Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elfoglaltak egy AirBnB-s lakást prágai aktivisták, hogy a cég ellen tiltakozzanak

Ez a cikk több mint 4 éves.

Alex és Tanya két kedves, prágai fiatal, akik az AirBnB szolgáltatásának köszönhetően nem kell, hogy nélkülözzenek, hiszen kiadhatják kis lakásuk szobáit arra bóklászó turistáknak. Így nem csupán pénzt, de új barátokat is szerezhetnek a világ minden tájáról…

Avagy az AirBnB, mint multinacionális vállalat legalábbis azt szeretné, ha ezt hinnénk róluk. Az angol nyelvű, cseh KafkaDesk blog azonban most felfedte, az egyszerű párként reklámozott két fiatal valójában egy, a szállásmegosztó óriásnak dolgozó prágai cég, a Placid House s.r.o. két ügyvezetője, és a cseh főváros-szerte 71 lakást tartanak fenn, és adnak ki turistáknak a platformon keresztül, folyamatosan.

A Placid House ugyanis orosz ingatlanbefektető oligarchák tulajdona, akik pont ennyi, amúgy a város állandó lakosai számára égetően szükséges ingatlant birtokolnak, és hajtják be az extraprofitot a folytonos szállodás használat után.

És nincsenek is egyedül: az évente turisták millióit fogadó Prága valójában már rég kitehette volna az „idegenforgalom számára megtelt” táblát a város határaira, ugyanakkor az iparág még mindig annyira szabályozatlan, hogy erre nem igazán van lehetőség. Pedig a város vezetése már jó ideje felismerte, az úgynevezett túlturizmus egyik legnagyobb motorjának, az AirBnB-nek bizony gátat kell szabni, különben a város végképp élhetetlenné válik lakói számára.

Erről szólt az az akció, amelyet az AirBnB-t ellenző lakhatási aktivisták hirdettek meg a városban február 20-ára. Az #OccupyAirBnB akció keretében ekkor éppen az orosz oligarchák egyik, egyébként elég elhanyagolt, és a sok vendég miatt lelakott állapotban lévő, de nagy, és valamikor impozáns óvárosi lakásába költöztek be egy napra a Szent Henrik utcában.

Az ily módon elfoglalt lakásokban kikerültek a tiltakozó transzparensek is, ráadásul az aktivistákhoz illusztris vendég is csatlakozott: Prága 38 éves polgármestere, Zdeněk Hřib is, aki már február 1-én megígérte, olyan szabályozást készít elő, és fogadtat el, amelynek értelmében a cseh fővárosban mindenki csak egyetlen, saját lakást adhat ki AirBnB-s formában, és a zughotelbiznisz felszámolása érdekében, nyomatékul most az aktivistákat is elkísérte a demonstrációra:

Zdeněk Hřib polgármester egy elfoglalt AirBnB-s lakásban, Prágában / Fotó: Stop AirBnB CZ, Facebook

A városvezető a probléma súlyosságát immár rendkívülinek látja. A KafkaDesk is felidézte, mostanra összesen 15 000 prágai lakás került át a rövidtávú albérleti piacra az önmagát a „sharing economy” zászlóshajójaként hirdetett lakásmegosztó jóvoltából, ez pedig brutális áremelkedéshez vezetett az albérleti piacon, amelyet a Prágában dolgozó fiatalok egyre kevésbé képesek megengedni maguknak, hiszen béreik nem ugyanilyen iramban nőnek.

Hiába ígér azonban minél előbbi, drasztikus akciókat Hřib, a beszámoló szerint a lakás-akció során a lakók mégis számonkérték, miért nem cselekedett hamarabb, és miért nem segített nekik már eddig is.

Petr Mestecký a cseh „Élhető lakásokért” egyesület elnöke „földi pokolnak” írta le például azt az évek óta zajló jogi küzdelmet, amelyet több lakó és ő is az egyleten keresztül folytatnak az elviselhetetlen felfordulást előidéző AirBnB-s lakáskiadók és turisták ellen. A „szállóvendégeket” ugyanis álmatlan éjszakák, a lakókat zaklató, részeg nyugati turisták és szétvert bejárati ajtók jelezték mindenütt, évek óta.

Erről és sok másról is szó volt az egy napos lakásfoglaláson, ahol a helyzetet Mestecký mellett más lakhatási aktivisták, jogászok és szakértők is igyekeztek minél több érdekeltnek megvilágítani, és az aktivisták még büfét is nyitottak a program kedvéért, sőt a „Jako doma” (pont, mint otthon) civil szervezet két hajléktalan nőt is meginvitált, hogy helyzetükről beszámoljanak.

De szó volt még az ugyancsak a turizmus igényeire kibővítendő párgai repülőtér-projekt okozta szociális problémákról is: a fejlesztés miatt ugyanis rengeteg szegényebb külvárosinak kellett elhagynia addigi otthonát, és csupán további szegény környékekre tudják őket átköltöztetni:

a csillogó „turista-Prága” ugyanis kíméletlen terjeszkedése folytán ma már egyenesen nyomornegyedeket is létrehoz a városban-

A programnak azonban kis híján vége szakadt, amikor az AirBnb nagy-britanniai és írországi központjából is elkezdtek a foglalás lemondásáról és a lakás elhagyásáról szóló felszólítások záporozni, azt követő telefonok kíséretében. A cég ugyanis nagyjából ekkor jöhetett rá, a foglalás és a szomszédok szolidaritása, valamint a polgármester jelenléte egy ellenük irányuló politikai akció, amely egyben előrevetíti azt is, hogy az ellenzéki városvezetés ezúttal komolyan gondolja drasztikus megrendszabályozásukat.

Az AirBnB elleni küzdelem már Budapesten is felütötte nyomokban a fejét: először még Józsefváros fideszes vezetése lengetett be kisebb adót. október 13. után pedig Soproni Tamás, Terézváros új, momentumos polgármestere kezdett hozzá keményebb adóztatásuk kidolgozásához.

(KafkaDesk)

Címlapkép: Stop AirBnB CZ, Facebook