Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Magyarországon a legmagasabb a rákos megbetegedésben elhunytak aránya az egész Európai Unióban

Ez a cikk több mint 4 éves.

Európai viszonylatban nálunk kiemelkedően sokan halnak meg rákos megbetegedésekben – derül ki az Eurostat friss adatsorából, amelyet a G7 foglalt össze. Százezer lakosra 345 haláleset jut a listavezető Magyarországon: ez 34 százalékkal magasabb az uniós aránynál és majdnem kétszerese a legjobb átlagot felmutató Ciprusénak.

Két mutatóból tevődik össze a halálozási ráta: hogy hányan betegednek meg, közülük pedig hányan gyógyulnak fel. Az arányokat erősen befolyásolják az adott országra jellemző egyéb tényezők, például hogy milyen az egészségügyi ellátórendszer színvonala. A visegrádi négyek közül a csehek állnak a legjobban, megközelítve az uniós átlagot, ha viszont őket nem számoljuk, akkor az derül ki, hogy a régiónk messze a legrosszabb mutatókkal rendelkezik.

Horvátországon és Szlovénián kívül a mediterrán térség összes tagállama az átlagnál alacsonyabb halálozási mutatókkal rendelkezik, Málta és Ciprus pedig még közülük is kiemelkedik – utóbbi első a sorban, előbbi pedig harmadik. A skandináv országok közül a dánok és az izlandiak lógnak ki (negatív irányba), Finnország a második legalacsonyabb halálozási rátával rendelkezik, Norvégia pedig, ha tagállam lenne, a tizedik helyen végezne.

Svájc és Lichtenstein szintén nem tagja az Európai Uniónak, de ők a második és harmadik helyeket hoznák el, hozzájuk képest Ausztria meglepően gyengén teljesít. Románia és Anglia nagyjából egy szinten vannak, a bolgárok pedig gazdasági lehetőségeikhez mérten szépen teljesítenek.

Ahogyan a G7 megjegyzi: a statisztikák szerint általánosságban is jellemző, hogy a magyarok nagyon korán halnak. Ennek fő oka, hogy az Európai Unió egészéhez képest is kiemelkedően magas az elkerülhető halálozások száma nálunk – ez a mutató az egészségügyi rendszer egészének hatékonyságát méri.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán