Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Levonhatják a dolgozók fizetéséből a cigiszüneteket, pert nyert egy olajipari vállalat Spanyolországban

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Euronews adta közzé a spanyol legfelsőbb bíróság ítéletéről szóló hírt, miszerint az országban is jelenlévő portugál GALP olajipari vállalat jogosan vonta le dolgozói fizetéséből a kávé- és cigiszüneteket.

A spanyol kormány tavaly kérte meg a munkaadókat, hogy a túlórák jobb monitorozása érdekében vezessék a dolgozók munkahelyen töltött idejét. Céljuk a kifizetetlen órák problémájának megoldása volt.

Azonban az olyan nagyvállalatok, mint a GALP a dolgozói szokások megfigyelésében meglátta a lehetőséget, hogyan tudná a munkások érdekeit szolgáló szabályozást a saját malmára hajtani.

Rájöttek, hogy az irodából cigaretta- és kávészünetekre eltávozó dolgozókról készített információkból kiszámolhatják, hogy ezekben a munkától egy kis elszakadásra szolgáló szünetekben mennyi időt töltenek a cég szolgálatán kívül az alkalmazottak. Rögtön pénzzé is tették ezeket az adatokat és levonták a bérekből a vállalat területén kívül töltött időt.

„Mi lesz a következő, a mosdó szünetek levonása?” Tette fel a költői kérdést a lapnak Javier Diaz Giménez közgazdász, annak a spanyol IESE egyetemnek a professzora, aminek üzleti karát tavaly Európában a második, világon a tizedik legjobbnak választottak.

„Először is az eredeti kormányzati szabályozás csupán a munka kezdés és végzés időpontjának rögzítését követeli meg, nem a szünetek és azok hosszának nyilvántartását. Másodszor, ha a cégek meg akarják változtatni a dolgozók munkaóráit, azt először meg kell tárgyalniuk.”

-mondta az üggyel kapcsolatban Mari Cruz Vincente, a Szakszervezeti Szövetség (Union Trade Action) titkára.

A dolgozók természetesen perre vitték az ügyet, azonban a legfelsőbb bíróság, egy korábbi döntés alapján, mely szerint a dolgozóknak nincs joga fizetett kávé-, cigaretta- és étkezésiszünetekhez, az olajcégnek adott igaza. A döntés ellen fellebbeznek.

Spanyolországban a felnőtt lakosság ötöde, 10 millió ember dohányzik, egy ilyesfajta ítélet precedensé válása az ő mindennapjaikat biztosan károsan érintené. A mediterrán ország mindennapjainak része a kávézás is, amit ezután kétszer meg kell majd gondolnia munkában megfáradt dolgozónak.

(Euronews, BBC)