Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán ellen tüntettek a berlini magyarok az Orbán-Merkel találkozó alatt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Orbán Viktor hétfőn Berlinben találkozott Angela Merkel német kancellárral és az éppen ma lemondó CDU-pártelnök Annegret Kramp-Karrenbauerrel.

A Freie Ungarische Botschaft és az Ungarn DemokraTisch! berlini magyar szervezetek aktivistái élesen kritizálták a találkozót, és a Fidesztől való egyértelmű elhatárolódásra szólítják fel a CDU-t.

A Freie Ungarische Botschaft és az Ungarn DemokraTisch! tüntetői a CDU központi irodája előtt gyűltek össze kora délután.

Az aktivisták szerint az Orbánnal való berlini találkozó jó alkalom, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy az Orbán-rezsim miként ássa alá a magyar jogállami rendszert – felidézték, hogy 2019 decemberében már a független igazságszolgáltatásra került sor. Felszólaltak az ellen, hogy a decemberi törvénymódosítások értelmében „az állami szervek a számukra kényes ügyeket a független igazságszolgáltatás megkerülésével egyenesen a baráti alkotmánybíróságra vihetik mint végső fórumra”.

„Tisztelt Merkel Asszony, tisztelt Kramp-Karrenbauer Asszony, nagyon reméljük, hogy a magyar kormányfő angyali türelmüket nem azzal szerezte meg, hogy 1,77 milliárd euró értékben német fegyvereket vásárolt, ami az engedélyezett németországi fegyverkezési export 22%-át tette ki 2019-ben.”

– szólt a tüntetők beszéde.

„Azt is reméljük, hogy nem azért hunynak szemet Magyarországon a sajtószabadság megsértése, az igazságszolgáltatás függetlenségének korlátozása, az ellenzéki pártok és a civil társadalmi szereplők zaklatása felett, mert ellentételezésként a német vállalatok kedvező körülmények között tudnak Magyarországon beruházni, és ezért az Orbán-kormány a munkavállalói jogokat készségesen korlátozza és a dolgozókat évi több száz túlórára ítéli.”

Az aktivisták sajtóközleménye bírálja, hogy a CDU vezető politikusai egyáltalán fogadják Orbánt: míg alig néhány napja Merkel és Kramp-Karrenbauer még határozottan elítélte a CDU türingiai lepaktálását a populista és antidemokratikus AfD-vel, ez a határozottságuk már elveszik európai szinten, amikor az Orbán Viktorral való együttműködésről van szó. Az Európai Néppártból való hivatalos felfüggesztésük ellenére a fideszes képviselők továbbra is egy frakcióban ülnek az EP CDU-s és CSU-s képviselőivel.

„Ami nem lehetséges Erfurtban, az miért elfogadható  Brüsszelben?”

– kérdezik a berlini tüntetők. Szerintük az AfD szavakban már megmutatta, hogy mélyen egyetért a szélsőséges orbáni menekültpolitikával, rasszista ideológiával, vallási kirekesztéssel és a jogállami és demokratikus értékek elutasításával.  Azonban

elgondolkodtató, hogy míg a CDU mindezt elutasítja Türingiában tartományi szinten, az Orbánnal való együttműködéssel és találkozókkal már nincsen problémájuk, sem Berlinben, sem az Európai Unióban.

A Freie Ungarische Botschaft tüntetőinek közleménye szerint egyértelmű, hogy a Fidesz „megszelídítésére” irányuló kísérletek a párt Európai Néppártban való tartásával kudarcot vallottak.

„A CDU-nak meg kell húznia a határt, és felszámolni az antidemokratikus és Európa-ellenes erőkkel vállalt bárminemű politikai közösséget.”

A Népszava a Welt am Sonntag értesülései alapján még pénteken számolt be arról, hogy az Európai Néppárt az uniós „7-es cikkelyhez hasonló” saját jogállamiság-védő mechanizmust alkothat a pártcsalád tagjai számára – erről tárgyal valószínűleg többek között Merkel és Orbán is. Orbán legutóbb augusztusban találkozott a német kancellárral, akkor Merkel jött Sopronba.

A tüntetők egy hatalmas vörös színű „Orbanistan powered by EU” (magyarul kb. „Orbánisztán – az EU támogatásával”) feliratú molinóval készültek:

Orbán ellen tüntet a Freie Ungarische Botschaft Berlinben a CDU irodája előtt, 2020.02.10.

A tüntetők beszédének lefordítását köszönjük Kováts Eszternek.

(Freie Ungarische Botschaft, Euronews, Népszava)

Címlapkép: Kováts Eszter