Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Így bünteti a szegényebb nyugdíjasokat a kormány százalékos nyugdíjemelése

Ez a cikk több mint 4 éves.

A kormány által alkalmatzott százalékos nyugdíjemelés jutalmazza a magasabb nyugdíjúakat, és bünteti azokat, akiknek alacsonyabb a járandóságuk – ez a legfőbb tanulsága annak az összehasonlításnak, amely a 24.hu-n jelent meg  vasárnap.

A cikk két, az átlagosnál alacsonyabb nyugdíjat kapó idős ember – akik másokhoz hasonlóan a napokban kapták kézhez az év eleji nyugdíjemelésről szóló leveleket – példáján keresztül mutatja be, hogy mennyit ér valójában az emelkedő bérek és az infláció mellett az öregségi járandóság.

Mint ismert, a kormány 2,8 százalékos általános emelést hajtott végre a nyugdíjaknál, miközben az infláció 3,5-4 százalék között mozog az elmúlt időszakban. Az idősek helyzete így nemcsak a dolgozó, fizetést kapó állampolgárokéhoz képest romlik, de a nyugdíjban részesülők között is egyre nagyobb a különbség, amit kifogásolnak az érdekvédelmi szervek.

A 24.hu által megkérdezett egyik nyugdíjas mindössze havi 5400 forint emelést kapott 2019 elejéhez képest, másikuk még kevesebbet, csak 3825 forintot. Ebből az idei emelés valójában csak 4320, illetve 3060 forint, a többi (a maradék 1080, illetve 765 forint) még a tavalyi, év eleji 2,7 százalékos emelés utólagos korrekciója, hiszen végül a tervezettnél magasabb (3,4 százalékos) lett az infláció. Előbbi (egy 77 éves özvegyasszony) így 158 425 forintot, utóbbi (egy 89 éves hadiárva férfi) pedig 113 097 forintot kaphat kézhez az év első nyugdíjfizetésekor.

Mint a cikk rámutat, a nyugdíjas társadalom túlnyomó többsége, 87 százaléka, azaz 1 754 805 ember nyugdíja a két megkérdezett alanyhoz hasonlóan az 50 ezer és 200 ezer forint közötti sávba esik.

A Központi Statisztikai Hivatal , a Magyar Államkincstár és a Nyugdíjas Parlament Egyesület adatai alapján az is látszik, hogy 2016-ig visszamenőleg mely nyugdíjasoknak jelentett valódi segítséget az évről évre megállapított nyugdíjemelés.

Ezek alapján akinek például 2016-ban 50 ezer forint volt a nyugdíja, az a következő négy év alatt mindössze 6 ezer forint emelést kapott, akinek 1 millió forint volt négy éve az ellátása (ketten is kaptak már 2016-ban 1 millió forint feletti nyugdíjat), annak hússzor ennyivel, 120 ezer forinttal hízhatott időközben a nyugdíja. Volt olyan is viszont, akinek a 3500 forintot sem érte el az emelése: hozzáképest harmincötször annyit kapott a milliós nyugdíjas az elmúlt négy évben.

A különbségek még tovább nőhetnek az emeléseknél, ezért is hangoztatják évek óta a nyugdíjas érdekvédelmi szervezetek , hogy a nyugdíjaknál felzárkóztatásra is szükség lenne, mert a százalékos emelés csak növeli nyugdíjas és nyugdíjas között a jövedelmi különbséget.

Amit szintén szorgalmaznak, hogy a nyugdíjemelés ne csak az inflációt, hanem a bérnövekedést is vegye figyelembe, különben egyre jobban leszakadnak a nyugdíjak a bérektől.

(24.hu, via Napi.hu)