Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megoldódott a szlovén kormányválság, Orbán barátja az újonnan kinevezett miniszterelnök

Ez a cikk több mint 4 éves.

Rövid kormányválság után ma, a délutáni órákban végül kormányalakítási megbízást adott Borut Pahor szlovén elnök Janez Janša volt miniszterelnöknek. Janša pártja, az SDS (Szlovén Demokrata Párt) most, több átlépés és külső támogatás után már a legnagyobb parlamenti párt Ljubljanában, így, amennyiben arra a nemzetgyűlési is áldását adja, Jansa miniszterelnökként térhet vissza Szlovéniában.

A kinevezés közel egy hónapos kormányválságot zár le, amely azután indult, hogy Marjan Šarec, a legutóbbi, 2018-as választásokon kormányt alakítani tudó volt újságíró januárban lemondott. Az Orbán Viktor köre által többek között saját médiabirodalommal is megtámogatott, menekültellenes jobboldali SDS tegnap kötött koalíciós megállapodást több, kisebb jobboldali parlamenti párttal (A Modern Centrum Pártja – SMC, Új Szlovénia – NSi), valamint a DeSUS nevű nyugdíjaspárttal is, és várhatóan velük együtt alakítják majd ki az új szlovén kabinetet.

A kormányalakítást mai rendkívüli végrehajtó kongresszusán az SDS 219 küldötte is jóváhagyta. Az előző kormánykoalícióban is részt vállaló SMC és NSi miniszterei a megállapodás értelmében az új kabinetben is megtarthatják majd miniszteri pozíciójukat. Így marad gazdasági miniszter a megszorításpárti Zdravko Počivalšek (SMC), míg az ország szempontjából ugyancsak fontos mezőgazdasági tárcát megtarthatja Aleksandra Pivec, a nyugdíjaspárt vezetője.

Noha az előző választáson még a menekülthelyzettel kampányolt, mostani megbízása átvétele után, sajtótájékoztatóján Janez Janša már azt hangsúlyozta, elsődleges és legfontosabb feladatának a szlovén közegészségügyi rendszer rendbetételét, az állami bürokrácia visszavágását és az ország központosításának megszüntetését tartja.

Ezzel együtt mostani kinevezése és várható megerősítése után Janša és jobboldali pártja lesz felelős a 2021-ben esedékes, szlovén soros EU-elnökségért is.

A 2018 júniusi szlovén választási kampány alatt lett igazán téma az, hogy Orbán Viktorhoz és Habony Árpádhoz köthető üzletemberek vásároltak meg több politikai napilapot és egy televíziós hírcsatornát is Szlovéniában, amelyek a most végül kormányra kerülő SDS-hez kötődnek, és Janez Janšát támogatták. A szlovén média által feltárt, és feltehetően tiltott, külföldi kampányfinanszírozásnak is számító Orbán-pénzek, és a magyar miniszterelnök részvétele az SDS pártkongresszusán akkor olyan, széleskörű pártegyüttműködéshez vezettek az országban, amely képes volt megakadályozni Janez Janša kormányra kerülését.

Azonban a liberális Marjan Šarec által belengetett, az EU által kiszabott költségvetési hiánycél tartását szolgáló megszorító intézkedések (például a társadalombiztosítás visszavágása) miatt az előző kormány elveszítette a rendszerkriktikus baloldali Levica párt külső támogatását, és Šarec végül a kormányzóképesség elvesztése miatt kényszerült januári, korai távozásra. A jobboldal most többek között ezért ígéri azt, véglegesen rendbeteszi az országban a közszolgáltatásokat.

(Yahoo News, Slovenia Times)
Címlapkép: Janez Janša / Facebook