Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Belügyminisztérium szerint nincs hazai koronavírusos megbetegedés, a DK elégtelennek tartja az eddigi intézkedéseket

Ez a cikk több mint 4 éves.

A koronavírus miatt a kormány új eljárásrendet alakít ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Járványügyi Központ ajánlásai alapján, hogy a betegség olaszországi terjedése után is meg tudják őrizni Magyarország vírusmentességét.

A koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs a mai napon ülésezett, ezt követően pedig Müller Cecília országos tisztifőorvos és Papp Károly közbiztonsági főigazgató rendkívüli sajtótájékoztatót is tartott. Emellett a nap folyamán Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára bejelentette: Japánban, a karantén alá vont Diamond Princess hajón egy magyar férfi tesztje pozitív lett, de ő jól van, pár nap múlva kórházba szállítják, a külügy tartja vele a kapcsolatot.

Bár az olaszországi megbetegedések után, a hétvégén alaposan megváltozott az országos járványügyi helyzet, de a Belügyminisztériumnak még mindig nincs tudomása magyarországon tartózkodó fertőzöttekről. „Szeretnénk a legtovább fenntartani a megelőzés szakaszát” -nyilatkozta Müller.

Ennek egyik módja a karantén elrendelése – jelenleg egy 18 fős diákcsoport tartózkodik megfigyelés alatt a Dél-pesti Centrumkórházban, akik olaszországi kirándulásból tértek haza.

Mivel Debrecenbe is érkeznek Olaszországból repülőgépek, ezért Budapest mellett a megyeszékhelyre is kiterjesztették a hazatérő utasok testhőmérséklet-ellenőrzését. A fertőzés elsősorban Lombardia és Veneto tartományokat érinti, ám szórványos esetek előfordulnak más tartományokban is, például Emilia-Romagnában és Piemontban. Mindennek nyomán a járvány két gócpontjában karantént vezettek be, illetve felfüggesztették közintézmények, oktatási intézmények működését, korlátoztak egyes gazdasági tevékenységeket és rendezvényeket is elhalasztottak. Az olasz konzuli szolgálat ezért azt javasolja: a halaszthatatlan utazásokon kívüli, turisztikai célú látogatásokat csak alapos megfontolás és mérlegelés után vállalják, mert aki egy újabb karantén kialakításakor az adott településen van, semmilyen indokkal nem hagyhatja el a karantént annak feloldásáig.

A tisztifőorvos pedig arra kért mindenkit: ha fertőzött területről tér haza és influenzás tüneteket észlel magán, azonnal forduljon orvoshoz, de ne menjen rendelőbe, inkább telefonon értesítse házirovosát.

Az országban élő, bajbajutott magyar állampolgárok a római nagykövetséget a +39 348 800 8159-es, a milánói főkonzulátust a +39 339 621 9517-es telefonszámon érhetik el.

A sajótájékoztatót az ATV élőben is közvetítette, itt visszanézhető:

A rendkívüli tájékoztatóra Varga Zoltán, a DK képviselője, a népjóléti bizottság tagja az MTI-nek eljuttatott közleményben reagált. Varga azt mondta: aggasztó, hogy az újonnan bejelentett eljárást azoknak a kórházaknak, háziorvosoknak és mentőknek kell alkalmaznia, akik már évek óta pénz-, ember- és eszközhiánnyal küzdenek. Örült, hogy az illetékesek elismerik: új járványügyi helyzettel állnak szemben, de szerinte a „magyar kórházak mégsem kapnak kormányzati segítséget a felkészüléshez”.

Varga emellett Kásler Miklós egészségügyért is felelős miniszer meghallgatását kérvényezte a népjóléti bizottság ülésén, magyarázatot várva az „évek óta jellemző, példátlan kormányzati felelőtlenségre”.

(MTI)

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt