Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az elnök DNS-ét kéri a Trumpot szexuális erőszakkal vádoló nő

Ez a cikk több mint 4 éves.

E. Jean Carroll, az Elle magazin tanácsadórovatának nagy tiszteletben álló írója azzal vádolja Donald Trumpot, hogy a kilencvenes években az akkor még csak üzletember-médiaszemélyiség megerőszakolta őt. A pernek fontos része a nő akkor viselt ruhája és az azon mai napig megtalálható DNS-minták, Carroll ezeket hasonlíttatná össze az elnök genetikai anyagával. Az ügy újabb fejezetében az írónő már rágalmazásért is pereli Trumpot, miután

az elnök károsította karrierjét és jó hírnevét azzal, hogy azt állította, hogy a nő csak kitalálta a történteket, illetve hogy sosem találkoztak. Ehhez képest E. Jean Carrollról és Donald Trumpról közös fotó is van a nyolcvanas évekből.

Csütörtökön jelentette be Roberta A. Kaplan, Carroll ügyvédjének szóvivője, hogy emailben küldték el Trump ügyvédeinek a védencük DNS-ére vonatkozó kérelmet, arra hivatkozva, hogy a ruhában „azonosítatlan férfi DNS van jelen”. Ilyen esetekben a szóvivő szerint a DNS-minta szolgáltatása mindennapi része a nyomozásnak. A levél szerint az elnöknek március 2-áig kellene elküldenie genetikai mintáját.

„A ruhán lévő azonosítatlan férfi DNS bebizonyíthatná, hogy Donald Trump nemcsak hogy tudja, hogy ki vagyok, de egyúttal erőszakosan megtámadott a Bergdorf Goodman egy öltözőjében, majd rágalmazott azzal, hogy hazudtam erről és kétségbe vonta a szavahihetőségemet.” – nyilatkozta E. Jean Carroll.

A nő több mint két évtizeden keresztül tartotta magában, hogy a kilencvenes években rátámadt Donald Trump az előkelő manhattani Bergdorf Goodman áruház öltözőjében, először az eseményeket tavaly megjelent könyvében írta le. Az írónő ugyanitt arról is írt, hogy megtartotta a fekete gyapjúruháját, amit akkor viselt, így a ruhán található DNS-nyomok döntő bizonyítékként szolgálhatnak a történteket és Carroll állításainak valóságtartalmát illetően. A nő elmondása szerint azóta csak egyetlen alkalommal vette fel a kérdéses ruhát, amikor a New York magazin címlapfotózása volt ahhoz a számhoz, amiben elmesélte a történetét.

Carroll a támadás idején híres szerzője volt több magazinnak is, írt a Playboynak, az Esquire-nek, saját tévéműsora volt az America’s Talking csatornán.

A most 75 éves írónő így emlékszik a Donald Trumppal való 1995 végi, 1996 eleji összefutásra: a Bergdorf Goodman áruházban meglátva egymást Trump felismerte őt mint „az a tanácsadó hölgy”, Carroll pedig Trumpot mint „az az ingatlanmágnás” és barátságosan beszélgetni kezdtek. Trump elmondta Carrollnak, hogy „egy lánynak” jött ajándékot venni, majd ezzel kapcsolatban kért tanácsot, végül együtt mentek át a fehérneműrészlegre. Trump aztán megkérte Carrollt, hogy próbáljon fel egy csipke bodyt, a nő erre elviccelte a kérést azzal, hogy inkább próbálja fel a ruhát ő maga. Végül ahogyan az öltözőkhöz értek, Trump a falhoz lökte Carrollt, lehúzta a harisnyáját és fogdosni kezdte a lábai között, majd megerőszakolta.

Nem Carrollé az egyetlen erőszakvád Trumppal szemben a kilencvenes évekből: a Business Insider gyűjtőcikkben dolgozta fel huszonöt hasonló történettel előállt nő esetét, akik mind azt állították (bár köztük többen, például Trump volt felesége, Ivana Trump visszavonta szavait, amikor volt férje kampányolni kezdett 2016-ban), hogy Donald Trump erőszakoskodott velük, erőszakosan megcsókolta, fogdosta vagy megerőszakolta őket.

Mindeközben zajlik Washingtonban a Donald Trump elleni alkotmányos vádeljárás is, szerdán szavaz arról az Amerikai Egyesült Államok Szenátusa, hogy az USA 45. elnökét eltávolítják-e hivatalából. Éppen mai hír, hogy 51:49-es szavazati aránnyal leszavazták a demokratákat, így nem lesznek tanúk az impeachment eljáráson. Az impeachment eljárásról és arról, hogy miért akarják Trumpot eltávolítani az elnöki székből itt lehet bővebben olvasni.

 

via The New York Times, NYMag