Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mélyponton a jobboldal Hamburgban, a választásokat a zöldek és a szociáldemokraták nyerték

Ez a cikk több mint 4 éves.

Frissítés (23:14):

Egy, a türingiai választásokhoz hasonló drámai hajrá után az FDP végül néhány darab szavazattal, éppen hogy bejutott a tartományi törvényhozásba. Az AfD is mindössze 3 tized százalékkal lépte át a küszöböt.

Korábban írtuk:

Tartományi választásokat tartottak vasárnap a Németország északi részén fekvő Hamburgban. A tartományi rangú városrégióban viszonylag magas, 62 százalékos részvétellel zajlott a voksolás, ami az eddig is a Zöldekkel koalícióban kormányzó Szociáldemokrata Pártot (SPD) hozta ki győztesnek a becslések alapján, bár így is jelentősen apadt a párt helyi támogatottsága (39 százalék körül állnak, tehát mintegy 6 százalékkal gyengébben, mint az előző választáson).

A Zöldek (Grüne) viszont erősen növelte a támogatottságát, jelenleg több mint 13 százalékkal javítva az előző, 2015-ös választásokhoz képest, 25,5 százalékon másodikok, így tehát a legvalószínűbb forgatókönyv egy zöld-vörös koalíció lesz újra (egyelőre nem kizárható a CDU szereplése sem).

Az országosan nagyobbik kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) viszont jelenleg történelmi mélypontot mutat a tartományban, miután a választók mintegy 5 százaléka elpártolt tőle az elmúlt években, így 11 százalékkal harmadik helyen állnak.

Ugyanígy precedens nélkülinek számít Németországban, hogy a szélsőjobboldali AfD rosszabbul teljesített egy tartományi választáson, mint az azt megelőzőn, pedig jelenleg épp ez a helyzet:

a szélsőségesen nacionalista párt jelenleg épp a bejutási határ körül billeg (nem sokkal 22:00 előtt 5,4 százalékon állnak épp), napokkal azután, hogy a nyugati Hanau városában egy szélsőjobboldali terrorista 11 ember, köztük saját maga és édesanyja életét is kioltotta.

Az AfD korábban egyszer sem esett még ki választáson tartományi parlamentből.

Az este várható legnagyobb győztese a Grüne lesz, a zöld párt gyakorlatilag megduplázhatja támogatóinak számát, ami az országos viszonyokat is jól tükrözi. A párt országos társelnöke, Robert Habeck máris „fantasztikus eredménynek” titulálta a zöldek helyi szereplését.

De a baloldalon nem csak a jól szereplő pártok váltottak ki lelkesedést, de a kiesőre álló AfD gyenge szereplése is. Az SPD- és Zöldek-szimpatizánsok az első exit-pollok megjelenése után spontán „Nazis raus!„(„Nácik takarodjatok!”)-skandálásba kezdtek:

Az AfD gyenge szereplése mellett a jobboldali liberális FDP is (a türingiai választásokhoz hasonlóan szerepelve) bejutási küszöb környékén (5 százalék) mozog (22:00 előtt nem sokkal éppen 4,9 százalékkal kiesőre állnak).

A kereszténydemokraták, az liberálisok és a szélsőjobboldaliak leszereplését többen összekötik a Türingiai eseményekkel, amelyek során a választások után rövid időre összeálltak helyben ezek a pártok, hogy megakadályozzák az SPD-kormányzást. A közfelháborodás, és Angela Merker kancellár (CDU) közbenjárása nyomán ugyan elálltak ettől, de a tabuként kezelt AfD-s összefogás valószínűleg meglátszik mind a CDU, mind az FDP mostani eredményén. Az AfD-s szavazók sem biztos, hogy örültek az általuk meghaladni kívánt establishment-pártokkal való kokettálásnak.

„A CDU, az FDP és az AfD komoly veszteségei azt mutatják, hogy hogyan büntetik a választók a tabuk megdöntését.”

nyilatkozta Susanne Hennig-Wellsow, Thüringia baloldali államfője elnöke Erfurt-ban.

 (Süddeutsche Zeitung; Reuters; Merkur.de)