Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem megy el Orbán Viktor a gyöngyöspatai romák ebédjére

Ez a cikk több mint 4 éves.

(Frissítve , 11:30) Portugáliában lesz a megjelölt időpontban, ezért nem megy el Orbán Viktor arra az ebédre, amelyre a Gyöngyöspatai Roma Nemzetiségi Önkormányzat hívta meg szerdán.

Most szombaton ugyanis Portugáliában a Kohézió Barátai csoport kormányfői szintű tanácskozásán vesz részt a miniszterelnök – ezt válaszolta a miniszterelnök sajtófőnöke a hvg.hu-nak, amikor arról kérdezték, eleget tesz-e a  meghívásnak.

Havasi Bertalan a portál kérdésére hozzátette: a kormány áll a gyöngyöspatai romák rendelkezésére, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig folyamatosan tárgyal velük.

„Nyílt, baráti hangvételű, őszinte” beszélgetést szeretett volna folytatni a miniszterelnökkel Gyöngyöspata Roma Nemzetiségi Önkormányzata, ezért vendégségbe hívta a településre Orbán Viktort – ezt a Facebook-oldalán jelentette be a helyi romák érdekképviselete szerdán.

Ahogyan a bejegyzésben írják, 2020. február 1-jén, azaz ezen a héten szombaton 14 órakor „a roma gasztronómiai hagyományoknak megfelelő szerény vendéglátással készül” a helyi roma önkormányzat, amelyre meghívja a helyi cigány közösséget, valamint többek között Hevér Lászlóné polgármestert is.

A gyöngyöspatai roma vezetők kifogásolták, hogy Orbán és más, az ügyben megszólaló politikusok „eddig csak a TV képernyőjén keresztül üzengettek” nekik, most pedig „levelezgetni szeretnének”, ezért szerették volna személyesen is megbeszélni a miniszterelnökkel a gyöngyöspatai szegregációs kártérítési per kapcsán kialakult helyzetet. Hozzáteszik: az esemény nem lesz sajtónyilvános, és arra kérik a médiát, hogy ezt tartsa is tiszteletben.

Mint ismert, az iskolában szegregált, „roma osztályba” terelt, és sok iskolai létesítményhez így hozzá sem férő gyöngyöspatai romák ügyében indított kártérítési perben született ítélet azután vált a kormánymédia fő témájává és a fideszes politikusok támadási felületévé, hogy Orbán Viktor miniszterelnök január 9-i sajtótájékoztatóján kifejezetten drasztikus szavakkal ítélte azt el, hangsúlyozva, hogy szerinte „a Soros-hálózat” a 100 milliós kártérítési igénnyel okoz etnikai feszültséget Gyöngyöspatán, hozzátéve hogy tudomása szerint „nem faji szegregáció” történt az említett esetben.

Orbán szavai miatt később Horváth Aladár, a Roma Parlament elnöke, polgárjogi aktivista feljelentést is tett a Központi Nyomozó Főügyészségen a miniszterelnök ellen, „hivatali visszaélés”, illetve „közösség elleni uszítás” gyanújával.

A megítélt, mintegy 100 millió forintnyi kártérítést nem kapták meg határidőre a a szegregáltan oktatott roma diákok, a kormánypártok azzal hozakodtak elő, az államnak inkább természetben kellene kárpótolnia őket, és oktatást biztosítanának nekik.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egy, a Népszavában szerdán megjelent interjúban úgy fogalmazott: „A bírósági ítéletet végre fogjuk hajtani. Az nem mindegy, hogy milyen formában tesszük azt meg. A diákokat az oktatásban érte hátrány. A kormány célja, hogy hasznosan kompenzálja őket. A valóban eredményes megoldást mi abban látjuk, hogy az érintettek a felkínált széles kínálatból – szakképzésektől kezdve a nyelvtanfolyamán át a szakma szerzést segítő ösztöndíjig – saját igényeik szerint maguknak állíthassanak össze hosszú távú ingyenes képzési programot.”

Horváth László, a Heves megyei 2. számú, egyéni választókerület fideszes képviselője a Soros-hálózat pénzszerző akciójának nevezte a kártérítési pert. A múlt héten egy sajtótájékoztatóan szernte az alapítvány munkatársaitól származó, állítólagos privát Facebook-üzeneteket olvasott fel, amelyek állításai szerint arra utalnak, hogy a jogerősen, magyar bíróság előtt megítélt kártérítést az alapítvány „pénzért” végezte el.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnöke, Újlaky András és Farkas Lilla korábban éppen a Mércéírt arról az ügy kapcsán, abból nemhogy anyagi haszna nem származott az iskolai szegregáció ellen tevékenykedő alapítvány, de a gyöngyöspatai pereskedés konkrétan anyagilag veszteségessé tette annak tevékenységét.