Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány hajlandó támogatni azt az új befektetőt, aki egy az egyben átveszi a bezárással fenyegetett ózdi ABB gyárat

Ez a cikk több mint 4 éves.

Egy hatpontos programmal érkezett tegnap Palkovics László innovációs miniszter Ózdra, amelllyel a bezárni készülő ABB gyár képzett munkásait segítené, írja az ATV. A kormány támogatná azt az új befektetőt, aki átvenné a gyárat a dolgozókkal együtt, hogy folytatódni tudjon a termelés.

Ahogyan csütörtökön a Mérce is beszámolt róla: az ózdi üzem bezárásával mintegy ezer ember vesztené el a munkáját az év végéig. A bezárást a termelés volumenének csökkenésével indokolták, amely lassan olyan mértéket ér el, amivel tovább működve már nem lenne gazdaságos a gyár üzemben tartása. A HVG információi szerint viszont a keresletcsökkenés inkább vállalatcsoporton belüli átszervezést jelentene, hiszen a megmaradó gyártósorokat nem felszámolják, hanem más, európai üzembe telepítenék át.

Palkovics pénteken Riz Gáborral, a város fideszes parlamenti képviselőjével és az ABB vezetőivel tárgyalt. A megbeszélést követő sajtótájékoztatón pedig arról számolt be: a gyár termelősorai az év végéig fokozatosan szűnnek meg, a szakaszos leépítések legkorábban júliusban kezdődhetnek el, nyárig az ABB minden munkavállalójának biztosított az állása és jövedelme. Emellett pedig munkacsoportot hoznak létre a gyárbezárás folyamatának figyelemmel kísérésére.

A kihírdetett program hat pontja a következőképpen alakul:

  • a gyár egyben tartása: a kormány olyan beruházót keres, aki egy az egyben átvenné az üzemet, a dolgozókkal együtt – ezügyben már folynak is a tárgyalások,
  • kevésbé optimális esetben a munkavállalók egy csoportjának nyújtanának új munkalehetőséget, ugyanis vannak olyan cégek, amelyek már jelezték a kormány felé, hogy szívesen létrehoznának Ózdon telephelyet – de ha a munkások egy csoportja vállalkozást indítana, abban is támogatnák őket,
  • az állam tulajdonrészt vásárolhat, úgy, mint annak idején az Ózdi Acélművek esetében tette,
  • transzferirodákat hozhatnának létre, hogy a munkahelyüket vesztettek figyelmét képzésekre felhívják,
  • illetve a munkaerő már meglévő végzettségének megfelelő továbbfoglalkoztatási lehetőségeket keresnének, támogatva az utazási vagy átképzési költségeket,
  • új terméket jelenítenének meg a piacon, az energia- és klímastratégiának kedvezve ez lehetne egy ún. okosmérő, amely a háztartások áram- és gázfogyasztását mérné.

Riz Gábor a sajtótájékoztatón azt mondta:

„Sok ember kötődik érzelmileg a céghez, hiszen most már két generáció kezd lassan kinőni azokból a munkapadokból, akik életüket erre tették föl, és innen szeretnék a jövedelmüket, családjuk megélhetését biztosítani”

A képviselő hozzátette: a magyar kormány ’96-97-ben 300 millió forinttal támogatta, hogy az akkori General Electric (GE) Ózdra jöjjön, az ABB ennek a cégnek a jogutódja, ezért nagyon reméli, hogy a Palkoviccsal folytatott további egyeztetéseik eredményesek lesznek.

Címlapkép: Google Maps