Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Dunaújvárosban találkoztak a Tízek: felszólították a kormányt a közvetlen EU-s források bővítésének támogatására

Ez a cikk több mint 4 éves.

Dunaújvárosban találkoztak a „tízek”, a tíz ellenzéki vezetésű, megyei jogú város polgármesterének szövetsége. A találkozón Cseh Katalin, a Momentum Európai Parlamenti képviselője ismertette a vezetőkkel a 2021-2027-es európai költségvetési ciklus előkészítésének állásáról és a közvetlen EU-s pályázatok lehetőségeiről.

Botka László Facebook posztban számolt be az eseményről. Megírta azt is, hogy a megyei jogú városok kiálltak az önkormányzatok önállóságáért, ennek értelmében pedig felszólítják a kormányzatot, hogy:

  1. A következő EU-költségvetési ciklusban a kormány támogassa a közvetlen brüsszeli források pályázhatóságának bővítését, a kormányzati elosztású források döntő részét pedig az önkormányzatokkal együttműködve, regionális programok keretében arányosan használja fel.
  2. A tervezett iparűzési adó változtatásával ne lehetetlenítsék el az önkormányzatok működését, valamint olyan a lakosság számára létfontosságú feladatokat, mint a tömegközlekedés, az úthálózat fejlesztése, vagy a szociális ellátórendszer működtetése.

A tízek tavaly decemberben alakultak, tagjai Botka László (Szeged), Csőzik László (Érd), Márki-Zay Péter (Hódmezővásárhely), Péterffy Attila (Pécs), Dr. Nemény András (Szombathely), Szücsné Posztovics Ilona (Tatabánya), Fekete Zsolt (Salgótarján), Mirkóczki Ádám (Eger), Veres Pál (Miskolc) és Pintér Tamás (Dunaújváros).

A tízek által vezetett megyei jogú városokban közel 850 ezren laknak, azaz tizenkettőből egy magyar ezen ellenzéki vezetésű városok egyikben él.

Címlapkép: Botka László/Facebook