Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rogánék nagyon titkolnák, hogy mire fizettek 6,1 milliárdot a Századvégnek

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) számolt be róla blogján, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda ugyan eleget tett a bíróság döntésének, és átadta az ügyfelük, Joó Hajnalka HVG-s újságíró által kiperelt iratokat, azonban használhatatlan formában és hiányosan.

Az újságíró arra kíváncsi, hogy a Rogán Antal vezette minisztérium mekkora összegekben kötött szerződéseket a fideszes kötődésű Századvéggel közvélemény-kutatások és tanulmányok készítésére, vagyis mire áldozták a közpénzt egészen pontosan.

A most átadott több tízezer oldalnyi elektronikus dokumentumban csak külön speciális programmal lehet keresni, ráadásul olyan szoftveres védelemmel van ellátva, ami meggátolja a felhasználót, hogy kimásoljon részeket és korlátozza a hozzáférését, amennyiben nem ismeri a jelszót – amit Joó nem kapott meg.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda 6,1 milliárd forintot fizetett ki a kormánypárti kutatóintézetnek, és nagyon titkolja, hogy mire ment el a pénz, mivel Rogánék először csak személyes betekintésre akartak lehetőséget biztosítani a HVG munkatársának, ráadásul jelentős költségtérítés fejében.

A TASZ azonban bíróságra vitte az ügyet, és másodfokon is pert nyertek, az eljáró bíróság kimondta, hogy az elektronikus formában tárolt adatok elektronikus formában való átadása nem jelenthet aránytalan munkaterhet a Miniszterelnöki Kabinetiroda számára.

Az azonban úgy tűnik, nem jelentett aránytalan munkaterhet, hogy a dokumentumokat konvertálják, és a bírósági ítélet értelmében átadott DVD-kre kép formátumban, jelszóval védve írják ki, holott ez a társaság szerint akár munkaórák tucatjait is felemészthette, miközben gyanújuk szerint a Kabinetirodánál minden bizonnyal kereshető formában tárolják az adatokat.

Mint írják, emiatt

„az ügyben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordultunk, mert ez a gyakorlat hátráltatja a közérdekű adatok megismerhetőségét.”

A szoftveres gáncsoskodás mellett Joó hiányosságokat is felfedezett: elvileg havonta nem kevesebb, mint 12 közvélemény-kutatást, és ugyanennyi tanulmányt kellett a századvégnek szállítania, ehhez képest a DVD-ken mindössze 24 anyag található meg.

Ez pedig jóval kevesebb, mint az a több, mint háromszáz, aminek kiadására a bírósági ítélet kötelezte a propagandaminisztériumot, a TASZ erről tájékoztatta is az érintettet, remélve hogy csak tévedés történt.

Frissítés, 12:49:

A Miniszterelnöki Kabinetiroda reagált a TASZ-nak. Mint írják,

„A Miniszterelnöki Kabinetiroda jogi képviselője a cikk megjelenése után arról tájékoztatta ügyfelünket, hogy álláspontja szerint szerint a minisztérium eleget tett az ítélet szerinti adatkiadási kötelezettségének, a hiányolt dokumentumok tekintetében pedig nem minősül adatkezelőnek.”