Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több lett a bölcsődei férőhely, de még így sem jutott ellátás több mint 3 ezer gyereknek

Ez a cikk több mint 4 éves.

Bár 2018 és 2019 között 1533-al nőtt a bölcsődei férőhelyek száma, miután a kormány az elmúlt években több mint 120 milliárd forintot fordított bölcsődei és óvodai férőhelyekre, még mindig sok gyerek szorul ki az ellátásból.

2018-ban még 47 169 férőhely volt országosan, 2019-ben pedig már 48 702, ez azonban még igencsak távol van a Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár által ígért 60 ezer férőhelytől – és ha ilyen tempóban haladunk, jó ideig távol is maradunk tőle.

Miután 2018-ban életbe lépett egy új szabályozás, amely megtiltja, hogy a tízezernél kisebb lakosú településeken úgynevezett egységes óvodák működjenek, amelyekben a „rendes”, három évnél idősebb óvodásokra és a három évnél fiatalabb, bölcsődei ellátást igénylő gyerekekre együtt vigyázzanak. Az Orbán-kormány döntése értelmében minden olyan településen mini-, családi és munkahelyi bölcsődéket kellett kialakítani, ahol legalább negyven, három év alatti gyermek él, vagy ahol legalább öt gyerek szülei igénylik az ellátást.

Ezt követően a legdinamikusabb bővülés a 7-8 fős mini bölcsődék férőhelyszámában (997 db) következett be, de a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint a kisebb kapacitású intézménytípusok még mindig alacsony férőhelyszámmal kínáltak elhelyezési lehetőséget, a jogszabályi átalakulást követő harmadik évben is a lassú növekedés volt jellemző a bölcsődei férőhelyek számában – írja a Portfolio.

A különböző bölcsődei ellátási formák megszervezése nem mondható egyenletesnek az országban: 2019-ben egyedül Fejér megyében sikerült mind a négyféle ellátás (mini, családi, munkahelyi és „rendes”) megszervezése, illetve az ellátási formák biztosítása. Itt a munkahelyi bölcsődék elterjedése itt volt a legdinamikusabb, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig a mini bölcsődék száma volt a legmagasabb.

Bár a jogszabályok alapján a 3 évesnél fiatalabb gyerekek napközbeni ellátásának megszervezését minden esetben bölcsődei ellátás keretén belül kell megvalósítani, ennek mégsem tud minden szülő eleget tenni, mivel sok gyereknek még mindig nem jut hely.

A 2018/2019-es nevelési évben új felvétellel országosan több mint 33 ezer gyermek került bölcsődébe, férőhely hiányában azonban 3825 gyereket utasítottak el (739-nek viszont jutott legalább valamilyen napközbeni ellátás).

Pedig hely lenne még – csak éppen nem ott, ahol szükséges. Az ellátórendszer kapacitása és az igények közötti területi egyenlőtlenségeket jól mutatja, hogy 2019-ben országosan 2813 férőhely betöltetlen maradt.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán