a cikk több mint 4 éves.

A kormány döntése értelmében Magyarországon a háziorvosoknak ki kell menniük a beteg lakására, amennyiben valaki koronavírus-gyanús esettel jelentkezik náluk, hogy így elkerüljék, hogy a fertőző beteg a rendelő várójában átadja másoknak a betegséget. Amellett azonban, hogy egy komolyabb járvány esetén a háziorvosok kapacitása nem lesz elegendő, hogy mindennapos teendőik ellátása mellett még a betegek lakásaira is kimenjenek, helyzetüket az is nehezíti, hogy a védőfelszerelésről is maguknak kell gondoskodniuk.

A kormány ugyanis nem biztosítja a maszkot, szemüveget, kesztyűt, kezeslábast, miegymást, amit az orvosoknak maguknak, saját költségre kell beszerezniük, hiába hiánycikk a megfelelő minőségű védőfelszerelés.

Az Index is így értesült, de Dr. Erdélyi Kamilla háziorvos honlapján, az Egy orvos naplóján is erről számol be. Mint írja,

„A háziorvosok azonban, mint magán vállalkozók, nem kaptak hivatalból semmilyen védőfelszerelést. A védőfelszerelés beszerszése ugyanazon az úton lehetséges nekünk is, mint minden magánembernek, és tudható, hogy ezek jelenleg nehezen beszerezhetők, hiánycikkek a legtöbb kereskedőnél. Emellett nincs rutinunk a védőfelszerelés szakszerű fel- és levételében, és ilyen mennyiségű veszélyes hulladék kezelésére sem vagyunk felkészülve.

A járvány jelenlegi állásában még reális az, hogy elszórt eseteket helyszínen vizsgáljunk meg, azonban várható, hogy nagyobb számú fertőzött esetén már nem fogjuk tudni ellátni ezt a feladatot, sem időben, sem az anyagi terheit nézve.”

A Mérce kérdéssel fordult a Belügyminisztériumhoz az ügyben, miszerint tervezik-e, hogy kisegítik a háziorvosokat a védőfelszerelések tekintetében, valamint terveznek-e további egészségügyi személyzetet biztosítani a betegség gyanújával otthonukban megvizsgált emberek vizsgálatára. A minisztériumtól azt a választ kaptuk, hogy

„A Nemzeti Népegészségügyi Központ a WHO és az Európai Járványügyi és Betegségmegelőző Központ ajánlásai alapján a magyarországi helyzetre adaptálva adta ki az eljárásrendet a beteg vizsgálata és a járványügyi kivizsgálás vonatkozásában. Az egészségügyi ellátók feladata a betegek fizikális vizsgálata, az ehhez szükséges védőfelszerelések használatával. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ rendelkezik egészségügyi vésztartalékkel, ami a fokozott igények esetén felhasználható. Az eljárásrend a járványügyi helyzet változásával minden esetben felülvizsgálatra kerül és módosulhat.”

Ebből az szűrhető le, hogy noha elvileg rendelkezésre állnak vésztartalékok a különböző eszközökből, azokat egyelőre nem bocsátják a háziorvosok rendelkezésére, hiába hallható egyre több helyről, hogy az egyébként is leterhelt, és nem túl bőséges büdzséből gazdálkodó háziorvosoknak elkélne a segítség.

Emellett hiába állítja a kormány, hogy részletesen tájékoztatták a háziorvosokat a teendőkről, ebbe úgy tűnik, nem fért bele a védőfelszerelésekkel kapcsolatos oktatás és gyakorlatok, ami egy járványos helyzetben aggasztó azok esetében, akik a betegekkel közvetlenül foglalkoznak – miközben egyelőre az sem teljesen világos, milyen úton terjed a betegség, csak annyi biztos, hogy cseppfertőzéssel igen.

Eközben az is kiderült, hogy a koronavírus-fertőzés terjedésének korlátozására alkalmatlan az a kézfertőtlenítő szer, melyet korábban háziorvosokhoz és számtalan más intézethez, többek között a MÁV-hoz és más közlekedési vállalatokhoz juttattak el.

A Belügyminisztérium koronavírus-helyzet miatt felállított operatív törzsének csütörtöki sajtótájékoztatójából is az derül ki, hogy a kormány – állítása szerint – rendelkezik a megfelelő tartalékokkal, álláspontjuk szerint azonban továbbra sem feladatuk, hogy eszközökkel kisegítsék a háziorvosokat. A sajtótájékoztatót az alább lehet visszanézni:

A Külgazdasági- és Külügyminisztérium is megtartotta szokásos napi sajtótájékoztatóját, ezen jobbára arról volt szó, mi történik a külföldön, karanténban rekedt magyarokkal. Röviden: jól vannak, a Diamond Princess hajóról fertőzéssel kórházba szállított magyar állampolgár jobbára olvasással üti el az időt, a Tenerifén karanténba zárt emberek pedig elképzelhető, hogy a közeljövőben hazajöhetnek, de ez még bizonytalan.

