Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egerben is Kubatov-listát használhatott a kormánypárt az őszi önkormányzati választások során

Ez a cikk több mint 4 éves.

Fénymásolt ajánlóívek és egri lakosok személyes adatait tartalmazó dokumentumok (ún. Kubatov-listák) kerültek egy helyi lap, az Egri Ügyek birtokába, amelyek Habis László korábbi polgármester idejéből származnak. Ezekből „egyértelműen kiderült, hogy 2014-ben, az országgyűlési választásokat megelőzően Eger városában a Fidesz képviselőjelöltje, Nyitrai Zsolt érdekében törvénytelen módszerekkel listákat készítettek Eger választópolgárairól, azok személyes adataival, lakcímeivel, valamint a pártszimpátiájukra vonatkozó információkkal” –írják

Az őszi önkörmányzati választások után az ellenzék egységes támogatását élvező Mirkóczi Ádám, a Jobbik képviselője váltotta le a 2006 óta polgármesteri székben ülő Habist. Pár nappal ezelőtt pedig a polgármesteri hivatal dolgozói bukkantak ezekre a dossziékra a volt alpolgármester irodájában, amelyet átadtak az egri lapnak.

A listákon a fideszes aktivisták által személyesen felkeresett választópolgárok adatai szerepeltek – ezek alapján pontosan be tudták azonosítani bárkiről, hogy milyen mértékben mozgósítható a Fidesz érdekében. „Például a párt noszogatására megy el csak szavazni, vagy önként és dalolva, sőt, lehet még ingyen aktivistáskodik is nekik. Egy ilyen lista aranyat ér minden kampányidőszakban.”

A lap által megszerzett listákon egyértelműen látszik egyes egri polgárok aktivitása és lojalitása. Egy egytől hétig terjedő skálán kellett az adatgyűjtőnek osztályoznia a választókat, pár név mellett pipa is szerepel, ezekről a lap azt feltételezi, hogy a fideszes aktivista leellenőrizte a lista frissességét, helyességét, becsöngetett a választópolgárhoz. Egy, a 2014-es országgyűlési választási kampány időszakából származó listán például külön feltüntették, hogy az illető aláírt-e, nem írt alá, életben van-e még, beengedte-e a lakásába az aktivistát.

„Ha a választó ugyanolyan magatartást mutat, ugyanott lakik, ugyanannyira „fideszes”, mint korábban, akkor azon a ponton a Kubatov-lista nem szorult frissítésre.”

A dokumentumok mellett „érvelőkártyákat” is találtak, „amelyet a fideszes aktivista használhat fel, ha valamilyen keresztkérdéssel támadja le az őt nem túl nagy örömmel fogadó választópolgár.

Természetesen az aktivistáknak hivatalosan nem lehet feladata a Kubatov-listák frissítése, hiszen törvénytelen gyakorlatról beszélünk – az adott jelöltnek kell aláírásokat gyűjteniük, ötszáz darabot, egy egyéni képviselőjelölt csak így indulhat el az országgyűlési választásokon. Feltételezhető, hogy 2014-ben Nyitrai Zsoltnak, a Fidesz akkori országgyűlési képviselőjének gyűjtöttek aláírásokat. A Helyi Választási Bizottság által hitelesített ajánlóíveket a gyűjtési időszak lejárta után egyébként hiánytalanul vissza kell szolgáltatni, a személyes adatok védelme miatt, de  azért is, hogy azt az úgynevezett „kamujelöltek” ne másolhassák le.

Az Egri Ügyek arra hívja fel a figyelmet: az őszi választási kampány során Bódás Bianka és Habis ajánlóívei között több egyezést is találtak, ám maguk a választópolgárok tagadták, hogy aláírtak volna Bódásnak.

„Adódik tehát a kérdés: mi a fenét kerestek Nyitrai Zsolt 2014-es választási ajánlóíveinek fénymásolt példányai a 2019-ig fideszes vezetés alatt álló egri városházán?”

Ezzel kapcsolatosan Mirkóczi Ádám nemrég bejelentette: büntetőfeljelentést tesz személyes adatokkal való visszaélés és választási csalás gyanújával, valamint lemondásra és mandátumaik visszaadására szólítja fel a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselőit.

Címlapkép: Kép: Pixabay