Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Összeomlott az informatikai rendszer, még mindig nem tudni, ki nyerte az iowai demokrata előválasztást

Ez a cikk több mint 4 éves.

Cikkünk frissül.

Bár a Demokrata Párt elnökjelöltsége szempontjából az iowai jelölőgyűléseken – az állam alacsony lakosságszáma miatt – csupán nagyon kevés, összesen 41 darab pártdelegált sorsa dől el, a majd’ fél éves előválasztási folyamat első állomásaképp mégis nagyobb a jelentősége. A fél USA ugyanis fő műsoridőben nézi az első eredményeket, és ez a további előválasztások eredményeire is kihatással lehet.

Most azonban ez a felhajtó erő elveszhet, az eredmények összesítésére szolgáló telefonos alkalmazás ugyanis nem működik, így még most sem lehet tudni, ki nyerte ezt a meccset.

Közép-európai idő szerint kedd hajnalban, olyan 4 óra körülre már összesíteni kellett volna az eredményeket, ám ez mostanáig nem történt meg.

Frissítés 7:20 – Az iowai demokrata párt hivatalnokai a CNN-nek arról beszéltek, eredményekre már csak helyi idő szerint „valamikor kedden” számíthat a nagyközönség. Ez azt jelenti, hogy közép-európai idő szerint legkorábban kedd délután tudhatjuk meg, hogyan teljesítettek a demokrata jelöltek ebben az államban.

Az iowai Demokrata Párt bejelentése szerint most hagyományos, betelefonálós úton próbálják összegyűjteni a többezer helyi jelölőgyűlés adatait, miután „következetlenségeket” találtak az eddig bejelentett eredményekben.

Időközben a korábbi felmérésekben legjobban teljesítő öt jelölt (Joe Biden, Bernie Sanders, Elizabeth Warren, Pete Buttigieg és Amy Klobuchar) mind elmondott egy győzelmi beszédre hajazó szónoklatot anélkül, hogy a valós erőviszonyokat ismernénk.

A párt centrista ágához tartozó, az országos felmérésekben negyedik helyen szereplő Pete Buttigieg egyenesen arról beszélt, győzelemmel indul tovább a február 11-i New Hampshire-i előválasztásra. A demokratikus szocialista Bernie Sanders is magabiztosnak mutatkozott: mint fogalmazott, biztos a jó eredményekben.

A különböző körzetekből Twitteren szivárgó adatok alapján annyit már megállapíthatunk, Buttigieg és Bernie között dől el az első helyezés a túlnyomó többségében fehér, az USA lakosságára nézve nem túl reprezentatív államban. Az is valószínűnek tűnik, hogy a centrista pártelit favoritja, Joe Biden egykori alelnök csak a negyedik helyre fut be.

Frissítés 7:30 – Bernie Sanders kampánystábja közzétette a párhuzamos számlása eredményét a körzetek 40 százalékára vonatkozóan. Eszerint a a voksok közel 30 százalékával a demokratikus szocialista jelölt vezet – ám a hivatalos eredményekben ez még változhat.

Az előzetes felmérések az elmúlt hónapokban nagy hullámzást mutattak, hosszú ideig Buttigieg, majd Biden vezetett az iowaiak preferenciáiban. Az utolsó hetekben Sanders indult nagy emelkedésnek, és az utolsó napok felmérései már az ő első helyét vetítették előre.

Az iowai jelölőgyűléseken 41 kötött mandátumú pártküldöttet osztanak el viszonylag arányosan a 15 százalékos küszöböt megugró jelöltek között, a pártküldöttek majd a július közepi országos pártkongresszuson választják meg hivatalosan Donald Trump demokrata kihívóját. Ahhoz, hogy egy jelölt már első szavazáskor megszerezze a jelöltséget, összesen 1990 pártküldöttet kell az előválasztások során nyernie.

Az országos felmérésekben Bernie mára hibahatáron belülre került Obama egykori alelnökétől, sőt januárban több országos felmérés is az első helyre lőtte be a vermonti szenátort. Mivel azonban a demokrata küldöttek mandátuma az egyes államok szintjén dől el, így az országos felmérések csak korlátozott magyarázóerővel bírnak.

Annál fontosabbak azonban az állami szintű kutatások, melyek jelenleg leginkább a négy elsőként szavazó államban – Iowában, New Hampshire-ben, Nevadában és Dél-Karolinában – állnak rendelkezésre.

A számok itt is Sanders fokozatos emelkedését mutatják. A február 11-én szavazó New Hampshire-ben – mely otthonával, Vermonttal határos – Bernie már négy éve is győzni tudott, most a felmérések átlagosan 9,5 százalékos előnyt mérnek számára Bidennel szemben. Nevadában február 22-én rendezik a jelölőgyűléseket, itt is szoros végeredményre számítani: Biden előnye a kutatásokban 5 százalék körüli, de sok függ attól, milyen mértékben sikerül mozgósítani az állam egyre jelentősebb latinó lakosságát, amelynek körében Sanders számít erősebbnek.

A mérsékeltebb szavazóként számon tartott konzervatívabb afroamerikaiak teszik ki a demokrata törzsbázis nagyrészét Dél-Karolinában, itt Hillary Clinton négy éve utcahosszal előzte meg Sanderst. Bidennek is hosszú ideig magabiztos, két számjegyű előnyt mértek itt az államban, de a vasárnap közölt legutolsó felmérés szerint Bernie nagyot erősödött és már csak 5 százalék választja el centrista riválisától.

Az elsőként szavazó négy tagállamban tehát nagyon jól áll Sanders szénája, ami két szempontból is fontos. Egyrészt kiváló felvezető a március 3-i szuperkeddre, amikor egyszerre 14 államban szavaznak, és összesen 1345 küldött sorsa dől el.

Amennyiben beigazolódik, hogy Biden tényleg nem teljesített túl jól Iowában, úgy akár a teljes mezőny erőviszonyai átrajzolódhatnak.

(via CNN)