Ugyanakkor azt is megtudhattuk, mit kell tennie a fertőzésgyanús helyekre utazó Magyaroknak. A külügy szerint a legjobb, ha jelentkeznek a helyi konzulátuson, az MTI tudósítása szerint

„Menczer Tamás hangsúlyozta: a konzuli regisztráció abban segít, hogy ha valahol karantént rendelnek el, akkor pontosan tudják, mennyi magyar tartózkodik ott, és fel tudják velük venni a kapcsolatot. Hozzátette: regisztrálni a konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon lehet, de a Google keresőjében a »külügyminisztérium« keresőszóra ez az első találat. Az oldalon könnyen megtalálható a 24 órában hívható call center száma, az országonkénti utazási tanácsok, valamint a milánói és római ügyeleti telefonszám is. Az államtitkár elmondta: jelenleg 49 ország érintett a járványban, Európában 18, az Európai Unióban 13, Olaszország Lombardia tartományában tíz, Veneto tartományában egy település van karanténban.”

Menczer ugyanakkor arra is szakított időt fellépése során, hogy megfeddje azon honfitársainkat, akik a közösségi médián keresztül panaszkodnak, miközben nem kérnek konzuli védelmet vagy más segítséget, pedig annyi erővel azt is megtehetnék. A külügy sajtótájékoztatóján készült felvételünket itt lehet visszanézni:

Ugyan Magyarországon még nincs feljegyzett koronavírusos eset, szakértők szerint valószínűtlen, hogy ne legyenek fertőzöttek, csak még nem vette észre őket a rendszer, miután szinte valamennyi szomszédos államból jelentettek már fertőzötteket vagy fertőzésgyanús eseteket.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ is elővigyázatosságra szólítja fel az embereket. Közleményük szerint

„A kormány kiemelten kezeli a koronavírus-járványt, az Operatív Törzs folyamatosan működik. Magyarországon továbbra sem tudunk koronavírusos betegről, de sajnos nem zárható ki, hogy ide is megérkezik a vírus, hiszen Magyarországhoz egyre közelebbi országokban megjelent a vírus: a gócpont Észak-Olaszországban van. A járvány megelőzéséhez mindenki együttműködésére és felelősségvállalására szükség van. Ezért kiemelten felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét a következőkre:

  1. A legfontosabb, hogy ne utazzanak fertőzött területekre.
  2. Ha mégis megteszi ezt valaki, akkor regisztrálja magát a Konzuli Szolgálatnál, hogy tudjunk róla és el tudjuk érni, ha baj van.
  3. Ha valaki fertőzött területről érkezik haza, lehetőleg ne menjen közösségbe és figyelje saját magát. Ha valaki magán tüneteket – láz, köhögés, torokfájás, levertség – észlel, akkor maradjon otthon, telefonon értesítse háziorvosát, vagy hívja az NNK 06 80/277-455, illetve a 06-80/277-456 zöldszámokat.
  4. Aki otthon marad, vigyázzon a saját családtagjaira is. Lehetőleg elkülönülve legyen.
  5. Kiemelten fontos az alapos kézmosás, különösen minden olyan esetben, ha olyan helyen voltak, ahol sok ember van. Pl. a közösségi közlekedés használata után.
  6. A szülők ne engedjék gyermeküket 2 hétig iskolába, ha az elmúlt időszakban Észak-Olaszországban járt.
  7. Azok a munkavállalók is maradjanak otthon, akik az elmúlt időszakban Észak-Olaszországban jártak. Ebben a cégek, munkáltatók együttműködését is kérjük.
  8. Azok az egyetemisták is maradjanak otthon, akik az elmúlt időszakban Észak-Olaszországban jártak.
  9. Az is fontos, hogy másokra figyeljünk. Ha bárki, aki maga körül olyan emberről tud – legyen magyar vagy külföldi állampolgár-, aki fertőzött területen járt, kérje meg őt, hogy maradjon otthon és ne menjen közösségbe, telefonon értesítse háziorvosát vagy a zöldszámot.
  10. Ha valakinél felmerülne a koronavírus gyanú és beigazolódna, hogy  fertőzött, akkor működjön együtt a hatóságokkal.”

A koronavírus nyomán nem csupán a járvány jelent veszélyt az emberekre, vannak közvetett hatásai is: gazdasági szempontból veszélyt jelent, hogy akadoznak az ellátási láncok, mivel a világ különböző pontjain termelő üzemek függnek távoli helyeken gyártott alkatrészektől, és a raktárkészletek kimerülésével kénytelenek leállítani a termelést.

Amennyiben a munkások nem kapnak fizetést a kényszerű pihenők alatt, az világszerte bérből élők tömegeit hozhatja kínos helyzetbe, akár megélhetésüket is veszélyeztetheti, ezért világszerte várhatóan állami beavatkozások sorára lesz szükség.

A koronavírus-helyzetről rendszeresen beszámolunk, írásainkat a témában itt olvashatjátok.

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt