Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Fidesz okozta, az ellenzék és a lakosság szív miatta – ipari park borzolja a kedélyeket Érden és Tárnokon

Ez a cikk több mint 4 éves.

Közel 900 tárnoki lakó életét és egy Európában is egyedülálló gyümölcs-génbank működését nehezítheti meg az az ipari park, amelynek létesítését Érd és Tárnok határába tervezi a magyar állam – írja az Átlátszó.

Az októberi önkormányzati választáson mindkét Pest megyei településen kisöpörték a fideszes vezetést, az új ellenzéki önkormányzat azonban tehetetlennek bizonyul a tervek megváltoztatásában.

Érd délnyugati lakatlan sarkában, a Modern Városok Program részeként egy 41 hektáros logisztikai központ létrehozását tervezi a magyar állam. Bár Érd lakott területeitől viszonylag távol esik, a területet csak a 7-es út választja el Tárnok kertvárosától, sőt Elvira-major gyümölcs génbank tőszomszédságában is van.

Az érintett terület a központi kormányzat tulajdonában van, a tervezett beruházás miatt pedig jelentősen megnőne a környék autósforgalma: egy tanulmány szerint egyenesen napi 1000 autóval.

Az érintett tárnoki lakók jó ideje tiltakoznak, főleg annak fényében, hogy a tavaly az ellenzék támogatásával is induló új érdi polgármester, Csőzik László programjában még a beruházás leállítását ígérte.

Most azonban Csőzik úgy véli, az előző városvezetéstől örökölt probléma ügyében a kezei meg vannak kötve, az önkormányzatnak semmilyen döntési lehetősége nincs.

Érdi önkormányzati források az Átlátszónak azt mondták, az egyetlen, amit a városvezetés tehet, hogy az eredetihez képest bármilyen bővítést megakadályoz.

A tiltakozó tárnokiak közül többek beszámolói is megtalálhatók az oknyomozó portál cikkében. A tervezett logisztikai központtól hetven méterre lakó pár például arról számolt be, kevesebb mint egy év alatt nyolc ingatlanközvetítő segítségével próbálták eladni lakásukat, de eddig nem találtak vevőt.

A tiltakozások hatására az érdi polgármester jelezte, kevéssé szennyező és a lakosságnak kevesebb problémát okozó beruházást támogatnának, például egy napelempark létrehozását.

A tárnoki civilek is kompromisszumkésznek mutatkoznak, hiszen jelezték: elképzelhetőnek tartják a konfliktus megoldását egy elkerülő út megépítésével, amely tehermentesíti a 7-es utat és mellette a tárnoki településrészt.

Ez a lakossági igényeket kielégítheti, ám a génbank működését még így is tönkreteheti. A megnövekedett autósforgalom ugyanis növeli a por mennyiségét és ezzel annak esélyét, hogy a génbank gyümölcsei különböző vírusokkal szennyeződjenek. Ez végső soron a génbank pusztulásához vezethet.

És hogy az egészből ki jön ki győztesen? A Fidesz. Ahogy az Átlátszó fogalmaz:

„a két település között kialakult konfliktus első számú politikai haszonélvezője a Fidesz, amelyik páholyból nézheti végig két olyan település konfliktusát, ahol 2019-ben, a helyhatósági választásokon súlyos vereséget szenvedett a kormánypárt.”