Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A mérések kezdete óta a legmelegebb januáron vagyunk túl

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az Európai Unió Kopernikusz Klímaváltozás Intézetének mérései szerint 2020 januárja volt a kontinensen az eddigi legmelegebb január a felmérések kezdete óta – írja a Spiegel.

Ha az 1981-2010 közötti átlaghőmérsékletet vesszük, a kontinensen 3,1°C-szal volt melegebb a 2020-as év első hónapja.

 

A Kopernikusz intézet szerint globálisan a januári átlaghőmérséklet csaknem megegyezik a 2016-os rekordévben tapasztalt értékekkel, nagyon csekély mértékben, 0,03 fokkal melegebb. Mindazonáltal ha az európai értékeket tovább bontjuk, akkor azt láthatjuk, hogy egyes területeken, főképp a kontinens észak-keleti területein akár hat fokkal is meghaladta a januári átlaghőmérséklet a korábban szokásost.

2020 januári átlaghőmérsékleti eltérések globálisan és Európában, az 1981-2010 közötti időszak átlagához viszonyítva. Forrás: Copernicus Climate Change Service/ECMWF

Minden tekintetben ez volt a legmelegebb feljegyzett január, és valószínűleg az emberiség történetének legmelegebb januárja is, tekintve, hogy globálisan 0,77 fokkal volt az 1981-2010-es időszak fölött, és mindössze a 2016-os februári és márciusi klimatikus anomáliák idején volt ennél durvább eltérés az átlagostól.

Havi bontású középhőmérséklet-eltérések 1979 és 2020 között az 1981-2010 közötti átlaghoz viszonyítva. A sötétebb színű oszlopok jelölik a januárokat. Forrás: Copernicus Climate Change Service/ECMWF

Oroszországot és Norvégiát különösen szélsőségesen érintette az éghajlati anomália, utóbbi az elmúlt hónapban mérte a valaha volt második legmelegebb januári napot 1900 óta, emellett közép- és dél-Finnországban is rekordmelegeket jegyezhettek fel.

A Kopernikusz intézet szerint a Kárpát-medence és Dél-Európa januári átlaghőmérséklete valamivel a korábban megszokott alatt volt, itt a helyzetet árnyalhatják egzaktnak a legkevésbé sem nevezhető megfigyeléseink, miszerint ez egyrészt nagyon hideg, másrészt a hó végén szokatlanul meleg időszakokból állt össze, legalábbis Magyarország esetében.

Grönland, az Egyesül Államok, Kanada és Kína egy része, Japán, valamint természetesen Ausztrália bozóttüzektől sújtott Új-Dél-Wales állama szintén az átlagosnál jóval melegebb januárt tapasztalhatott meg idén, ahogy az Antarktisz egyes területei is (nagyban gyorsítva ezzel a sarki jég olvadását).

A klímaváltozással a hasonló éghajlati anomáliák lassan mindennapjaink részévé válnak, és ehhez szemléletesek a hasonló mérések és összeállítások, azonban ahhoz, hogy a saját bőrünkön is tapasztaljuk, elég kilépnünk az ajtón. A korábbi években, évtizedekben megszokotthoz képest tapasztalható szokatlanul enyhe január végi, február eleji idő is illeszkedik a globális és kontinentális szinten eddig fennálló klimatikus mintázatok felborulásához.

2019 az eddig mért legmelegebb naptári év volt, és a globális tendenciák afelé mutatnak, hogy a korábbi hőmérsékleti rekordok rendszeresen megdőljenek az elkövetkezendő években.