Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Három halott Olaszországban a koronavírus miatt, vasárnap kilőtt a fertőzések száma

Ez a cikk több mint 4 éves.

A legnagyobb európai koronavírus-járvány zajlik jelenleg Olaszország északi részén, ahol szombat éjjel Giuseppe Conte miniszterelnök vesztegzárat is elrendelt Milánóhoz közel, egy mintegy 50 ezer lakost érintő döntéssel.

A lombardiai helyzet péntek óta egyre durvább, először csak pár tucat regisztrált koronavírus-fertőzésről lehetett tudni, majd vasárnapra hirtelen ez a szám 110-re emelkedett, összességében pedig 152 esetről tudni országszerte.

Az olasz hatóságok igyekeznek mindent megtenni a vírus terjedésének megakadályozására, ennek érdekében nem csak a 11 önkormányzatot érintő karantént rendelték el, de a jelenleg zajló Velecei Karnevál utolsó két napjának programjait is lefújták, iskolákat, színházakat, múzeumokat zártak be.

Veneto tartományban időközben szintén nőtt a fertőzöttek száma, a huszonegy esetből kettőt Velencéből jelentették, ami zsúfolásig telt turistákkal a Karnevál idejére.

A halálos áldozatok száma közben háromra emelkedett az országban, azonban ezen esetekből legalább kettőben egyéb háttérbetegségek is jelen voltak az olasz hatóságok tájékoztatása szerint.

Luca Zaia, Veneto tartomány kormányzója a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy bár hosszú karrierje során sok természeti csapással kellett már szembenéznie, ez a mostani járvány

„az abszolút legnagyobb probléma, amivel Veneto-nak szembe kellett eddig néznie.”

Az amúgy sem túl stabil olasz gazdaságra is jelentős csapást mérhet a vírus, tekintve, hogy Lombardia és Veneto az ország összes gazdasági teljesítményének a 30 százalékat adja. A milánói Scalát bezárták, a bárok este hatig be kell fejezzék az italkimérést, és több első osztályú futballmérkőzést is lemondtak.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára vasárnap az MTI-vel közölte, hogy csak alapos megfontolás után javasolják bárkinek is az észak-olaszországi látogatást.

A KKM folyamatosan figyelemmel kíséri az eseményeket, és minden szükséges intézkedésről tájékoztatást ad, jelezte az államtitkár, aki Facebookon kiírta, hogy baj esetén milyen számokon lehet jelentkezni a magyar külképviseleteken.

Milánóban a +39 3396219517-es, Rómában a +39 348 800 8159-es telefonszámon várják a hívásokat.

Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vasárnap délután jelezte az Magyar Távirati Iroda felé, hogy kéthetes elkülönítésre a Szent László Kórházba szállítottak vasárnap hazatért 11 magyar középiskolás diákot, valamint két autóbuszvezetőjüket, miután a karanténtól nem messze szálltak meg a kirándulás ideje alatt.

(MTI, Reuters)

Címlapkép: MTI/Varga György