Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kanada liberális miniszterelnöke hozzálátott az őslakosok szétveréséhez egy olajvezeték érdekében

Ez a cikk több mint 4 éves.

A tengerentúli liberalizmus ikonja, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök kimutatta a foga fehérjét, és – ahogy az egyébként várható volt – nyíltan a fosszilis energiaipar érdekei mellé állt, mikor pénteken felszólította a rendőrséget, hogy számolja fel az ország számos pontján a Wet’suwet’en őslakosok és támogatóik által emelt barikádokat – írja a WSWS.

Az őslakosok és szimpatizánsaik két hete tartják blokád alatt Kanada vasúti közlekedésének jelentős részét, hogy így tiltakozzanak a földjeiken keresztülvezetett gázvezeték, a Coastal Gas Link ellen.

Noha Trudeau miniszterelnök korábban kifejtette, hogy az őslakosok mellett áll, és mélyen átérzi a gondjaikat, ez csupán addig tartott, míg valódi fennakadást nem okoztak a gázvezeték építésében. A vasúti közlekedés országos blokkolásának elhárítására azonban nem úgy döntött, hogy a vezeték építtetőire gyakorol nyomást, hogy álljanak el tervüktől, hanem inkább a blokádot szervező őslakosokra és szimpatizánsokra küldte rá a rendőrséget, noha az előbbi opció esetén is újraindulhatott volna a vasúti közlekedés.

Az őslakosok azután döntöttek a vasúti blokád mellett, hogy nem láttak más megoldást az ősi földjeiket átszelő gázvezeték építésének a megakadályozására, és a vasúti közlekedés mellett több főút kereszteződését, valamint kikötőket is blokád alá vontak. Először az építkezéshez használt anyagokat, valamint a munkásokat szállító vasúti szakaszt zárták le, a tiltakozás azonban hamar országos méreteket öltött, és csatlakoztak különböző civil, jogvédő, környezetvédő szervezetek.

Quebec jobboldali-populista előljárója, Francois Legault már napok óta követeli, hogy a miniszterelnök országszerte tegyen meg mindent, amit lehet, hogy a blokádokat felszámolják, mellettük a tőkések érdekképviseleti szervezetei is komoly nyomást helyeztek rá.

Kanada Üzleti Tanácsa, a Kanadai Kereskedelmi Kamara, a Független Vállalatok Kanadai Federációja, valamint a Kanadai Gyárosok és Exportőrok közös, nyílt levélben ítélték el a tiltakozást és szólították fel a kormányzatot, hogy tegyen rendet, mivel

„minden órával nő a kanadai gazdaságban és valamennyi polgárunk jólétében okozott kár mértéke”.

Trudeau korábban fennhangon hirdette, hogy a „békés megoldásban” érdekelt, ezzel szemben most azt hangsúlyozta, hogy a törvényeket be kell tartani, és a rendet helyre kell állítani, noha ez – ahogy a WSWS emlékeztet – némiképp furán hangozhat egy olyan ország vezetője szájából, amely évszázadokon keresztül írta újra és újra a törvényeket, hogy legálisan sajátíthassa ki az őslakosok javait és földjeit, ahogy a lap szerint jelen esetben is törénik.

A helyzetet nemzeti válsághelyzetnek nyilvánította a kanadai kormány, így a hatóságok szélesebb jogkörrel léphetnek fel a blokádolók ellen, mint normális esetben.

Az események szemléletesen ábrázolják, hogy míg a kanadai kormányzat párbeszédképesnek kíván mutatkozni, és az őslakosok egy szűk elitjét tárgyalópartnernek megtéve rendszeresen folyamodik „társadalmi engedélyért”, mikor a tőke érdekeit csorbító ellenállással találkozik, kíméletlenül odacsap a tiltakozóknak.

Mindeközben a jelenleg ellenzéki konzervatív Tory párt elnöke, valamint az elnökségre pályázó jelöltek egymást túllicitálva követelik a kemény válaszlépéseket a tiltakozással szemben, a bírósági határozattól kezdve a hadsereg bevetéséig, amennyiben a rendőrségnek nem sikerül felszámolnia a blokádokat.

Peter McKay jelölt közülük is kiemelkedik, miután egyetértően nyilatkozott a szélsőjobboldali Együtt Gurulunk csoport akciójáról. A független teherautósokat tömörítő albertai szervezet szerdán szétvert, majd teherautóval elszállított egy blokádot, amiről McKay úgy nyilatkozott Twitterén, hogy

„örömmel látom, hogy néhány albertai pick-up teherautókkal többet tud tenni a gazdaságunkért egy délután alatt, mint Justin Trudeau négy éven át.”

A posztot később eltávolította, azonban továbbra is támogatásáról biztosította a szervezetet.

Az Együtt Gurulunk hírhedt szélsőjobboldali kapcsolatairól, ugyanakkor közismerten jóban van a jobboldali politikai elit egy részével, a brit szélsőjobboldali Tommy Robinsont támogató Rebel Media-val, valamint a tőkének is jó szolgálatot tett már korábban, mikor sztrájkoló munkások élőláncát törte át egy olajfinomítónál.

via WSWS