Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Átlátszó: Földügyi visszaélésekről nyilatkozott a hortobágyi juhász, két ellenőrzést kapott a nyakába

Ez a cikk több mint 4 éves.

Idén már kétszer is ellenőrizte a Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi őre azt a juhászt, aki nemrég az Euronews csatornának elmondta a véleményét a földbérleti szerződéseknél tapasztalt visszásságokról – írja az Átlátszó.

Tavaly novemberben a lap az Euronews riporterével látogatott vissza ugyanoda, ahol négy évvel korábban a föld nélkül maradt hortobágyi gazdákról készítettek riportot. Nem véletlenül: Ángyán József, a második Orbán-kormány volt vidékfejlesztési államtitkára, aki önként mondott le tisztségéről, 2015 óta sorozatban tárja fel a gyanús földbérleti- és eladási ügyeket, amelyek közül nem egy egészen fideszes országgyűlési és önkormányzati képviselőkig ér el.

Ilyen a föld nélkül maradt hortobágyi gazdák esete is, akik helyett gyakran távol élő, tehetős emberek jártak jól az állami termőföldek újraosztásával.

„A fideszes jóbarátok, azok kapták, sajnos. Meg a műgazdák, mert a valós gazdáknak nem jutott.”

Ezt már Mavranyi Zsigmond juhász nyilatkozta az Euronews riporterének, amikor a lap utánajárt, mi lett az évekkel ezelőtt kiszórt földek, és az azoktól elesett gazdák sorsa.

A hortobágyi juhász nyilatkozata óta az Átlátszó információi szerint két alkalommal is kapott ellenőrzést a nyakába.

Nemzeti parkok területén szigorú szabályok korlátozzák, hogy hány, és milyen állat tartható – libát és disznót például nem szabad a legelőkre engedni, mert tönkreteszik a növényzetet. Így van ez a Hortobágyi Nemzeti Park területén is, Mavranyi Zsigmond szerint azonban korábban nekik azt mondták, hogy a nemzeti praktól bérelt tanyán saját részre azért tarthatnak 30-40 libát és néhány disznót is, amennyiben elkerítik őket, és nem engedik a legelőre.

A birka- és szarvasmarha-tenyésztésből élő Mavranyinak mégis baja lehet ebből: elmondása szerint nem vette észre, hogy a zúzmara miatt leszakadt a villanypásztor, és 25 libája kiszabadult a legelőre. A helyszínre érkező természetvédelmi őr közölte a gazdával: feljelenti őt a Hortobágyi Nemzeti Parknál, mert libákat tart, majd hozzátette azt is, lehet, hogy csak figyelmeztetést kap, de volt már olyan eset is, amikor hasonlóért milliós bírságot szabtak ki valakire.

Korábban pedig a három disznója miatt telefonált a természetvédelmi őr Mavranyinak, kérdőre vonva, miért engedi őket ki a legelőre. A juhász állítása szerint a disznók véletlenül szöktek ki az elkerített területről.

Mavranyi Zsigmond az Átlátszónak elmondta:

nem érti, hogy ha rajta ilyen alaposan számonkérik a szabályok betartását, miért nem ellenőrzi a nemzeti park azokat a sokkal nagyobb kárt okozó, nem is helyben lakó földbérlőket, akik sok esetben csak a mezőgazdasági támogatások miatt pályáztak és éveken át parlagon hagyják a legelőket.

Az Átlátszó az ügy kapcsán megkereste a Hortobágyi Nemzeti Parkot, hogy megtudják 2020. január 1. óta mely bérlőkhöz és milyen indokkal küldtek ellenőrt a nemzeti park területén, és hogy ezeken a helyszíneken milyen szabálysértéseket találtak. Kérdéseikre ugyanúgy nem érkezett válasz, mint ahogy még az eredeti, a földárverésről szóló cikkük kapcsán kért adatokat sem kapták meg.

Érdekesség még az ügy árnyalásához: az Átlátszó 2015-ös riportjában megszólaló gazdák közül volt, aki tavaly novemberben már nem volt hajlandó megszólalni, ugyanis annak idején „rendszeresen kapott adóhatósági ellenőrzéseket”.

via Átlátszó

Címlapkép: Euronews